ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία η λαχειοφόρος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η λαχειοφόρος του ΠΑΜΕ, καθώς οι τοπικές Γραμματείες και οι συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα παίρνουν όλα τα μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία μέχρι την 1η Ιούλη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση την Παρασκευή, 20/6, έχει οριστεί και το 4ο Πανελλαδικό κλείσιμο της οικονομικής εξόρμησης.

Μέχρι στιγμής το 100% του πλάνου τους έχουν καλύψει οι Τοπικές Γραμματείες σε: Κω - Κάλυμνο, Σάμο, Ικαρία, Αρκαδία, Αρτα, Λευκάδα, Καβάλα, Ροδόπη, Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα καλύψουν το πλάνο τους οι Τοπικές Γραμματείες στις εξής περιοχές: Ρέθυμνο, Λακωνία, Κορινθία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Φθιώτιδα, Λιβαδειά, Θήβα, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη, Εβρο, Δράμα και Αργολίδα. Επίσης και άλλοι νομοί παίρνουν τα μέτρα τους, ώστε να μην επιστραφεί κανένας λαχνός.

Οπως υπογράμμισε στο «Ρ» ο Μπάμπης Τενές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος για την πανελλαδική οικονομική εξόρμηση, «οι ανάγκες του ταξικού κινήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης, απαιτεί ΠΑΜΕ που να μη δυσκολεύεται στη δράση του. Για να είναι κάθε μέρα το αποκούμπι της εργατικής τάξης στα προβλήματά της. Να τα δώσουμε όλα στις λίγες μέρες που απομένουν. Καμιά αναστολή στις όποιες δυσκολίες. Ολα τα συνδικαλιστικά στελέχη να βγούμε στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι μας περιμένουν».


ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΙΝΤΛ»
Μάχη μέχρι να ανακληθεί η απόλυση της μωρομάνας

Οκτώ καταστήματα της πολυεθνικής σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα κατέβασαν «ρολά» το Σάββατο, με τις ταξικές δυνάμεις να ξεκαθαρίζουν ότι θα επανέλθουν ακόμα πιο αποφασιστικά

Συνθήματα στον τοίχο του «Λιντλ» στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού
Συνθήματα στον τοίχο του «Λιντλ» στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού
Η απόλυση εργαζόμενης μωρομάνας αμέσως μόλις έληξε και αυτός ο ελάχιστος, υποτίθεται, χρόνος «προστασίας» της μητρότητας, καταδεικνύει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν προστατεύουν το δικαίωμα στη μητρότητα, αλλά το «δικαίωμα» του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Αυτό κατήγγειλαν στην πράξη, για ακόμα μια φορά, το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Λιντλ», τα κλαδικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, καθώς και άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που το περασμένο Σάββατο προχώρησαν πανελλαδικά στο συμβολικό αποκλεισμό οχτώ καταστημάτων της πολυεθνικής επιχείρησης «ΛΙΝΤΛ». Οι ταξικές δυνάμεις «σφράγισαν» από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τις εισόδους των καταστημάτων σε Ελευσίνα, Αγ. Δημήτριο, Πευκάκια, Ρέντη, Π. Κοκκινιά, Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική απέλυσε εργαζόμενη με μωρό παιδί από το κατάστημα της Ελευσίνας, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει πέραν του νόμιμου ωραρίου, αλλά και γιατί συνέβαλε στις προσπάθειες ενίσχυσης του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου. Κάτω απ' αυτές τις εξελίξεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου στις 22 Ιούνη, στις 10 το πρωί, (πλ. Μητροπόλεως, 10).

Με τη στήριξη του κόσμου

Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ» στον Πειραιά
Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ» στον Πειραιά
Στην Ελευσίνα, με την παρουσία και της ίδιας της απολυμένης έξω από την κεντρική είσοδο του καταστήματος την ώρα του αποκλεισμού, οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «Δε θα σταματήσουμε αν δεν ανακληθεί η απόλυση της εργαζόμενης μητέρας. Αν δε σπάσουμε την τρομοκρατία και την ασυδοσία της πολυεθνικής». Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών, που πλέον γνωρίζουν το λόγο των κινητοποιήσεων, «επέμεναν» να μην μπαίνουν στο κατάστημα να ψωνίσουν, προτρέποντας ταυτόχρονα σε κλείσιμο του καταστήματος μέχρι να επαναπροσληφθεί η εργαζόμενη.

Στην Αθήνα, στα δύο καταστήματα της πολυεθνικής που κατέβασαν ρολά, οι εργαζόμενοι - καταναλωτές στο άκουσμα από την ντουντούκα για την απόλυση, αλλά και τις άθλιες συνθήκες που επιβάλλει η πολυεθνική στα καταστήματά της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γύριζαν την πλάτη και έφευγαν.

Στον Πειραιά, κύριο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κόσμου. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, μόλις άκουγαν για την απόλυση της εργαζόμενης μάνας, απαντούσαν «καλά τους κάνετε», «να τους τα κλείσετε όλα εντελώς», κλπ. Στο κατάστημα του Ρέντη παραβρέθηκαν και η Ελπίδα Παντελάκη, Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

Με επιτυχία και τη στήριξη του κόσμου έληξαν οι αποκλεισμοί στην Καλαμαριά και στη Λάρισα, όπου οι ταξικές δυνάμεις και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής απέκλεισαν για δύο ώρες το κατάστημα της πολυεθνικής στην παλιά Εθνική οδό. Ανακοίνωση - καταγγελία για την απόλυση εξέδωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα σωματεία θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους εάν η πολυεθνική δεν ακυρώσει την απόλυση.


ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Νέες αποκαλύψεις για παραβιάσεις μέτρων ασφάλειας

Απεργία στις 24 Ιούνη για τα φορτηγά - οχηματαγωγά που αποπλέουν από το Κερατσίνι

Σε μαζική συμμετοχή στις ομάδες περιφρούρησης για τη μάχη της 24ωρης απεργίας στις 24 Ιούνη στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, καλούν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων. Απαιτούν να εφαρμοστεί τώρα ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από 6 μήνες και προβλέπει ότι για τα φορτηγά οχηματαγωγά πλοία, που εκτελούν εσωτερικές θαλάσσιες ενδομεταφορές, ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ακτοπλοΐας.

Η απόφαση των δύο σωματείων για απεργία στα φορτηγά οχηματαγωγά προβλέπει επέκταση και κλιμάκωση, καθώς, με βάση την αντιλαϊκή, φιλοεφοπλιστική πολιτική και την κάλυψη του ΥΕΝ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ, οργιάζει η εφοπλιστική ασυδοσία και στις άλλες κατηγορίες πλοίων, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΜΑΚΕΔΩΝ». Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στις 4 Ιούνη 2008, κατήγγειλαν ότι «το πλοίο αυτό ταξιδεύει με ελλιπή σύνθεση πληρώματος ως προς τα σωστικά μέσα του πλοίου και το πρωτόκολλο επιβατών με βάση το πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου». Στις 13 Ιούνη τα σωματεία διαπίστωσαν ότι η παραβίαση γίνεται με την κάλυψη του Ελληνικού Νηογνώμονα και των υπηρεσιών του ΥΕΝ.

Το πλοίο φέρει 4 σωσίβιες λέμβους. Δηλαδή, απαιτεί 12 ειδικευμένα άτομα και 22 σωσίβιες σχεδίες καθαιρούμενες, οπότε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, χρειάζονται 22 ειδικευμένα άτομα. Συνολικά, απαιτούνται 34 ειδικευμένοι ναυτεργάτες. Ωστόσο ο Ελληνικός Νηογνώμονας «αυθαίρετα μείωσε τον αριθμό των 34 ειδικευμένων ατόμων σε 31»! «Επιπλέον - συνεχίζουν τα σωματεία - σύμφωνα με την κατάσταση πληρώματος το πλοίο είναι επανδρωμένο με 32 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι 8 είναι δόκιμοι μηχανικοί και πλοίαρχοι εκπαιδευόμενοι, 4 ναυτόπαιδες και 3 επίκουροι»!


ΚΚΕ
Επίκαιρη για τους εργαζόμενους στον «Επίλεκτο»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης, για το σοβαρότατο κίνδυνο να κλείσει το κλωστοϋφαντουργείο «Επίλεκτος», ιδιοκτησίας Δοντά στα Φάρσαλα Ν. Λάρισας και να πεταχτούν στο δρόμο περίπου 380 εργαζόμενοι, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Η επιχείρηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι πριν από τις καλοκαιρινές άδειες, θα τους δώσει υποχρεωτικά δεκαπενθήμερη άδεια άνευ αποδοχών και μετά την επιστροφή τους στην εργασία θα δουλεύουν μόνο τέσσερις μέρες τη βδομάδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι απαγορεύτηκε παράνομα η είσοδος στο εργοστάσιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας «που έσπευσαν στις 7.5.2008 να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους. Εξάλλου, συνεχίζονται οι φήμες ότι ο εργοδότης ετοιμάζει τη μεταφορά του εργοστασίου στο εξωτερικό, αξιοποιώντας όλα τα προνόμια που δίνει η ελληνική νομοθεσία». Με βάση τα παραπάνω, ο Αντ. Σκυλλάκος ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσει ο εκφοβισμός και η παρανομία και αν θα εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι θέσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ