Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας για ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ουσίες
  • Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της ΚΟΑ και της ΚΝΕ, με κεντρικό σύνθημα «Στόχος μου η ζωή - όχι η ζωή μου στόχος»
  • Τις θέσεις της και τις πρωτοβουλίες της για το πρόβλημα, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΚΝΕ

Πάντα στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» οι Θεραπευτικές Κοινότητες έχουν το δικό τους χώρο
Πάντα στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» οι Θεραπευτικές Κοινότητες έχουν το δικό τους χώρο
Με συγκέντρωση σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Αθήνας, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ διατρανώνουν: «Στόχος μου η ζωή και όχι η ζωή μου στόχος». Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ στην παραλία της πόλης.

Χτες η ΚΝΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ, η ΚΝΕ, «από την πρώτη στιγμή ύπαρξης και δράσης της έχει υψώσει μέτωπο ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά, όπως οι πρόγονοί της, η ΟΚΝΕ και η θρυλική ΕΠΟΝ, είχαν σημαία τους την αταλάντευτη πάλη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσους «επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού, συμβάλλοντας στη διαιώνιση του προβλήματος. Πρόσφατα - είπε - ακούσαμε τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για γενετική προδιάθεση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, να προβάλλει δηλαδή το ιδεολογικό περίβλημα για την ιατρικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και απεξάρτησης... Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στη ΝΔ για έλλειψη εθνικού σχεδίου δράσης, ενώ το ίδιο ακολούθησε την ίδια ακριβώς πολιτική όσα χρόνια παρέμεινε στην κυβέρνηση. Πρόσφατες είναι ακόμα οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ καθώς και του βουλευτή του ΣΥΝ, Γρ. Ψαριανού, που ζητούν νομιμοποίηση του χασίς».

Δεν υπάρχουν «σκληρές» και «μαλακές» αιτίες


«Δεν αποδεχόμαστε το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", ακριβώς γιατί δεν μπορούν να διαχωριστούν σε "σκληρές" και "μαλακές" και οι αιτίες που οδηγούν ένα νέο στη χρήση» ξεκαθάρισε η Δ. Βασιλοπούλου. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΚΕΘΕΑ, 2007), το 78% των νέων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι άνεργοι. Αραγε σε ποια κατηγορία εντάσσεται η ανεργία; Είναι "σκληρή" ή "μαλακή" αιτία; Το κύριο είναι η αντίληψη, η περιστροφή της ζωής ενός νέου ανθρώπου γύρω από την αναζήτηση μιας ουσίας, η μοιρολατρία, η αποδοχή της σκέψης ότι δεν έχει τη δύναμη ν' αλλάξει τη ζωή του. Αλλωστε, ένας νέος που ξεκινά από τη χρήση κάνναβης, πολύ γρήγορα και με μαθηματική ακρίβεια φτάνει στη χρήση ηρωίνης (το 85,3% αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία έναρξης της χρήσης)».

Η Δ. Βασιλοπούλου τόνισε ότι ως ΚΝΕ «εναντιωνόμαστε σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν έχει για εμάς σημασία αν θα τα πουλούν ιδιώτες ή αν θα τα εμπορεύεται το ίδιο το κράτος. Προσπαθούν να μας παραπλανήσουν όσοι υποστηρίζουν ότι "αν το κράτος εμπορεύεται τα ναρκωτικά, θα πάψει να υπάρχει κέρδος σε ιδιώτες, άρα θα πάψει να υπάρχει και ενδιαφέρον για το εμπόριο ουσιών". Είναι παγίδα. Οπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και παρεμπόριο. Δεν μπαίνουμε στη λογική να επιλέξουμε ποιος θα κερδίζει από τη δυστυχία και το θάνατο των νέων ανθρώπων. Διεκδικούμε δομές πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης δημόσιες και δωρεάν, σε επίπεδο που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας. Αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών, καταδικάζουμε την πρακτική της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης που στόχο έχει το κλείσιμό τους. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν και με την αυριανή τους απεργία οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Για μας ο αγώνας για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ουσίες δεν είναι ζήτημα επετειακό, μιας μόνο ημέρας, αλλά σταθερός προσανατολισμός της δράσης μας όλο το χρόνο».

Πλήθος εκδηλώσεων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ
Αναφερόμενη στο πλήθος εκδηλώσεων που οργάνωσε και προγραμματίζει η ΚΝΕ, η Δ. Βασιλοπούλου επισήμανε ότι «τα μέλη της ΚΝΕ θα στείλουν αύριο (σ.σ. σήμερα) ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σε εκατοντάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε χώρους που βρίσκεται η νεολαία, οπουδήποτε εργάζεται, μορφώνεται και ζει». Επίσης, σήμερα, πέρα από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διοργανώνονται πορείες, πικετοφορίες και πλήθος εκδηλώσεων ενάντια στα ναρκωτικά στις παρακάτω πόλεις: Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα.

Τέλος, η Δ. Βασιλοπούλου επισήμανε ότι όπως πάντα, στο Φεστιβάλ (που φέτος διοργανώνεται από κοινού από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ), δεκάδες Θεραπευτικές Κοινότητες και Σύλλογοι Γονέων Κοινοτήτων θα δώσουν το «παρών» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ