ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μοναδική απάντηση στην ακρίβεια οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος

Μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες χτες, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμακώνονται οι κλαδικοί αγώνες για την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα ιδεολογήματα περί «υγιούς» και «μη υγιούς» ανταγωνισμού, καλώντας τους να αφήσουν στο απυρόβλητο την πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς και αυξάνει το καπιταλιστικό κέρδος, έδωσαν χτες χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις και τις άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε περισσότερες από 40 πόλεις, με αιχμή την πολιτική της ακρίβειας και τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών Συμβάσεων.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με το αίτημα για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου στα κελεύσματα των εργοδοτών και των κομμάτων τους να κάτσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν «λύσεις» για την ακρίβεια. Εδωσαν, ταυτόχρονα, το στίγμα της κλιμάκωσης του αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς μια σειρά κλάδοι, με απόφαση των ταξικών τους Ομοσπονδιών, νεκρώνουν τις επόμενες μέρες τους τόπους δουλειάς.

Ζήτημα πρώτης γραμμής οι Συλλογικές Συμβάσεις

Στην Αθήνα, η χτεσινή μαζική κινητοποίηση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση στην Ομόνοια όπου μίλησε η Γ. Ταβουλάρη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ζήτημα των ΣΣΕ βρίσκεται μπροστά μας και είναι στόχος πάλης ιδιαίτερης σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με τον αγώνα μας για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, απαντάμε στο πρόβλημα της μείωσης του εργατικού εισοδήματος και του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων», τόνισε η ομιλήτρια και ανάμεσα σε άλλα πρόσθεσε: «Συγκροτούμε, επίσης, μέτωπο πάλης για την Υγεία, για να διεκδικήσουμε το κοινωνικό δικαίωμα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών για προστασία της υγείας και της ζωής τους χωρίς κανέναν περιορισμό και καμιά οικονομική επιβάρυνση».

Η ομιλήτρια κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, να καταδικάσουν την ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να βάλουν στο περιθώριο τον ΣΥΝ, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Τέλος, εκ μέρους των συγκεντρωμένων, χαιρέτισε το «Οχι» του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό.

Καμιά ανοχή στους συμβιβασμένους

Λίγο πριν, από το βήμα της συγκέντρωσης η ομιλήτρια στηλίτευσε το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έλαβαν από τον ΣΕΒ, ενόψει της σημερινής τους συγκέντρωσης στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που αναπτύσσουν για την πάταξη της ακρίβειας. Τους ευχόμαστε και εις ανώτερα...».

Η κεντρική ομιλία, τα συνθήματα των εργαζομένων καταδίκαζαν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής. Καλούσαν σε συσπείρωση με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου, μέχρι και το υπουργείο Οικονομίας.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Ν. Μπουζάνη, αντιπροσωπείες της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολ. Τσίρκα και της ΟΓΕ καθώς και οι μετανάστες από το τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλατιά συσπείρωση, μαζική πάλη

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, με μια φωνή, μια γροθιά, εργαζόμενος λαός και νεολαία, είπαν «όχι στην οργανωμένη ληστεία» και απαίτησαν «χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Στο πλάι των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενεργά στη μάχη ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, βρέθηκαν το Ινστιτούτο Καταναλωτών Μακεδονίας, ο Σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, ο Δήμαρχος Πολίχνης Κ. Θεοδωρίδης. Η συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου ξεκίνησε με την ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος».

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Γιάννης Νοτάκης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ξεκαθάρισε πως η σύγκρουση για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται πανεργατικό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρή αγροτιά ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην οδό Αριστοτέλους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνάντηση αγώνα με τους εργάτες της Ζώνης

Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ένωσαν χτες το απόγευμα τα αγωνιστικά τους βήματα με εργαζόμενους του Περάματος και απευθύνοντας το κάλεσμα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», έδωσαν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού ενάντια συνολικά στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, για εργαζόμενους με εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, με μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, που να ανταποκρίνονται σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στην πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της πόλης. Εκεί οι εργάτες της Ζώνης, που αγωνίζονται για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση που προσπαθούν να συνθλίψουν οι εργοδότες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, συναντήθηκαν με εργαζόμενους και εργαζόμενες του Περάματος, οι οποίοι, όπως και σε κάθε άλλο δήμο της πόλης του Πειραιά, διοργάνωσαν χτες πικετοφορίες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με προμετωπίδα το πανό των εργατών της Ζώνης που ανέγραφε: «Η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται, δεν παζαρεύεται» και με πικέτες στα χέρια που ανέγραφαν συνθήματα κόντρα στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι συγκεντρωμένοι έκαναν μαχητική πορεία στους δρόμους της εργατούπολης.

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Η πορεία στα Γιάννενα
Η πορεία στα Γιάννενα
Στη Λάρισα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε ο Τ. Τσιόγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μετά τη συγκέντρωση, στην οποία αισθητή ήταν η παρουσία των νέων που κρατούσαν πικέτες με συνθήματα και σημαίες του ΠΑΜΕ, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Στα Γιάννενα, με συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το δημαρχείο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αντίστοιχες δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και σε Λευκάδα και Κέρκυρα.

Συγκεντρώσεις, μαχητικές πορείες και πικετοφορίες έγιναν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Εύβοια, την Κρήτη, καθώς και σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Νάουσα, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Εδεσσα και Κιλκίς. Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στη Βέροια και σε όλους τους δήμους της Αττικής. Στην πλατεία Σαπφούς έγινε η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Μυτιλήνη, όπου νεολαίοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μαζεύτηκαν μετά το κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά μοιράζοντας υλικό με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
«Μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων

Συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δέκτες του κυβερνητικού εμπαιγμού έγιναν χτες για ακόμα μια φορά οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, απαιτώντας να αναγνωριστούν συνταξιοδοτικά τα έτη προϋπηρεσίας τους. Η υπουργός Απασχόλησης επί της ουσίας δεν απάντησε στο αίτημά τους και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν χτες 4ωρη στάση εργασίας, συμπαραστεκόμενοι στους σχολικούς φύλακες και διεκδικώντας μια σειρά αιτημάτων.

Οι απεργοί σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά ότι και η χτεσινή τοποθέτηση των αρμόδιων υπουργών επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και στόχο έχει τη συνεχή αφαίρεση δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους.

Χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους διεκδικούν και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που από χθες πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, χθες το πρωί, έκαναν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Λάρισα. Σήμερα οι απεργοί διοργανώνουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ: Τους 406.547 (ποσοστό 8,3%) έφτασαν οι άνεργοι το Α΄ τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες (12,3%) παραμένει υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,5%). Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας (22,2%) στους νέους από 15 έως 29 ετών. Το ποσοστό των ανέργων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά ανέρχεται στο 33,4%, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 47,6% του συνόλου.

ΟΤΟΕ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι στη Λάρισα και το Ηράκλειο στο πλαίσιο απόφασης της ΟΤΟΕ για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω της άρνησης των τραπεζιτών να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι σημερινές απεργίες, που είναι και οι τελευταίες, γίνονται μόνο στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σύμβαση.

ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο δήμο, ματαιώνοντας την προσπάθεια της δημοτικής αρχής - στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ - να παραδώσει σε ιδιώτη το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.

Με τις ευλογίες του ΣΕΒ

Απέραντη υποκρισία και περίσσιο θράσος. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα έργα και τα λόγια των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που χτες συγκάλεσαν μια ακόμα ισχνή διαδήλωση, αφού η πλειοψηφία των εργαζόμενων τους γύρισαν ξανά την πλάτη. Αυτοί που υπογράφουν τις κατάπτυστες συμβάσεις του ενός ευρώ «αύξηση» την ημέρα, απαιτούσαν χτες από τα μεγάφωνα «γενναία αύξηση των μισθών»! Οι ίδιοι που στηρίζουν απ' άκρη σε άκρη την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κατέθεσαν ψήφισμα ζητώντας μέσα στα άλλα «να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών»! Είναι καταγέλαστοι. Και μόνο το γεγονός ότι οι βιομήχανοι χαιρέτισαν με νέα ανακοίνωσή τους τη χθεσινή «συγκέντρωση» των εργατοπατέρων, είναι λόγος αρκετός για να τους εγκαταλείψουν οριστικά οι εργαζόμενοι. Να μην ανέχονται άλλο να εμπαίζουν αυτές οι πλειοψηφίες τη νοημοσύνη τους. Να τις ανατρέψουν και να τις βάλουν οριστικά στην άκρη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενταση του αγώνα, αποκάλυψη της κοροϊδίας

Στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, που πρέπει να ενταθεί, δε θα έχει αποτελέσματα, αν δε συνδυαστεί με τον αγώνα για να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα λέγονται περί "υγιούς" και "μη υγιούς" ανταγωνισμού. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο αντίπαλος δεν πλήττει μόνο τα λαϊκά συμφέροντα, ξέρει καλά και να κοροϊδεύει».

Κλιμάκωση με απεργίες

Το επόμενο διάστημα, οι ταξικές Ομοσπονδίες κλιμακώνουν την απεργιακή μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις. Συγκεκριμένα:

  • Στις 24 Ιούνη απεργούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, οι οποίοι διοργανώνουν και απεργιακές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις.
  • Στις 25 Ιούνη απεργούν οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα. Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.
  • Η Ομοσπονδία Φαρμάκου έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη νέας απεργίας σε ανοιχτή ημερομηνία, μετά την απεργία στις 2 του Ιούνη.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, μετά την απεργία στις 13 Ιούνη, διοργανώνει συγκέντρωση στις 26 του Ιούνη στην Αθήνα (7 μ.μ., γραφεία της Ομοσπονδίας).
  • Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει αποφασίσει συγκέντρωση για τις 26 του Ιούνη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία στο ΣΕΒ. Στις 20 του Ιούνη καλεί σε σύσκεψη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ