ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
«ΟΧΙ» στην Ευρωσυνθήκη αποφάσισε ομόφωνα η ΚΕ του κόμματος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση να καταψηφίσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στις 3 Ιούλη και στην ψηφοφορία, πήρε χτες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι το περιεχόμενό της δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Ο Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ανακοινώνοντας την απόφαση της ΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησε και τη στάση που το Κόμμα θα τηρήσει έναντι της Συνθήκης της Λισσαβόνας, κατά τη συζήτηση και την ψήφισή της στη Βουλή.

Η ΚΕ του Κόμματος, στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε ομόφωνα να καταψηφίσει τη συνθήκη. Καταψηφίζουμε τη συνθήκη γιατί κρίνουμε ότι το περιεχόμενό της δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των εργαζομένων και γιατί εμείς, από την ώρα που το 1995 υιοθετήσαμε τη θέση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δηλώσαμε και συνεχώς δηλώνουμε ότι στην Ευρώπη δε συμμετέχουμε ως παρατηρητές, ως απλοί χειροκροτητές.

Συμμετέχουμε ενεργά και στο μέτρο των δυνάμεών μας, όσο λίγες και αν είναι, μαζί με άλλες δυνάμεις δίνουμε τη μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη. Επειδή ακριβώς δε θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης η συγκεκριμένη συνθήκη, θα την καταψηφίσουμε. Εξάλλου ήδη την έχει καταψηφίσει ο λαός της Ιρλανδίας και οι σαφείς πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστο σε τρία - τέσσερα άλλα κράτη υπάρχουν σοβαρότατοι προβληματισμοί».

Ερωτηθείς για την πολιτική ορθότητα να υπάρξει αίτημα της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο Ν. Κατσουρίδης υπενθύμισε ότι το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε στη Βουλή και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι αποφασισμένα να επικυρώσουν τη Συνθήκη, έχει απορρίψει αυτή την ιδέα. Ως εκ τούτου «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνη της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά χρειάζεται (σ.σ. βάση της κυπριακής νομοθεσίας) να υπάρξει και συγκεκριμένη απόφαση από τη Βουλή».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη 2006, το ΑΚΕΛ έχει 18 έδρες, ο ΔΗΣΥ 18, το ΔΗΚΟ 11, η ΕΔΕΚ 5, το Ευρωπαϊκό Κόμμα 3 και οι Οικολόγοι 1 έδρα. Δεδομένης λοιπόν της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και των θέσεων των κομμάτων που το απαρτίζουν, η Συνθήκη πιθανότατα θα εγκριθεί στην ψηφοφορία της 3ης Ιούλη.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, απαντώντας για την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια από την ψηφοφορία της Ολομέλειας, υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δεσμευμένος προεκλογικά και μετεκλογικά να τηρήσει την απόφαση του προκατόχου του. Το ΑΚΕΛ προχώρησε και πήρε δική του απόφαση στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξάλλου τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και το ΑΚΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργούν κατά τρόπο ανταγωνιστικό ή κατά τρόπο που να περιορίζουν τη δυνατότητα χειρισμών», ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος με βάση το οποίο κυβερνά».

Ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας, που έχει ήδη εκφραστεί, στο παρελθόν, κατά της Ευρωσυνθήκης, σχολιάζοντας τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά την άφιξή του στη Λευκωσία, από τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «η Σύνοδος ήταν κρίσιμη, εφόσον συνέπεσε με την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό και διεξήχθη πολύ σοβαρή και σε βάθος συζήτηση, προσθέτοντας πως τελικά επεδείχθη κατανόηση και εκφράσθηκε συμπάθεια στο λαό της Ιρλανδίας», σημειώνοντας ότι «πολλοί εκεί προβληματίζονται, αγχώνονται και αδημονούν πότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες το θέμα να τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε συνάντηση Κορυφής».

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση και ανέφερε πως η παρέμβαση της Κύπρου ήταν παρέμβαση σε θέματα αρχών και «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των λαών να εκφράζονται ελεύθερα και να γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των λαών», συνδέοντας το ζήτημα με το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν» και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού, ζητώντας να μην επαναληφθεί όμοια πίεση «με εκείνη που δεχθήκαμε από ηγέτες και χώρες - μέλη».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στην απόφαση της συνέχισης επικύρωσης της Συνθήκης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σημείωσε ότι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως «παρά το γεγονός ότι το κόμμα του τάχθηκε εναντίον της Συνταγματικής Συνθήκης», ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκπληρώσει την υποχρέωση και τη δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά ενώπιον του κυπριακού λαού να συνεχιστεί η διαδικασία και ότι θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του.

ΠΑΣΟΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ανησυχία για τις εξελίξεις και ... ευχολόγια κατά της διαφθοράς

Σαν «εγγυητής» της εσωκομματικής «κάθαρσης», μετά τις αποκαλύψεις και την ομολογία του Θ. Τσουκάτου για εισροή «μαύρου χρήματος» από τη «Ζήμενς» στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εμφανιστεί ο Γ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εν μέσω της κρίσης που υποβόσκει στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να ...καθησυχάσει τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να παίξει το ρόλο που της έχει ανατεθεί, ως ο άλλος πόλος του δικομματισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας ότι οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της «Ζήμενς» μπορεί να πάρουν μεγάλες διαστάσεις, αφού στο χορό με τις «μίζες» έχουν ήδη εμπλακεί ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχει επιλέξει τη «σκληρή γραμμή» με την αποπομπή τους, σε μια αποπροσανατολιστική προσπάθεια να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι έρχεται σε ρήξη με το κυβερνητικό παρελθόν και τις τότε «πρακτικές» του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς, φυσικά, να θίγει στο ελάχιστο τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου - πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού ήταν βασικό στέλεχος και υπουργός τους - φιλοδοξεί μέσα από διαγραφές «προσώπων» να εμφανιστεί ότι ακολουθεί δήθεν μια «νέα πορεία». Ετσι χρησιμοποιεί «ευχολόγια» κατά της διαφθοράς, ενισχύοντας παράλληλα την ανούσια και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.

Σηκώνουν «σημαία» κατά της διαφθοράς...

Σ' αυτήν ακριβώς τη ...λογική, κύκλοι της «Χαριλάου Τρικούπη» χτες ισχυρίζονταν: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα κατά της διαφθοράς. Οι δικές μας σημαίες δεν είναι σημαίες ευκαιρίας που υψώνονται την προεκλογική περίοδο ή στιγμιαία μέσα σε σουβλατζίδικα, για να υποσταλούν αμέσως μετά». Συγχρόνως οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «αναλύσεις και προβλέψεις για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», είναι «σενάρια που κατασκευάζονται στα χαλκεία της Ρηγίλλης».

Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης, αρθρογραφώντας στο «Βήμα» της Κυριακής «για τη διέξοδο από την κρίση», αναφέρει ότι «η χώρα δε θα βγει από το τέλμα χωρίς να βγει και ο "σοσιαλιστικός" χώρος», ενώ ο βουλευτής Π. Ευθυμίου στο ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η υπόθεση «Ζήμενς» πρέπει «να γίνει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του πολιτικού και κομματικού συστήματος», συγκρίνοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση με την «επιχείρηση καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Βέβαια, ο Τ. Γιαννίτσης, όταν γίνεται πιο συγκεκριμένος για το πώς θα... αρθούν «τα αδιέξοδα που η πολιτική δημιούργησε», σε πλήρη σύμπλευση με τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θέτοντας τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» στο οικονομικό πεδίο σημειώνει: «Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων όμως δε γίνεται σε συνθήκες πολιτικής και διοικητικής διαφθοράς»...

Τώρα μιλούν για ...«λαμόγια»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία περιμένει σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη την κατάθεση του Θ. Τσουκάτου στον εισαγγελέα, με τον πρώην βουλευτή να επιμένει ότι τα 420.000 ευρώ ή (1 εκατομμύριο μάρκα) που πήρε από τη «Ζήμενς» τα παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Επίσημα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διαψεύδει ότι τα χρήματα πήγαν στα κομματικά ταμεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη αναζητούν αποδείξεις, αλλά και τη διακίνηση των κουπονιών για να το αποδείξουν. Παράλληλα, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Ευάγ. Βενιζέλος ζητά τη σύσταση «εσωτερικής εξεταστικής επιτροπής» στο ΠΑΣΟΚ, ώστε όπως υποστηρίζει «να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

Ταυτόχρονα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποδώσουν τα φαινόμενα των σκανδάλων και της διαπλοκής των πολιτικών με το μεγάλο κεφάλαιο στη ...«συμπεριφορά» ορισμένων προσώπων, σε μια προσπάθεια να μη θιγεί ο πυρήνας της πολιτικής τους, που ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα «γεννά» και τέτοια φαινόμενα. Η Αν. Διαμαντοπούλου στα «ΝΕΑ» μίλησε για «απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων συντρόφων» και υποστήριξε ότι «πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι ώστε να διαφυλαχτούν το τεράστιο έργο της παράταξης, αλλά και η τιμή και η προσφορά των έντιμων στελεχών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δήλωσε: «Για την περίοδο που απασχολεί την επικαιρότητα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν μια περίοδος που κατάφερε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με τον Κ. Σημίτη και παλιότερα με τον Α. Παπανδρέου, να πετύχει την ένταξη της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με βάση την οποία επιτυχία αμυνόμαστε τώρα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι επιτυχίες αυτής της περιόδου σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανατραπούν από 5-10 λαμόγια που πάντα υπάρχουν».

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χτες Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στην οποία καταγγέλλουν «ανεξήγητη και ύποπτη πολιτική υπόδειξη να συμπεριληφθεί η εταιρεία SIEMENS με κατά 400% περίπου ακριβότερη προσφορά, συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, σε μη ανακοινώσιμη διαδικασία επιλογής προμηθευτή που διενεργούσε η ΕΥΠ για ανάθεση προμήθειας κοριών παγίδευσης 1.500 τηλεφώνων(!!!), από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λίγο πριν τον ανασχηματισμό του 2006».

Σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», το 50% βλέπει «διάσπαση» στο ΠΑΣΟΚ και «δημιουργία νέου κόμματος», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι 39,5%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγγυητής της δικομματικής «σταθερότητας»
  • Η μακροημέρευση της δικής της κυριαρχίας και η σταθερότητα του δικομματισμού οι επιδιώξεις από την υπόθεση «Ζήμενς»
  • «Οχυρώνεται» πίσω από τη Δικαιοσύνη και ευνοεί την παράταση της σκανδαλολογίας

Με γνώμονα τη «σταθερότητα» του (δικομματικού) πολιτικού συστήματος και τη μακροημέρευση της δικής της κυριαρχίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Ζήμενς», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι ελεγχόμενες μάλλον οι αποκαλύψεις και πάντως δε θα αγγίξουν τα δικά της στελέχη, για τα οποία απλώνει «ασπίδα προστασίας», αναφορικά με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη γερμανική πολυεθνική (σύστημα παρακολούθησης C4i, έργα στον ΟΣΕ, κ.ά.). Αντίθετα, θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα «δοκιμαστεί σοβαρά», καθώς τα στοιχεία είναι «συγκεκριμένα και με ονοματεπώνυμο».

Η παράταση της σκανδαλολογίας δε φαίνεται - το αντίθετο - να ενοχλεί την κυβέρνηση, καθώς «επισκιάζει» την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της να δώσει λύσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια), ενώ διευκολύνει και την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.).

Επιχειρώντας να αθωώσει την πολιτική που γεννά τις μίζες και τη σαπίλα, η κυβέρνηση οχυρώνεται ξανά πίσω από τη δικαστική έρευνα, «ξεχνώντας» ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες ο αρμόδιος υπουργός είχε προδικάσει πως δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση «Ζήμενς»... «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση για να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία πιστεύω ότι απασχολούν όλους τους Ελληνες πολίτες», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση προεξοφλούσε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο εκπρόσωπος προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «διαφέρει» από το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε και υπογράφει η «γαλάζια» κυβέρνηση με τις πολυεθνικές «έγιναν με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο»!.. Ταυτόχρονα, δικαιολόγησε την κυβέρνηση που εφάρμοσε τις «πράσινες» συμβάσεις στο όνομα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων «προκειμένου να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι ως χώρα διεθνώς»... Η διαφορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι ότι οι αποκαλύψεις για το ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένες, ενώ για τη ΝΔ είναι απλή φημολογία: «Εχουμε αποκαλύψεις συγκεκριμένες, με ονοματεπώνυμο, με συγκεκριμένες δηλώσεις και καταθέσεις, για τα όσα έχουν συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, για τα όσα αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Και την ίδια ώρα, να δημιουργούνται εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες (σ.σ. για τη ΝΔ)», είπε, αποκηρύσσοντας το συμψηφισμό ως «καταφύγιο όσων προσπαθούν να διαχύσουν σε άλλους χώρους τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους ενοχές»... Παράλληλα πρόσφερε κάλυψη στους υπεύθυνους υπουργούς για την προμήθεια (από τη «Ζήμενς») του συστήματος παρακολούθησης C4i και τα τρένα του ΟΣΕ.

Γενικότερα ο εκπρόσωπος υπερασπίστηκε το (δικομματικό) πολιτικό σύστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν απειλείται από τη δημιουργία νέου κόμματος. «Στη Δημοκρατία μας τα κόμματα τα οποία υφίστανται έχουν ήδη κερδίσει αυτά που σας είπα προηγουμένως (σ.σ. είχε αναφερθεί στην εσωκομματική δημοκρατία) και μπορούν με απλές κινήσεις να πείσουν ακόμη περισσότερο».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα «γαλάζιους» βουλευτές (Καράογλου) που υποστήριξαν ότι ήταν «πολιτικό λάθος» η μη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το συμπέρασμα για ακόμα ...«λιγότερο κράτος» έβγαλε από την υπόθεση «Ζήμενς» ο Κ. Χατζηδάκης: «Αν είχαμε ένα μικρότερο κράτος θα υπήρχαν και λιγότερες προμήθειες και υπάρχουν μερικές δραστηριότητες του κράτους, επιχειρηματικές, που μπορεί να τις κάνουν κάλλιστα ιδιώτες», αποφάνθηκε. Στο «πνεύμα» αυτό προσπαθεί να καταστήσει την «Ολυμπιακή» ελκυστική για τον επενδυτή προκειμένου να την ξεπουλήσει: «Η προσπάθεια η οποία κάνουμε είναι να βρεθεί μια λύση που να είναι νομικά ασφαλής και ελκυστική για τον επενδυτή», υποστήριξε μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84».

Βδομάδα δικαστικών εξελίξεων

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησε το «μαύρο χρήμα» από τα ταμεία της «SIEMENS» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εντοπίσει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Σήμερα αναμένεται να περάσει την πόρτα του ο Θόδωρος Τσουκάτος, υπ' αριθμόν ένα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Χτες παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα οι επτά που φέρονται ότι ενεπλάκησαν μέσω ισάριθμων τραπεζικών λογαριασμών στη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, που σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Τσουκάτος, δόθηκαν ως οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ από τη «SIEMENS». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του οδηγού του Τσουκάτου, Χρήστου Γενναίου, ο οποίος θα απολογηθεί στον εισαγγελέα σήμερα. Και οι επτά ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ζητήσει προθεσμία για μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να καταθέσει απολογητικό υπόμνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ως μάρτυρες τους οδηγούς του, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν τα χρήματα, και δύο άτομα που διαχειρίζονταν το ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Αύριο, Τετάρτη, έχει κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση πρώην διευθύνων σύμβουλος της «SIEMENS ΕΛΛΑΣ». Χτες κατέθεσε για τρίτη φορά διευθυντικό στέλεχος της «SIEMENS».

Χτες κατέθεσε στον εισαγγελέα συμπληρωματικά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Βόγιας, που φέρεται να συνδέεται με το λογαριασμό των 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από τα ταμεία της «SIEMENS». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι τα ποσά διακινήθηκαν αρχικά σε τραπεζικό λογαριασμό του θείου του, Χρήστου Γκάλη, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο γραφείο του στην Αμερική. Ακόμα, είπε ότι από τα 3,3 εκατομμύρια μάρκα, σε δικό του λογαριασμό κατέληξε το 1 εκατομμύριο προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις που σχετίζονταν με την εξαγωγή μαρμάρων από την Ελλάδα στην Αμερική, ενώ υποστήριξε ότι τις συμβάσεις με τη «SIEMENS» τις υπέγραψε ο θείος του και η δική του εμπλοκή περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση του έργου και κυρίως στο κομμάτι των ηλεκτρικών που ήταν και η ιδιότητά του.

Εντός της βδομάδας θα καταθέσουν στον εισαγγελέα ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Ταμείου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και η ταμίας Δήμητρα Παπαχρήστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ