Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι
  • Αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 11 π.μ., η νεκρώσιμη ακολουθία για τον σ. Νίκο Καραντηνού από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου
  • Το Σάββατο 28 Ιούνη, στις 12 μ., η ταφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κεφαλονιά

Ο σύντροφός μας στους αγώνες, ο δάσκαλός μας στη δημοσιογραφία, ο κομμουνιστής Νίκος Καραντηνός «αναχώρησε», χτες το μεσημέρι, για το τελευταίο του ταξίδι. Η καρδιά του έπαψε να χτυπά κι «έφυγε» όρθιος, όπως όρθιος πορεύτηκε σ' όλη του τη ζωή, μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ. Παρά την κλονισμένη του υγεία, ο σ. Νίκος Καραντηνός μοιραζόταν μαζί μας κάθε Κυριακή, μέσα απ' τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», τον οποίο υπηρέτησε από το 1974, τις μνήμες και τις σκέψεις του.

Η είδηση του χαμού του σκόρπισε τη θλίψη σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις σπάνιες αρετές, το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τη σεμνότητα, τη γενναιοδωρία του. Ολοι εμείς θα του πούμε, αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, ώρα 11 το πρωί, το τελευταίο «αντίο» στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου (οδός Σκουφά) όπου θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή θα γίνει το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου Κεφαλονιάς που τόσο αγαπούσε. Ο ίδιος ο Ν. Καραντηνός είχε εκφράσει την επιθυμία του, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να διατεθούν στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη».

Ο Ν. Καραντηνός ήταν ως το θάνατό του Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ. Μέχρι τον Μάη του 2001 ήταν μέλος του Προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θέση στην οποία είχε εκλεγεί επανειλημμένα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο πρώτο, ιδρυτικό, ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών(ΠΟΕΣΥ), στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε. Πρωτοστάτησε, επίσης, στη δημιουργία στενότερων δεσμών με την Ενωση Συντακτών Κύπρου. Για την αντιστασιακή του δράση είχε παρασημοφορηθεί από τη Σοβιετική Ενωση. Ενώ για την προσφορά του στη δημοσιογραφία τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση, το χρυσό μετάλλιο του «Ξενοφώντα».

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες, στην «Αθηναϊκή» της οποίας υπήρξε και αρχισυντάκτης, στη «Δημοκρατική Αλλαγή», στην «Ημέρα», στην «Εξπρές», στο «Αλφα Ρεπορτάζ» και στη συνέχεια με τη μεταπολίτευση στον «Ριζοσπάστη», όπου είχε δουλέψει και κατά την περίοδο 1945 - 1947.

Ο Ν. Καραντηνός με τη συνεχή αγωνιστική του πορεία στους αγώνες του λαού μας. Με τη μεγάλη δημοσιογραφική του δουλειά που τον καταξίωσε ως κομμουνιστή δημοσιογράφο. Και με την ανιδιοτελή συνεχή προσφορά του, μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα όπου επανειλημμένα εκλεγόταν, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου, είχε κατακτήσει την καθολική εκτίμηση στον κλάδο και ευρύτερα. Συγκλονιστική ήταν η τελευταία ομιλία - χαιρετισμός που απηύθυνε, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, στο 5ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε πριν 15 μέρες στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ