ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εργαλείο αποχαρακτηρισμού δασών!

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ότι επιδιώκει - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - να χρησιμοποιήσει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, εκτός από εργαλείο χαρατσώματος του λαού και ως ένα μοχλό για τον αποχαρακτηρισμό και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Ο υπουργός μιλώντας σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Κτηματολόγιο ΑΕ, με την ευκαιρία έναρξης από την επόμενη Τρίτη του νέου προγράμματος κτηματογραφήσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και 23 πρωτεύουσες νομών της χώρας, δε δίστασε να δηλώσει ότι «για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και για να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αεροφωτογραφίες με τις εκτάσεις που ήταν δασικές τη δεκαετία του '60 και όχι του 1945». Σημειώνουμε ότι αν γίνει αυτό, αυτομάτως θα αποχαρακτηριστούν, σύμφωνα με τους δασολόγους, γύρω στα 12 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν...

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουν τελικά στις αεροφωτογραφίες του '60.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι το έργο που ανατέθηκε στην Κτηματολόγιο ΑΕ για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού πλούτου! Επιπλέον, και στις νέες κτηματογραφήσεις μπορεί να γίνει χρήση της ρύθμισης του ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Με το νέο πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση ιδιοκτησίας στα 76 Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ήδη ιδρυθεί, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, εκτός αν είναι κάτοικοι του εξωτερικού, οπότε η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκέμβρη. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Το χαράτσι των 35 ευρώ για κάθε ακίνητο ή των 20 ευρώ για κάθε αυτόνομο βοηθητικό χώρο (αποθήκη, γκαράζ κ.ά.) προκαταβάλλεται σε τράπεζα και το αποδεικτικό κατατίθεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1015 ή στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

«Οχι» στους Δήμους - επιχειρήσεις

Τη φιέστα εξωραϊσμού της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται στην Αυτοδιοίκηση χάλασαν η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διημερίδα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τον Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, μπήκαν δυναμικά στο χώρο, άπλωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα.

Κατήγγειλαν το ρόλο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του νομού που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ως ρόλο υποχείριου του Δήμου και του Υπουργείου, για να περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων και των δημοτών οι αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία των Δήμων. Τέλος, κάλεσαν το λαό της Πιερίας, σε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τους Δήμους σε επιχειρήσεις.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ: Τα καινούρια «διπλώματα», που θα χορηγούνται από τις αρχές του 2009, θα μοιάζουν με πιστωτικές κάρτες, θα φέρουν ειδικό μικροτσίπ με καταγεγραμμένα όλα τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου. Θα εκτυπώνονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο εκδίδει ήδη τα βιομετρικά διαβατήρια.

Στο μικροτσίπ των νέων «διπλωμάτων» θα περιέχονται και οι ποινές που έχει ο οδηγός. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο νόμο οι αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, ώστε να διαπιστώνουν αμέσως εάν κάποιο «δίπλωμα» έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: Την επιμήκυνση της παραμονής των αστυνομικών στο Σώμα προκειμένου να μη βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «ρύθμιση θεμάτων Αστυνομίας» που συζητείται στη Βουλή. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε ότι η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας είναι κοινή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και υπενθύμισε ότι και οι αστυνομικοί με βάση το Νόμο Ρέππα θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται στο 70% και μάλιστα με βάση το μισθό της τελευταίας πενταετίας.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: Το «πράσινο φως» πήραν χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, καθώς και για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, το νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση αφορά τα ετερόφυλα και όχι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση να μπορεί να εκδίδεται αυτόματο διαζύγιο μετά από δύο χρόνια συμβίωσης και όχι τέσσερα που ισχύει σήμερα, η διασφάλιση των κληρονομικών δικαιωμάτων και περιουσιακών στοιχείων των ατόμων που ζουν μαζί κλπ. Με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αναγνωρίζεται η δυνατότητα στα μέρη να ρυθμίζουν συμβατικά και εκ των προτέρων τις περιουσιακές τους σχέσεις, ενώ σε αντίθεση με το γάμο δεν αναγνωρίζεται τεκμήριο συμμετοχής στα αποκτήματα του άλλου. Επίσης, το κληρονομικό δικαίωμα του επιζώντος συντρόφου εξ αδιαθέτου και νόμιμης μοίρας είναι περιορισμένο σε σχέση με αυτό του επιζώντος συζύγου στο γάμο (το ήμισυ που αναγνωρίζεται στο γάμο).

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να γίνει πράσινο το «οικόπεδο» του ΤΕΕ

Την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προς το ΤΣΜΕΔΕ (ασφαλιστικός φορέας των μηχανικών), να γίνει ανταλλαγή οικοπέδου του ΤΣΜΕΔΕ, που βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, με οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων, καταγγέλλει με σχετικό δελτίο Τύπου της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Αναλυτικά, προτείνεται η ανταλλαγή του οικοπέδου δίπλα από την πλατεία Κλαυθμώνος με οικόπεδο επιφάνειας 1.738 τετραγωνικών μέτρων, που ανήκει στο ΤΕΕ και βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδ. Πηγής.

«Η απόφαση αυτή», τονίζει στο δελτίο Τύπου η «Συμπαράταξη», «της Διοικούσας Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχη απόφαση του 1989, σύμφωνα με την οποία το οικόπεδο του ΤΕΕ είχε προσφερθεί στους δημότες της περιοχής για να γίνει πλατεία - πράσινο, που θα έφερε το όνομα του Ιδρυτή του ΤΕΕ, του Κομμουνιστή μηχανικού, Νίκου Κιτσίκη».

Η «Συμπαράταξη» καλεί το ΤΕΕ να ανακαλέσει την πρόταση «ανταλλαγής» και να υλοποιήσει στο ακέραιο την απόφαση για τη δημιουργία πλατείας - πρασίνου στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, καλεί Δήμο Αθηναίων και ΤΕΕ να υλοποιήσουν την απόφαση για δημιουργία μιας πράσινης πλατείας, που από 20ετίας είχε θεωρηθεί απαραίτητη για την περιοχή αυτή που ασφυκτιά και να πάψει ο ελεύθερος αυτός χώρος δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος να λειτουργεί σαν υπαίθριο πάρκινγκ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Νομαρχιακό Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 15 του Ιούνη 2008 και ώρα 11.30 π.μ., διοργανώνει εκδήλωση τιμής στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, για την επέτειο της ομώνυμης μάχης, το λοχαγό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Καλλία (Χαράλαμπο Μώκο) και τα τριάντα παλικάρια του, που έπεσαν μαχόμενοι, το Γενάρη του 1944, κατά της τότε νέας τάξης των Γερμανών ναζί, κατακτητών της πατρίδας μας.

-- Το Νομαρχιακό Παράρτημα Κορινθίας της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Κορίνθου, Λουτρακίου, Κιάτου, Νεμέας και Ξυλοκάστρου, την Κυριακή 15.6.08 και ώρα 10.30 το πρωί, στο Μνημείο Πεσόντων Νέγρη, πραγματοποιούν εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους ανυπότακτους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ διοργανώνει, στο διάστημα 20 - 22/6/08, τριήμερη εκδρομή στο Νομό Γρεβενών. Οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την 15.6.08, τηλεφωνώντας στο 210.3239.077 (Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή).

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε την Κυριακή 8 του Ιούνη 2008 και κηδεύτηκε την επομένη στο χωριό του Νέο Κρίκελο Φθιώτιδας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γρηγόρης Σγάγιας, πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του.

Ο Γρηγόρης Σγάγιας γεννήθηκε το 1923 στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας. Τελειώνοντας το Δημοτικό, έμαθε την τέχνη του σιδηρουργού και εργάστηκε στο σιδηρόδρομο και σε συνεργείο γεφυράδων ως βοηθός σιδηρουργός. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ (1943), του εφεδρικού και του τακτικού ΕΛΑΣ, ενώ την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Μετά την Απελευθέρωση συνέχισε να εργάζεται στο σιδηρόδρομο, έως τον Ιούλη του 1947 οπότε προσχώρησε στο ΔΣΕ ως σύνδεσμος στο ανασυγκροτημένο Τάγμα Καλλιδρόμου, με επικεφαλής τον καπετάν Ανάποδο, που ανέλαβε την οργάνωση του Αντάρτικου στην Εύβοια. Το 1948 δημιουργήθηκε το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας, όπου ο Γρηγ. Σγάγιας ανέλαβε και πάλι σύνδεσμος, λαμβάνοντας το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Δημοκρατικού Στρατού. Το Φλεβάρη του 1950 συνελήφθη και φυλακίστηκε για ενάμιση χρόνο στη Θήβα, ενώ, στη συνέχεια, υπηρέτησε για 42 μήνες τη στρατιωτική του θητεία. Μετά την απόλυσή του, δημιούργησε σιδηρουργείο στο Νέο Κρίκελο Φθιώτιδας, όπου ζούσε μέχρι το θάνατό του με τη σύζυγό του Σοφία, με την οποία απέκτησαν τρεις γιους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ