ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες διαδηλώσεις κατά της παράτασης της παραμονής των Αμερικανών

Από τις χτεσινές αντικατοχικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις χτεσινές αντικατοχικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποίησαν, χτες, σε διάφορες πόλεις υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία που διαπραγματεύεται η ιρακινή κυβέρνηση με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση νομικού καθεστώτος παράτασης παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων πέραν της εκπνοής της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ. Ο Σαντρ έχει καλέσει τους οπαδούς του να πραγματοποιούν διαδηλώσεις κάθε βδομάδα ενάντια στην προοπτική συνέχισης της παραμονής των κατακτητών στη χώρα, με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο σιίτης πρωθυπουργός Μάλικι είχε δηλώσει, την περασμένη βδομάδα, ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν έρθει σε αδιέξοδο γιατί η Ουάσιγκτον θέτει απαιτήσεις που υποσκάπτουν την ιρακινή κυριαρχία και ανεξαρτησία. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότερες είναι ο μεγάλος αριθμός των αμερικανικών βάσεων, η ασυλία των Αμερικανών στρατιωτών καθώς και η δυνατότητα των αμερικανικών στρατευμάτων να επιχειρούν χωρίς να παίρνουν άδεια από τις ιρακινές αρχές.

Τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι (Κούρδος), προσπάθησε με ήπιους τρόπους να πείσει ότι «τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί» μετά από αλλεπάλληλες «συναντήσεις» με Αμερικανούς αξιωματούχους. Την άποψή του, όμως, δεν επιβεβαίωσαν άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Τέλος, χτες, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στην επαρχία Ντιγιάλα από βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια περιπολίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ηρεμία στη Γάζα, ένταση στη Δ. Οχθη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Παρά την επιφυλακτικότητα, ηρεμία επικρατούσε, και χτες, για δεύτερη μέρα, στη Λωρίδα της Γάζας και στη μεθόριό της. Βέβαια, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, ότι στη συμφωνία εκεχειρίας δεν περιλαμβάνεται η λαθραία είσοδος όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, οπότε θα συνεχιστεί κανονικά, προκάλεσαν έντονες ισραηλινές αντιδράσεις.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τους Παλαιστινίους και οι Ισραηλινοί πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με ποσοστό 56% εγκρίνουν την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη «Χαμάς». Και αυτοί, όμως, εμφανίζονται απαισιόδοξοι, εκτιμώντας σε ποσοστό 79% ότι δε θα κρατήσει πολύ.

Αντίθετα, στη Δυτική Οχθη, χτες, επικράτησε σχετική ένταση. Τρεις Ισραηλινοί οδοιπόροι, που δε διευκρινίζεται αν είναι έποικοι, τραυματίστηκαν ελαφρά από ενόπλους έξω από τον εποικισμό Νέβε Τσουφ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωναν ότι συνέλαβαν άγνωστο αριθμό φοιτητών ακροδεξιού εβραϊκού θεολογικού σεμιναρίου, που είναι εγκαταστημένο στον εποικισμό Γιτζάρ, στη Δυτική Οχθη, επειδή κατασκεύασαν μία πρόχειρη ρουκέτα την οποία εκτόξευσαν, χωρίς να προκληθούν ούτε υλικές ζημιές, κατά γειτονικού παλαιστινιακού χωριού.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση αυτοκτονίας στη Χελμάντ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ακόμα πέντε άμαχοι και ένας στρατιώτης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας στην αγορά του Γκιρίσκ, της επαρχίας Χελμάντ, στο Αφγανιστάν. Η επίθεση, όπως αναφέρεται, είχε σαν στόχο περίπολο των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με τους τρεις από τους νεκρούς να αναφέρεται ότι ήταν παιδιά. Η επαρχία Χελμάντ χαρακτηρίζεται από τις κατοχικές δυνάμεις ως προπύργιο των Ταλιμπάν και βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο «εκκαθαριστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Στο μεταξύ χτες η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε πρόταση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η χρηματοδότηση των στρατιωτικών - κατοχικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, της τάξης των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνέχεια της διένεξης

ΜΟΣΧΑ.--

Ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Μουρουτίν, πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποίησε προχτές ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αμπχαζία δε θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση αν συνεχιστούν οι διάφορες προκλήσεις από τις γεωργιανές αρχές. «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα δείξουν την ανάλογη αυτοσυγκράτηση (...). Η υπομονή (σ.σ. των στρατιωτών) έχει και όρια. Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και θα υπάρξει αιματοχυσία. Την ευθύνη θα έχει γι' αυτό αποκλειστικά η γεωργιανή πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουρουτίν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σαν απάντηση στην πρόσφατη σύλληψη τεσσάρων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Αμπχαζία ως ύποπτων για τη μεταφορά όπλων χωρίς άδεια, ενέργεια για την οποία η Ρωσία αντέδρασε έντονα. Την επόμενη ημέρα πάντως, οι Ρώσοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο οι γεωργιανές αρχές κατάσχεσαν τα αντιαρματικά βλήματα των Ρώσων.

ΙΝΔΙΑ
Εκτίναξη του πληθωρισμού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ρεκόρ σημειώνει ο πληθωρισμός στην Ινδία, σκαρφαλώνοντας στο 11%, αγγίζοντας τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων 13 ετών, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, προκαλείται ντόμινο αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, που πλέον έχουν ξεφύγει και από την «ελεγχόμενη άνοδο», που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, μεταξύ του 5% και 5,5%. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου, οικιακής χρήσης, ανέβηκε κατά 20% και το πετρέλαιο 21%.

Ο Ινδός υπουργός Οικονομικών, Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μία δύσκολη περίοδος», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «αναζητά λύσεις διαχείρισης του προβλήματος». Ωστόσο, η ραγδαία πληθωριστική αύξηση που οδηγείται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, πλήττει κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τόσο το ΚΚ Ινδίας, όσο και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ
Εκατοντάδες συλλήψεις «παραγόντων της αγοράς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 406 παράγοντες της αγοράς ακινήτων οι οποίοι σχετίζονται με τη μεγάλη απάτη στα στεγαστικά δάνεια συνέλαβε το FBI... Οι συλλήψεις πάντως δε σώζουν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν βρεθεί στο δρόμο.

Οι συλλήψεις άρχισαν τον περασμένο Μάρτη και κορυφώθηκαν με περίπου 60 συλλήψεις τις προηγούμενες μέρες κυρίως στο Σικάγο, στην Ατλάντα, στο Μαϊάμι και την πολιτεία του Μέριλαντ ενώ σε δίκη έχουν παραπεμφθεί για διαφορετική υπόθεση, δύο υψηλόβαθμοι παράγοντες της Bear Stearns, τα πρώτα στελέχη εταιρειών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του FBI, οι απώλειες για τους ιδιοκτήτες και τους δανειστές από την απάτη, ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και θεωρείται ότι επιβάρυναν τη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ από το 2007. Οι τράπεζες ανέφεραν το 2007 περισσότερες από 50.000 υποθέσεις όπου υπάρχει πιθανότητα απάτης σχετιζόμενης με στεγαστικά δάνεια. Το 2006 ήταν 37.000 ενώ το 2001 και 2002 οι ύποπτες υποθέσεις ήταν λιγότερες από 5.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ:
«Πολεμικό όπλο» ο βιασμός αμάχων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την υπ' αριθμόν 1820 απόφαση ψήφισε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία κάθε μορφή σεξουαλικής βίας κατά αμάχων χαρακτηρίζεται «τακτική πολέμου» που «απαιτεί τον άμεσο τερματισμό» της στη διάρκεια των απανταχού πολέμων και συρράξεων. Επιπροσθέτως καλούνται όλες οι πλευρές να πάρουν αμέσως «τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των γυναικών και ειδικότερα των κοριτσιών, από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, χρησιμοποιώντας, συγκεκριμένα, στρατιωτικές πειθαρχικές κυρώσεις».

Με την απόφαση επισείονται εμμέσως πλην σαφώς απειλές για παραπομπή των δραστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αφού, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, «ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας μπορούν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Η απόφαση ψηφίστηκε έπειτα από συζήτηση με θέμα «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και στην οποία προεδρεύουσα ήταν η Αμερικανίδα υπουργός Κοντολίζα Ράις, που έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα πολέμων και βιασμών...

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε διάψευση πληροφοριών που τον ήθελαν να πραγματοποιεί μυστική προπαγανδιστική εκστρατεία, προκειμένου να κερδίσει δημόσια υποστήριξη στο ζήτημα της ανάγκης διατήρησης της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους και καταδίκης των αποφάσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προχώρησε χτες ο στρατός της Τουρκίας.

Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στον τουρκικό Τύπο και ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Σεπτέμβρη του 2007 διέρρευσε από εσωτερικό έγγραφο του γραφείου του αρχηγού του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο η κυβέρνηση κατηγορείται ως «υπεύθυνη για αντιδραστικές θρησκευτικές κινήσεις». Στην ανακοίνωση του στρατού υποστηρίζεται ότι το εν λόγω έγγραφο δεν υπήρξε ποτέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ