ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς νέα εσωκομματική κρίση

Στα πρόθυρα νέας εσωκομματικής σύγκρουσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μετά τις αιχμές που άφησε χτες ο Ε. Βενιζέλος για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών από τη Χαριλάου Τρικούπη, την ίδια στιγμή που ο Θ. Τσουκάτος, διά μέσου του δικηγόρου του, Δ. Γκούσκου, επιχειρεί να αλλάξει την αρχική του θέση για την ύπαρξη «μαύρου χρήματος» από τη «Ζήμενς» που κατέληξε στα κομματικά γραφεία, υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα αυτά είναι ιδιωτικές εισφορές»!

Στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από το «όλον ΠΑΣΟΚ» να αποσυνδεθούν τα φαινόμενα διαφθοράς από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνητικών του ημερών, αποδίδοντάς τα σε συγκεκριμένα «πρόσωπα», με στόχο να αποπροσανατολιστούν τα λαϊκά στρώματα, ήρθε χτες να προστεθεί η παρέμβαση του Ε. Βενιζέλου.

Ο πρώην υπουργός, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, αμφισβήτησε τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της «Ζήμενς» μετά την ομολογία Τσουκάτου, υπονοώντας ότι δεν έχει πει όλη την αλήθεια. «Βεβαίως και ως θεσμός το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μάθει και να πει όλη την αλήθεια»... είπε ο Ε. Βενιζέλος, και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε πολύ καλή πληροφόρηση ώστε να τη μεταφέρουμε στους πολίτες, να μάθουμε και να πούμε την αλήθεια». Δεν μπορεί, συνέχισε ο ίδιος, «να παίζουμε με μία νομικού ή νομικίστικου χαρακτήρα επιχειρηματολογία. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει πότε μιλάμε με ειλικρίνεια και πότε υπεκφεύγουμε». Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν «αρκεί να λέει το ΠΑΣΟΚ ελέγχω τα βιβλία μου, είναι εντάξει...», πρέπει «να μάθουμε την αλήθεια και να πούμε την αλήθεια».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου προκάλεσαν έντονη δυσφορία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έθεσαν ακόμα και θέμα διαγραφής του Ε. Βενιζέλου. Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις αλλά και προηγούμενες άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να κατονομάσει τα στελέχη, δήλωσε με νόημα: «Ορισμένα στελέχη μας αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν τις προσωπικές τους παρατηρήσεις και να εκφέρουν την προσωπική τους γνώμη. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και όλοι μας χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία και ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον Θ. Τσουκάτο, δήλωσε ότι «είναι κατηγορούμενος (...). Εχει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα τον αντιμετωπίσουμε με τον σεβασμό που επιβάλλει το κράτος δικαίου και η Ποινική Δικονομία». Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι «δεν μπορεί να ακρωτηριαστεί η περίοδος Σημίτη», και ανέφερε ότι η αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού «μπορούσε και όφειλε να έχει αποφευχθεί».

Περί «επανίδρυσης» και «ανανέωσης»

Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντικείμενο συζήτησης» την πρόταση του Κ. Λαλιώτη για «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό σενάριο, αξιόλογο σενάριο, τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές ή λίγο πριν απ' αυτές». Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για «αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ» και ερωτηθείς αν «υπάρχει πρόθεση στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ονόματος ή και συμβόλων», άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο δηλώνοντας: «Το κόμμα μας ανανεώνεται κάθε μέρα, κάθε μέρα προσπαθούμε να είμαστε και πιο πειστικοί, κάθε μέρα προσπαθούμε να ανανεώνουμε τις προτάσεις μας, να βελτιώνουμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο και να φέρουμε στο προσκήνιο νέα στελέχη».

«Ιδιωτικές εισφορές» τα μάρκα...

Την ίδια στιγμή με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ο δικηγόρος του Θ. Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος (και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), υποστήριξε ότι «επί πολλές δεκαετίες, εισπράττονται εισφορές αμφότερα από μεγάλους επιχειρηματίες και εταιρείες, διότι αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα χρηματοδότησης των κομμάτων στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στην ομολογία Τσουκάτου για το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν. Δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ο ισχυρισμός. Αποδείξεις υπάρχουν και στο πρόσωπο και στην κατάθεση των μαρτύρων». Πάντως, ο Δ. Γκούσκος υποστήριξε πως «ουδέποτε ειπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε χρήματα από τη Siemens. Το ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε χρήματα από τη Siemens. Τα χρήματα αυτά είναι ιδιωτικές εισφορές αντίστοιχου χρηματικού ποσού σε δραχμές του ενός εκατομμυρίου μάρκων, τα οποία εισήλθαν σταδιακά και κόπηκαν για αυτές τις εισφορές κουπόνια»... Παράλληλα, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών» στις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, υποστηρίζοντας μάλιστα: «Εχω την αίσθηση ότι έχουν υπάρξει παρεμβάσεις και επηρεασμοί, αλλιώτικα δε δικαιολογείται η στροφή των προσώπων»...

  • Σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αθωώνει εαυτόν και πολιτική

Συστηματικές προσπάθειες να βγάλει τον εαυτό της έξω από την υπόθεση της «Ζήμενς» και μάλιστα να αναδειχτεί ως «δύναμη εξυγίανσης» καταβάλει η κυβέρνηση, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι δε θα «σκάσει» κάποια νέα αποκάλυψη σε βάρος κάποιου κυβερνητικού στελέχους.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται πανέτοιμο να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά στην περίπτωση που υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος κάποιου υπουργού, κυρίως αυτών που τα ονόματά τους κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα ως εμπλεκόμενων σε αναθέσεις έργων στη «Ζήμενς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε χτες να παραπέμψει στη δήλωση που έκανε ο Κ. Καραμανλής την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή «υπόκεινται στη δικαιοσύνη» και τα στελέχη της ΝΔ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποδεχτεί τις διαβεβαιώσεις των ίδιων των υπουργών ότι δεν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά δε θα διστάσει, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, να τους «αδειάσει» αν αποδειχθεί το αντίθετο, επιχειρώντας να διασώσει το κυβερνών κόμμα...

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να βγάλει την κυβέρνηση «έξω από το κάδρο» της διαφθοράς, επικαλούμενος τα - άσφαιρα - μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του «μαύρου πολιτικού χρήματος». «Δημιουργείται η εικόνα ότι συλλήβδην ο πολιτικός κόσμος έχει προχωρήσει σε μια εντελώς ισοπεδωτική και κυνική λογική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη διαχείριση του χρήματος περί της ανάγκης των κομμάτων», δήλωσε δήθεν αγανακτισμένος, απαριθμώντας τα «μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση για να πείσει ότι τάχα «δεν είναι το ίδιο» με το ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δε θα σταματήσει τις προσπάθειες για την αποκάλυψη όλων όσοι ενέχονται στην υπόθεση, ενώ για το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής έρευνας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, άφησε αιχμές για τις «επιλεκτικές διαρροές» αποδίδοντας τις ευθύνες στους συνηγόρους που εμπλέκονται στη διαδικασία, σπεύδοντας όμως να επισημάνει ότι «κάποια διαρροή για πρόσωπα από τη ΝΔ, δεν έχει υπάρξει». «Από εκεί και πέρα, να ασχοληθούμε μ' αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία έχουν αποδειχθεί», προέτρεψε με νόημα «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Το φόβο ότι οι ευρωεκλογές «θα αποτελέσουν ένα πραγματικό σοκ για το δικομματισμό», εξέφρασε ο γαλάζιος βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος, τασσόμενος κατά της αποπομπής οποιουδήποτε στελέχους της ΝΔ αποδειχθεί ότι έχει εμπλοκή στην υπόθεση «Ζήμενς». Ο ίδιος πάντως, όπως δήλωσε (στη ΝΕΤ), «δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν».

Προθεσμία ζήτησε και ο Χριστοφοράκος

Ο ένας μετά τον άλλον, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens με ένα εκατομμύριο μάρκα το 1999, ζητούν προθεσμία, προκειμένου να καταθέσουν στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Χτες, ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, που είχε κληθεί προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Τσουκάτο και προσέφερε το ένα εκατομμύριο μάρκα για τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα. Αντ' αυτού ήρθαν οι συνήγοροί του, για να ζητήσουν να εξεταστεί ο εντολέας τους, όταν ενημερωθεί επί του συνόλου της δικογραφίας, σημειώνοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει στην κύρια ανάκριση. Ετσι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται ο Τσουκάτος.

Την πόρτα του εισαγγελέα πέρασε χτες ο επί των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ το επίμαχο διάστημα, Σπύρος Αυγερινός. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι δε θυμάται να έχει μπει στο κομματικό ταμείο τέτοιο ποσό. Από τον εισαγγελέα είχαν κληθεί ακόμα το στέλεχος του οικονομικού τμήματος του κόμματος Δήμητρα Παπαχρήστου και η γραμματέας του Τσουκάτου.

Χτες στον εισαγγελέα κατέθεσε με υπόμνημα και ο επιχειρηματίας Βασίλης Τυρογαλάς, που φέρεται εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας στην οποία κατέληξε 1,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Siemens. Στο υπόμνημά του αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσει φίλο του χρηματιστή και δε γνωρίζει τη μετέπειτα πορεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ