ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Από αύριο το 8ο Τριήμερο για μετανάστες

Ξεκινά αύριο στο πάρκο «ΦΙΞ» (Πατησίων 307) το 8ο Τριήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν κάθε μέρα στις 8 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν κοινότητες, σύλλογοι μεταναστών και προσφύγων, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς, θα γίνουν οι παρακάτω συζητήσεις:

-- Αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι Ελληνες εργαζόμενοι, για το πώς πρέπει να οργανωθεί ο κοινός τους αγώνας, για την ανάγκη να δυναμώσουν τα συνδικάτα. Την εισήγηση θα κάνει ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 28 Ιούνη, για την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την αντιμεταναστευτική της πολιτική. Την εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 29 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος, όπως και περίπτερα των συλλόγων μεταναστών, άλλων μαζικών φορέων, καθώς και του ΚΚΕ. Και τις τρεις μέρες θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Φωτιά σε ό,τι έχει απομείνει στον Υμηττό!

Eurokinissi

Λίγες ώρες ήταν αρκετές, χτες, για να γίνει το «δόγμα άμεσης αντίδρασης» στάχτη και αποκαΐδια. Το ...δόγμα εκπονήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, σε προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη, είχε αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα εφαρμογή του, χωρίς, όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη οι 4.000 κενές θέσεις της Πυροσβεστικής και η ερημωμένη, από προσωπικό, Δασική Υπηρεσία.

Χτες, ο δαυλός της κυβερνητικής πολιτικής, που αβαντάρει τα συμφέροντα τα οποία κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας δασικής γης, άναψε στον Υμηττό. Στις 12.53 το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή ανάμεσα στα σύνορα της Αγ. Παρασκευής και των Γλυκών Νερών. Η Πυροσβεστική, η οποία ενημερώθηκε από πολίτη και όχι από τα πυροφυλάκια της περιοχής, ισχυρίζεται ότι η κινητοποίησή της ήταν άμεση αλλά οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα πρώτα εναέρια μέσα φάνηκαν μετά από 50 λεπτά. Ετσι οι φλόγες, με τη βοήθεια και των ισχυρών ανέμων, ανέβηκαν την πλαγιά και άρχισαν να κατεβαίνουν προς τον Χολαργό και του Παπάγου. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο μέτωπο κατευθυνόταν προς την Παιανία.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, συνολικά 13 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού μέχρι αργά το απόγευμα. Παράλληλα, στα διάφορα σημεία της πυρκαγιάς υπήρχαν 80 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 υδροφόρες δήμων. Από την άλλη, δύο πεζοπόρα τμήματα 78 ατόμων του Σώματος, έξι εθελοντικές ομάδες αλλά και 100 στρατιώτες, είχαν ριχθεί στη «μάχη» με τις μικροεστίες που ήταν διάσπαρτες στην περιοχή ούτως ώστε να μη «φουντώσει» η φωτιά ξανά τη νύχτα.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο δήμαρχος Γλυκών Νερών, Γιώργος Σώκος έκανε λόγο για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις. Η πυρκαγιά προκάλεσε και αρκετές διακοπές ρεύματος στις νότιες περιοχές της Αθήνας με αποτέλεσμα να υπάρξουν 250 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ.

Στις σχετικές καταγγελίες για αργοπορία επέμβασης των εναέριων μέσων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης υποστήριξε πως η πρώτη ρίψη έγινε από ελικόπτερο σε λιγότερο από 30 λεπτά (στη 1.23), ενώ δυο αεροσκάφη έκαναν ρίψεις στη 1.35. Ωστόσο, τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άρχισαν, σταδιακά, να πραγματοποιούν ρίψεις μετά τις δυο παρά δέκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών του Σώματος, κάνουν λόγο για 1.000 στρέμματα καμένου δάσους.

Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίζει άλλες τρεις πυρκαγιές στην Αττική. Συγκεκριμένα, στις 11.15 π.μ.στο Γερόβουνο Καματερού, στη 1.40 μ.μ. στο συνοικισμό Ποντίων στον Αγ. Στέφανο και στις 4.15 μ.μ. στην Σταμάτα. Και οι τρεις τέθηκαν υπό έλεγχο.

Λόγω του κινδύνου νέων πυρκαγιών στην Αττική, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε τη μεταφορά ανδρών και οχημάτων από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο, στο λεκανοπέδιο. Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από τη γέφυρα Καισαριανής προς Υμηττό, στην οδό Μπουμπουλίνας στα Γλυκά Νερά, σε τμήματα της Λ. Λαυρίου καθώς και ο δρόμος της Πάρνηθας από το τελεφερίκ και προς την κορυφή.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Οι κάτοικοι διεκδικούν το τελευταίο κομμάτι ελεύθερης παραλίας

Κινητοποίηση του Συντονιστικού Φορέων Θριασίου

«Θάλασσα και γη ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». Το ξεκάθαρο αυτό σύνθημα και μήνυμα έστειλαν χτες το απόγευμα φορείς και κάτοικοι του Θριασίου σε συγκέντρωση στην παραλία του Ασπροπύργου που διοργάνωσε το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου. Αυτή ήταν η δεύτερη κινητοποίηση του Συντονιστικού μετά από την αντίστοιχη έξω από την ΠΕΤΡΟΛΑ και το χώρο που σχεδιάζεται η επέκτασή της.

Χτες, σειρά έχει η παραλία Ασπροπύργου στον τελευταίο ελεύθερο χώρο που έχει μείνει για τους κατοίκους της πόλης, στον οποίο σχεδιάζεται η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, επιβαρύνοντας κι άλλο την περιοχή. Σε εκείνο το σημείο το οποίο βρίσκεται δίπλα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και στα 600 μπαζωμένα στρέμματα όπου οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας θέλουν να φτιάξουν εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, οι κάτοικοι και οι φορείς με πορεία και τη συγκέντρωσή τους διαμήνυσαν ότι: «Απέναντι στο μαύρο μέτωπο βιομηχάνων κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αγωνιστούν με κοινή πάλη ενάντια στις επεκτάσεις που σχεδιάζονται στο Θριάσιο Πεδίο».

Η συγκέντρωση άνοιξε από τον Αντώνη Κοναξή πρόεδρο του Συλλόγου κατοίκων της παραλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιολογικό καθαρισμό, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα να συνδεθεί η αποχέτευση του Θριασίου με την Ψυττάλεια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να της επιβληθεί πρόστιμο, αλλά και επειδή έχει συμφωνήσει με τη Χαλυβουργική να της πουλάει το νερό που θα παράγεται για το εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής».

Ο Νίκος Τοπελάκης από την Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας τόνισε ότι «το αίτημα λαού της περιοχής είναι ένα: "Ελεύθερες παραλίες και όχι άλλες δραστηριότητες στον κόλπο"».

Ο Χρήστος Κολοβός, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση σημείωσε ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Οι δήμαρχοι και ο νομάρχης, η επιτροπή Αγώνα που έφτιαξαν δεν κατονομάζουν τις αιτίες, γιατί δε θέλουν να τα βάλουν με τα κόμματα που τους στηρίζουν. Αλλά κυρίως με τους βιομηχάνους της περιοχής». επισήμανε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση έκαναν επίσης η Βάσω Ρόκα πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Ασπροπύργου και η Βάσω Λιάγκου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασπροπύργου.

ΚΚΕ
Δεν αρκεί η αγανάκτηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για τις πυρκαγιές στην Αττική:

«Η συχνότητα με την οποία ξεσπούν οι φωτιές στην Αττική καταδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της είναι αδύνατο να προστατευτούν όσο σε αυτά υπάρχουν ιδιωτικές ιδιοκτησίες και μάλιστα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οσο δεν παίρνονται μέτρα για τις αναγκαίες υποδομές και μέτρα προστασίας.

Ο λαός της Αττικής, για να προστατεύσει τα δάση, δεν αρκεί να αγανακτεί από τη συνεχιζόμενη καταστροφή τους. Χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί αποφασιστικά διεκδικώντας, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, το νερό να γίνουν λαϊκή περιουσία. Η γη να σταματήσει να είναι εμπόρευμα. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ