Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύση τώρα όλης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης

Κοινή Δήλωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη για το ιρλανδικό ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Ιούνη 2008 η παρακάτω Κοινή Δήλωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη για το ιρλανδικό «Οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας:

Η νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία βάζει τέλος στη Συνθήκη της Λισαβόνας

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις - λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε ένα πλαίσιο τεράστιων πιέσεων από τους κύριους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνιστά μια σημαντική ήττα του σχεδίου για την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και του μιλιταρισμού στην Ευρώπη, για την Ευρωπαϊκή Ενωση - διευθυντήριο των μεγάλων δυνάμεων, που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οικονομικοί και χρηματιστικοί όμιλοι.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ χαιρετίζουν την εργατική τάξη και όλο το λαό της Ιρλανδίας για την πολύτιμη συμβολή τους στο να μπει ένα τέρμα στην πορεία που ακολουθούσε αυτή η Συνθήκη. Εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί παύση τώρα όλης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης. Προειδοποιούμε ότι δεν υπάρχει χώρος για μηχανορραφία, για καμία αναβολή με σκοπό να παρακαμφθεί η απόρριψη της Συνθήκης, όπως έγινε το 2005 μετά από τη νίκη του ΟΧΙ στη Γαλλία και την Ολλανδία. Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική φύση όλης αυτής της διαδικασίας.

Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Ευρώπη που θα παραπέμπει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών, μια Ευρώπη της ειρήνης μεταξύ ισότιμων κυρίαρχων κρατών.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και υποστήριξη των σημαντικών αγώνων που διεξάγονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την υπεράσπιση των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων και στην όρθωση ισχυρών αναχωμάτων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση που ενσαρκώνει η Συνθήκη που μόλις ακυρώθηκε με την ψήφο του ιρλανδικού λαού.

Τα Κόμματα

-- Κόμμα Εργατών Βελγίου

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

-- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

-- Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

-- Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

Λισαβόνα, 24 Ιούνη 2008».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 9 Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες (2019-12-06 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η καταμέτρηση (2009-10-03 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο «όχι» του ιρλανδικού λαού (2009-09-25 00:00:00.0)
Να σταματήσει η επικύρωση της Συνθήκης (2008-06-29 00:00:00.0)
Χαρμόσυνο μήνυμα από τον ιρλανδικό λαό (2008-06-14 00:00:00.0)
Στο Σάο Πάολο η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων (2008-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ