ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καταγγέλλει το νέο υπερατλαντικό φακέλωμα

Τη νέα διευρυμένη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για τη συνεργασία στον τομέα του ηλεκτρονικού φακελώματος καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι δύο πλευρές προετοιμάζουν εντατικά και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση κάθε πλευράς στα ηλεκτρονικά αρχεία της άλλης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Είναι φανερό» - σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σε σχετική ανακοίνωσή της - «ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην από κοινού προσπάθεια ΕΕ και ΗΠΑ να συντονίσουν τα βήματά τους ενάντια στους λαούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο από πολλές πλευρές προβάλλεται, υποκριτικά, ως πιο δημοκρατικό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμη ως ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών, σε Ψήφισμά του της 12ης Δεκεμβρίου 2007 σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητά την επιτάχυνση των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και "υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν κεφαλαιώδη εταίρο" στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό σε ένταση του αγώνα ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών νόμων και μηχανισμών που έχει εξυφάνει η ΕΕ, με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να θωρακίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της εξάλειψης των εργατικών κατακτήσεων, της ακρίβειας και φτώχειας για τους πολλούς, και της συσσώρευσης κερδών για τους λίγους.

ΑΚΕΛ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
Γιόρτασε τα επινίκια

Από τους πανηγυρισμούς για την ανάδειξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην προεδρία της Κύπρου, στις 24 Φλεβάρη 2008

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς για την ανάδειξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην προεδρία της Κύπρου, στις 24 Φλεβάρη 2008
Συνεστίαση για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του στην Αθήνα, για τη συμβολή τους στη νίκη του ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη, πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ, το βράδυ της Παρασκευής. Ο γραμματέας του παραρτήματος της Αθήνας, Κούλης Θεοδούλου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους είπε χαρακτηριστικά: «Γεμίζει η καρδιά μας ελπίδα για τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε. Γιορτάζουμε τη νίκη του κόμματός μας και την εκλογική νίκη του Δημήτρη Χριστόφια, που ελπίζουμε να αλλάξει την ιστορία».

Το ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Στο σύντομο χαιρετισμό - ευχαριστήριο μήνυμα προς τον κόσμο του ΑΚΕΛ στην Αθήνα και την Ελλάδα, ο Κύπριος ΥΠΕΣ τόνισε τη δουλειά και τη συμβολή που είχαν στις εκλογές, ευχαριστώντας θερμά για τη συμβολή τους. «Ξεκινήσαμε - είπε χαρακτηριστικά - τη δουλειά από την πρώτη μέρα και ο απολογισμός των αποτελεσμάτων είναι ήδη εμφανής και μετρήσιμος. Πραγματοποιείται μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στο Κυπριακό και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σύνορα». Υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν «οι σχέσεις μας με τους απλούς Τουρκοκύπριους που ήταν και οι πρώτοι μας σύμμαχοι στον αγώνα για επαναπροσέγγιση». Ωστόσο τόνισε «δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, καθώς το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ησυχάζουμε, αλλά να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα καταλήξει στη λύση.

Ο Ν. Συλικιώτης αναφέρθηκε εκτός από το Κυπριακό και στα επιτεύγματα της νέας κυβέρνησης στον τομέα εσωτερικής διακυβέρνησης, που φρόντισε ήδη να πάρει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και των συνταξιούχων και των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ. Επίσης το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, της Ενωσης Κυπρίων Εργαζομένων και ο πρέσβης της Κύπρου, Γιώργος Γεωργής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
Στην υπηρεσία του εκμεταλλευτικού συστήματος

Μέσα στη χλιδή του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στο Λαγονήσι, αναπνέοντας τη δροσιά των κλιματιστικών και με γεμάτα από πλούσια εδέσματα τραπέζια, οι ανά τον κόσμο «σοσιαλιστές» στοχάζονται από χτες για τη ...διατροφική κρίση, τις κλιματικές αλλαγές αλλά και για την ειρήνη, στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο - περίπου 650 εκπρόσωποι από 140 κόμματα και 100 χώρες - το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος. Ζητούμενο η αξιοποίηση των σύγχρονων προβλημάτων για το ξεπέρασμα των αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί και η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση της συντήρησης του υπάρχοντος εκμεταλλευτικού συστήματος.

Σε αυτόν τον προσανατολισμό κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προσεγγίζοντας από θέση παρατηρητή τα λεγόμενα σύγχρονα προβλήματα που αναφέρονται στις σχέσεις των πολιτών με την πολιτική εξουσία αλλά και στις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τα διάφορα συμφέροντα. Μίλησε γενικά για τη «συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης» και την «αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις». Και όλα αυτά, ως τη βασική αιτία που «προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση». Ενώ χρέωσε στους πολιτικούς με την ευθύνη να αποκαταστήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το λαό.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας την απέδωσε στην ύπαρξη «ενός μη ρυθμιζόμενου ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές». Ωστόσο, διαπίστωσε «λάθος κατεύθυνση στις παγκόσμιες προτεραιότητες», με αποτέλεσμα, όπως είπε, η κάλυψη των βασικών αναγκών σε νερό, περίθαλψη και εκπαίδευση να απαιτούν για τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα, όταν την ίδια ώρα «για το 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν υποσχεθεί 162 δισ. για να χρηματοδοτήσουν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Βέβαια, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυβερνήσεις χωρών που κάνουν πολέμους, όπως η Βρετανία του Μπλερ, η Ιταλία του Νταλέμα κλπ.

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε, επανεκλέχτηκε με ομοφωνία στη θέση του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Στο μεταξύ, η στρατηγική σύγκλιση της σοσιαλδημοκρατίας - νεοφιλελευθερισμού αποτυπώθηκε και μέσα από το χαιρετισμό προς τους συνέδρους του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ζήτησε «ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου χώρου». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι δυνάμεις που εσείς εκπροσωπείτε, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και οι δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου, οφείλουμε να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μείζονα προβλήματα του πλανήτη μας. Ενα διάλογο που θα αποσαφηνίζει τις προγραμματικές και πολιτικές στοχεύσεις των δύο μεγάλων ρευμάτων. Να οριοθετήσουμε τις διαφορές μας, επικαιροποιώντας τις θέσεις μας, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Να πολιτικοποιήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Γιατί η πολιτική είναι η λειτουργία που καθιερώνει το πλαίσιο για τις σχέσεις της οικονομίας με την αγορά».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μόνο εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, θα ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπογράμμισε, χθες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών.

Οπως τόνισε ο Σ. Στεφάνου, «σκοπός είναι να γίνει ανασκόπηση και εκτίμηση της πορείας του διαλόγου που γίνεται στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές», καθώς στόχος αυτής της διαδικασίας είναι «να προετοιμάσει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων», ενώ επισήμανε ότι προέχει να ξεκαθαριστεί η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Επανέλαβε ότι η βάση διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δυο κοινοτήτων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα έτσι όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και «στόχος είναι μέσα από τη λύση να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε Ομόσπονδη Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, διζωνική δικοινοτική, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, έτσι όπως προβλέπεται σε μια σειρά από ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, υποστήριξε ότι «το θέμα της συνάντησης είναι να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών. Η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε τρεις μήνες μετά τις 21 Μαρτίου ζητείται μέσω της συμφωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ