ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Σύστημα και τιμές στο έλεος των εταιρειών

Ακριβαίνουν ακόμα 7% τα τιμολόγια από τον Ιούλη. Νέο 5% από τις αρχές του επόμενου χρόνου

Το σκληρό αντιλαϊκό πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς στον ενεργειακό τομέα ανέδειξε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, ζητώντας πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων, ενώ οι αμέσως επόμενες, προαποφασισμένες, ανατιμήσεις είναι ύψους 7% μεσοσταθμικά από τον Ιούλη, ενώ ακόμα επιπλέον ποσοστό πάνω από 5% λόγω της επιβολής ρήτρας καυσίμου από τις αρχές του 2009. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής παρουσίασε την έκθεσή του για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με την οποία ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας παραδίδεται στο έλεος και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με μόνη προϋπόθεση την υλοποίησή της, φιλικής προς αυτό, πολιτικής της ΕΕ. Βασικό συμπέρασμα - απόφαση της έκθεσης - η οποία αντανακλά την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ - αποδίδεται εισηγητικά από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ρ. Μωυσή με τη φράση «ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολύτιμος και φθηνός». Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά θα πληρώσουν σύντομα πολύ πιο ακριβά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, στο όνομα της επάρκειας και της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά στην πραγματικότητα για να αποκομίσουν υπερκέρδη οι ιδιώτες της Ενέργειας.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο Τ. Αθανασόπουλος έκανε λόγο για «στρεβλά απελευθερωμένη αγορά», η οποία απειλεί με απαξίωση και συρρίκνωση τη ΔΕΗ και ζήτησε πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων με μετακύληση στους καταναλωτές κάθε αύξησης εξωγενών συντελεστών κόστους, όπως είναι τα καύσιμα, αλλά και οι ρύποι. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να κινηθεί νομικά εναντίον των ρυθμίσεων περί «τελευταίου καταφυγίου» στη βάση του οποίου παρεμβαίνει το κράτος στα τιμολόγια. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ταύτισε την απελευθερωμένη αγορά με την ...πτώση των τιμών, με προϋπόθεση την... αύξηση των τιμών. Η αντίφαση είναι πλασματική. Επιδιώκεται εκτίναξη των τιμών για διασφάλιση υπερκερδών και στη συνέχεια αυξομείωσή τους εκ του ασφαλούς, τόσο ώστε να επιτυγχάνεται μια επίφαση ανταγωνισμού των εταιρειών.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, με τη σειρά του, δεν προσδιορίζει με ακρίβεια το πλήθος και το είδος των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας έως το 2020. Προσφέρει μόνο ένα «πλαίσιο επιλογών» στην αγορά με μπούσουλα την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, επειδή ο ακριβής προσδιορισμός «δεν έχει θέση σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς», όπου αφήνονται στις επιχειρήσεις οι «συγκεκριμένες επενδυτικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα ρίσκα». Παρ' όλα αυτά, εισάγει τη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, κρίνοντας ότι δεν επαρκούν οι υπόλοιποι πόροι. Παράλληλα, τον προκρίνει για αντικατάσταση του λιγνίτη, προτείνοντας μείωση της χρήσης του λόγω μείωσης των αποθεμάτων.

Η έκθεση του Συμβουλίου προαναγγέλλει επίσης δύσκολα χρόνια για τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω του «κόλπου» της εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί ένα ακόμη πρόσχημα για την αύξηση των τιμών. «Η εξοικονόμηση ενέργειας απαιτεί αλλαγή καθημερινών συνηθειών, με θυσίες μικρού κόστους αλλά μεγάλης διάρκειας, με ατομικές επενδύσεις σήμερα για οικονομία αύριο, με αποτελέσματα που δε θα είναι άμεσα ορατά και εντυπωσιακά», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ολα τα παραπάνω, αποτελούν την εξαναγκαστική προσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής στις απαιτήσεις της ΕΕ για τα όρια ρύπων, που σχετίζονται αποκλειστικά με την εκτίναξη των τιμών των υπόλοιπων μορφών ενέργειας. Οι άξονες στρατηγικής της έκθεσης περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, την ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος υπό την αίρεση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τον... υγιή ανταγωνισμό!

ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Οι επιχειρήσεις θα κανονίσουν τα ... περαιτέρω

Εν λευκώ «πράσινο φως» στις εταιρείες να ελέγχουν οι ίδιες την καταλληλότητα των ποσοτήτων που διακινούν στην αγορά

Eurokinissi

Σε μία ακόμα επίδειξη πλήρους αδιαφορίας για την υγεία των εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο από εδώ και πέρα έλεγχος για την καταλληλότητα των ηλιελαίων στην αγορά ανατίθεται και πάλι στις διάφορες εταιρείες. Λίγες μέρες αφού κόπασε ο θόρυβος με τα μολυσμένα ηλιέλαια ουκρανικής προέλευσης, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι οι επιμολυσμένες ποσότητες «με ευθύνη των επιχειρήσεων» ή θα καταστραφούν ή θα αξιοποιηθούν για άλλη χρήση εκτός διατροφικής αλυσίδας. Με δυο λόγια, οι εταιρείες, που γέμισαν την αγορά με το μολυσμένο είδος, αυτές οι ίδιες αναλαμβάνουν την καταστροφή, ενώ αυτές οι ίδιες, επίσης, μπορούν να το διοχετεύσουν για διάφορες χρήσεις στην αγορά. Μπορεί ο ΕΦΕΤ να λέει εκτός ...διατροφικής αλυσίδας, αλλά ποιος είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι αυτό θα γίνει; Οι ποσότητες που δε βρέθηκαν επιμολυσμένες θα προωθηθούν στην αγορά και πάλι με ευθύνη των εταιρειών.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, μέσω του ΕΦΕΤ, συνεχίζει να αρνείται την ανάγκη δημιουργίας κρατικών μηχανισμών ελέγχου της καταλληλότητας των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά, αλλά και ενιαίου φορέα που θα έχει την ευθύνη για διαφόρων ειδών χημικές αναλύσεις που πρέπει να γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί αυτή η καταλληλότητα. Ετσι, δίνει εν λευκώ στις εταιρείες το «πράσινο φως» να διακινούν και πάλι στην αγορά ηλιέλαια, με τη μοναδική προϋπόθεση να συνοδεύονται από πιστοποιητικά χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους ή άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου. Να θυμίσουμε ότι λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα μολυσμένα ηλιέλαια τον περασμένο μήνα, γνωστή πολυεθνική διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας από αναγνωρισμένο εργαστήριο της Αυστρίας, ωστόσο δυο μέρες αργότερα αναγκάστηκε να αποσύρει όλες τις ποσότητες ηλιελαίου που είχε διανείμει στην αγορά...

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
Εξαγορές αιολικών πάρκων

Στην εξαγορά 4 αιολικών πάρκων προχωρά ο όμιλος Μυτιληναίου αντί 27 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τα εισφέρει στη συνέχεια στο ενεργειακό δυναμικό της «Endesa Hellas», της κοινής εταιρείας με την ισπανική «Endesa». Ο όμιλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Ενεργειακή Ε2 Αιολική» και «Ενεργειακή Ε2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας» που κατέχουν από 2 αιολικά πάρκα η κάθε μια, συνολικής ισχύος 18,6 MW.

Το μέγεθος του υπερκέρδους που προκύπτει από τις «πράσινες μπίζνες», στις οποίες περιλαμβάνονται τα αιολικά πάρκα, τα οποία ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνονται σε λίγες μεγάλες εταιρείες, προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2007 με τζίρο 4,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων των εξαγοραζόμενων εταιριών ήταν 3 εκατ. ευρώ! Με την εξαγορά αυτή, το αιολικό δυναμικό της Endesa Hellas φτάνει τα 45 MW.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ευνοείται ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που πρόσφατα του έκανε δώρο τη μετατροπή της άδειας της μονάδας φυσικού αερίου στην «Αλουμίνιο ΑΕ», ώστε να πουλά ακριβά στο σύστημα και να αγοράζει φτηνότερα για την «Αλουμίνιο». Η μονάδα μάλιστα θα αποδεσμευτεί από την «Αλουμίνιο», παρ ότι βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της, οι οποίες παραχωρήθηκαν αποκλειστικά για τους σκοπούς της εταιρίας αλουμινίου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Να καλύψει η κυβέρνηση το χρέος προς το ΙΚΑ

«Το χρέος αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθεί από τον ΟΑΕΕ». Αυτό υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ, αναφερόμενη στα 300 εκατ. ευρώ που διεκδικεί με δικαστική απόφαση το ΙΚΑ από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, με βάση παλαιό χρέος του ΤΣΑ. «Είναι χρέος που έπρεπε να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το νόμο 2676/97 για την ενοποίηση των Ταμείων και της δέσμευσής της να καλύψει τα ελλείμματα των ΤΣΑ, ΤΑΕ στον ΟΑΕΕ», προσθέτει η Επιτροπή και τονίζει: «Δεν έχει τελειωμό ο κατήφορος, στον οποίο έχει οδηγηθεί ο ΟΑΕΕ σαν αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τους νόμους Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα με την υπόδειξη της ΕΕ».

Η Συντονιστική Επιτροπή αποδίδει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, στη διοίκηση Κόντου στον ΟΑΕΕ που ακολουθεί τακτική εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων και αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής, στην πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία «επιλέγει το ρόλο του αξιόπιστου κυβερνητικού συνομιλητή και με την απραξία της και τις συμβιβασμένες θέσεις της, παρακολουθεί αμήχανη το Ταμείο να καταρρέει. Οι ανακοινώσεις της και οι "επετειακές κινητοποιήσεις της", κάθε άλλο παρά ενοχλούν την κυβέρνηση».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα ζητά επιχορήγηση κατά τα 2/3 του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσια - δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και καλεί σε γενικές συνελεύσεις τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΒΕ για την αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ