ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύση τώρα όλης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης

Κοινή Δήλωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη για το ιρλανδικό ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Ιούνη 2008 η παρακάτω Κοινή Δήλωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη για το ιρλανδικό «Οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας:

Η νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία βάζει τέλος στη Συνθήκη της Λισαβόνας

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις - λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε ένα πλαίσιο τεράστιων πιέσεων από τους κύριους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνιστά μια σημαντική ήττα του σχεδίου για την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και του μιλιταρισμού στην Ευρώπη, για την Ευρωπαϊκή Ενωση - διευθυντήριο των μεγάλων δυνάμεων, που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οικονομικοί και χρηματιστικοί όμιλοι.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ χαιρετίζουν την εργατική τάξη και όλο το λαό της Ιρλανδίας για την πολύτιμη συμβολή τους στο να μπει ένα τέρμα στην πορεία που ακολουθούσε αυτή η Συνθήκη. Εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί παύση τώρα όλης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης. Προειδοποιούμε ότι δεν υπάρχει χώρος για μηχανορραφία, για καμία αναβολή με σκοπό να παρακαμφθεί η απόρριψη της Συνθήκης, όπως έγινε το 2005 μετά από τη νίκη του ΟΧΙ στη Γαλλία και την Ολλανδία. Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική φύση όλης αυτής της διαδικασίας.

Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Ευρώπη που θα παραπέμπει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών, μια Ευρώπη της ειρήνης μεταξύ ισότιμων κυρίαρχων κρατών.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και υποστήριξη των σημαντικών αγώνων που διεξάγονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την υπεράσπιση των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων και στην όρθωση ισχυρών αναχωμάτων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση που ενσαρκώνει η Συνθήκη που μόλις ακυρώθηκε με την ψήφο του ιρλανδικού λαού.

Τα Κόμματα

-- Κόμμα Εργατών Βελγίου

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

-- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

-- Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

-- Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

Λισαβόνα, 24 Ιούνη 2008».

ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί απειλούν άμεσα την ειρήνη στην περιοχή

Κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων σχετικά με την ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση GLORIOUS SPARTAN

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΚΚΕ και το ΚΚ Ισραήλ σημειώνουν σχετικά με την ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση GLORIOUS SPARTAN:

«Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και του Ισραήλ καταδικάζουν την κοινή στρατιωτική άσκηση της ελληνικής και ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε με το κωδικό όνομα "Glorious Spartan 08" στις 28 Μάη και 12 Ιούνη γύρω από την Κρήτη, χρησιμοποιώντας τις αμερικανονατοϊκές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας. Κατά τη διάρκεια ασκήσεων ευρείας κλίμακας, που κρατήθηκαν αρχικά μυστικές, πραγματοποιήθηκαν 130 πτήσεις από ελληνικά και άλλες τόσες από ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα.

Αυτή η κοινή άσκηση έγινε σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι φωνές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων υπέρ ενός "προληπτικού" πλήγματος ενάντια στο Ιράν. Η όλη σύλληψη και σχεδιασμός της άσκησης αποδείχνει πως είχε ως στόχο την προετοιμασία ακριβώς μιας τέτοιας επιχείρησης.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και του Ισραήλ καταγγέλλουν την άμεση εμπλοκή των χωρών μας σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση ενάντια στο Ιράν. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί συνιστούν άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εμπεριέχουν νέους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς. Αποσκοπούν στην προώθηση του σχεδίου της "Νέας Μέσης Ανατολής", την παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ σε όλη τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Καλούμε

-- Την εργατική τάξη και όλους τους φίλους της ειρήνης στις χώρες μας να κινητοποιηθούν, να αποτρέψουν ένα πιθανό τυχοδιωκτισμό με τη συμμετοχή των χωρών μας ενάντια στο Ιράν.

-- Τα φιλειρηνικά και λαϊκά κινήματα, τις προοδευτικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής, να καταδικάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Αθήνα/Τελ Αβίβ, 25 Ιούνη 2008

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ».

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
90χρόνια ΚΚΕ - 90 χρόνια «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 90 χρόνια της παράλληλης πορείας του «Ριζοσπάστη», της καθημερινής εφημερίδας - οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», το Σάββατο 28 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα του (Χ. Φλωράκη 6 - πρώην Πυθίας - πλησίον Πλατείας Κένεντι, στο Χαλάνδρι). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικά φύλλα του «Ριζοσπάστη».

Η διάθεση προσκλήσεων γίνεται μέσω του Επιμορφωτικού Κέντρου και των ΚΟ του ΚΚΕ στο χώρο των ΜΜΕ.

ΕΥΒΟΙΑ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Περιοδείες σε δήμους και εργασιακούς χώρους

Σε δήμους και εργασιακούς χώρους της Εύβοιας θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Πέμπτη, συναντήσεις με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των Δήμων Διρφύων στις 9.30 π.μ., Κηρέως στις 11.30 π.μ. Επίσης, συνάντηση με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Μαντούδι, στις 12.30 μ.μ.
  • Αύριο Παρασκευή, συνάντηση με τη δήμαρχο Ταμινέων στο Αλιβέρι στις 8.30 π.μ. και με το σωματείο εργαζόμενων στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στις 10 π.μ.

Στις 7 μ.μ. θα παραβρεθεί στη γενική συνέλευση των απολυμένων εργατών του κλειστού εργοστασίου ΔΑΡΙΓΚ στη Χαλκίδα.

  • Τη Δευτέρα 30/6, στις 9 π.μ., περιοδεία στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας στο Βαθύ Αυλίδας. Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Στο Καρπενήσι

Ο Γ. Μαρίνος την Παρασκευή 4/7 επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Στις 9.30 π.μ. συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Καρπενησίου.
  • Στις 10.30 π.μ. επίσκεψη στο ΙΚΑ Καρπενησίου.
  • Στις 12 μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, συνάντηση με τη διοίκηση, το σωματείο εργαζομένων και ομιλία σε συγκέντρωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Στη θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη 26 Ιούνη και ώρα 10 π.μ., το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ, στη Σαλαμίνα.

ΗΜΑΘΙΑ
Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στις 28 και 29 του Ιούνη στην Ημαθία. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 28 του Ιούνη

-- 11.00 π.μ. Επίσκεψη στο Διαλογητήριο της ΕΑΣ Βέροιας στον Αγιο Γεώργιο Ημαθίας.

-- 13.00 Συνέντευξη Τύπου στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ», στη Βέροια.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, για τα 90χρονα του ΚΚΕ, όπου θα τιμηθεί ο κομμουνιστής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Γιώργος Βουτυράς, που δολοφονήθηκε στις 16/9/1946 από το παρακράτος και την ντόπια πλουτοκρατία.

Κυριακή 29 του Ιούνη

-- Στις 11.30 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στο αντάμωμα των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αϊ-Νικόλα της Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ