Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Βαθιά ταξικές οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της εξάρτησης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών:

«Το ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών τονίζει για άλλη μια φορά ότι οι αιτίες που γεννούν το τραγικό πρόβλημα της εξάρτησης είναι βαθιά ταξικές. Είναι ο νόμος του καπιταλιστικού συστήματος, της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που συνθλίβει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους και τους οδηγεί στα μονοπάτια της εξαθλίωσης των ναρκωτικών. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ο δρόμος της σιωπής, της υποταγής και του θανάτου.

Η τοξικομανία δεν είναι βλάβη του εγκεφάλου, ούτε επιδημία, όπως θέλουν πολλοί να μας πείσουν. Εχει τη ρίζα της στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στη φτώχεια, στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, στα κυρίαρχα αντιδραστικά πολιτιστικά πρότυπα και αξίες, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στη φετινή επέτειο θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά να σηκωθεί ένας κουρνιαχτός δήθεν "πόνου" για τα παιδιά που έμπλεξαν, να συγκαλυφτούν οι αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά και οι ευθύνες διαχρονικά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σήμερα, που διαχειρίζονται το πρόβλημα.

Το νέο σχέδιο δράσης που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας είναι χαρακτηριστικό. Προβλέπει:

  • Να συρρικνωθεί και να καταργηθεί και αυτή η υπάρχουσα ελλιπής πρόληψη και να αντικατασταθεί με σποτάκια του υπουργείου Υγείας.
  • Να πλουτίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τους τόνους μεθαδόνης που θα μοιράζουν αφειδώς χωρίς καμιά προοπτική για απεξάρτηση σε όλους ανεξαιρέτως.
  • Να δοθεί σε ιδιώτες το "φιλέτο" της απεξάρτησης, να "ξεπουληθεί" δηλαδή η λαϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για να πλουτίσουν οι κλινικάρχες, με επικίνδυνες και αναποτελεσματικές μεθόδους.

Με αυτές τις ενέργειες η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση της βλάβης και όχι για μείωση της ζήτησης, για εμπορευματοποίηση κάθε προβλήματος, κάθε πτυχής της ζωής του λαού. Την απαράδεκτη αυτή πολιτική της κυβέρνησης βοηθούν αντικειμενικά οι θεωρίες περί νομιμοποίησης και διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" - "μαλακά", που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που δοκιμάζουν τέτοια μοντέλα, συγκαλύπτοντας όμως το γεγονός ότι αυτές οι χώρες έχουν πολλαπλάσιο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα.

Οταν επισήμως ο ΟΗΕ, αλλά και η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση διαπιστώνουν την αποτυχία του περίφημου ολλανδικού μοντέλου, οι εγχώριοι μικροπωλητές κεντροαριστερών πυροτεχνημάτων "αγωνίζονται" για να μπορεί ο καθένας να επιλέγει την ουσία της αρεσκείας του.

Το ΚΚΕ σε όλα αυτά αντιτάσσει σταθερά τη θέση για πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αγώνα ουσιαστικά για ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση τους. Υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των χρηστών και των οικογενειών τους για απεξάρτηση και επανένταξη στην κοινωνία. Ζητάει να λειτουργήσουν ολοκληρωμένες δομές πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης σε κάθε νομό, με δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλης της χώρας.

Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης τα οποία απειλούνται με λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης, που εσκεμμένα υφίσταται προκειμένου να διαλυθούν.

Απαιτεί την απόσυρση του αντιλαϊκού σχεδίου δράσης και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προγραμμάτων που θα στηρίζουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, θα είναι δημόσια και δωρεάν, με φιλοσοφία κατά όλων των ναρκωτικών και στόχο την οριστική απεμπλοκή όσων έχουν εμπλακεί και όχι τη συντήρηση της εξάρτησης με υποκατάστατα.

Το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να συνδυαστεί η δράση κατά των ναρκωτικών με τη δράση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, για ζωή με δικαιώματα, στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που χρόνια τώρα βιώνουμε και η οποία οξύνει τα προβλήματα.

Αγωνίζεται και ζητάει για άλλη μια φορά για τη νεολαία μας "Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ