ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία δέσμευση για τα χρέη του ΟΑΕΕ

Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό καλεί τους ΕΒΕ σε αγωνιστική διεκδίκηση

Αποψη από τη χτεσινή συνάντηση-παράσταση στο υπουργείο
Αποψη από τη χτεσινή συνάντηση-παράσταση στο υπουργείο
Καμία δέσμευση για τα χρέη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από την ενοποίηση (300 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ και άλλα 40 εκατ. ευρώ), καμία δέσμευση για την ενίσχυση της χρηματοδότησής του, καμία ουσιαστική δέσμευση, λύση και απάντηση γενικώς, δεν έδωσε η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, στη συνάντηση που είχε χτες με τη ΓΣΕΒΕΕ και τις διοικήσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων. Αντιθέτως, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να κατεβάσουν τα ρολά στις εισόδους του υπουργείου για να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να μπουν μέσα, καθώς η υπουργός θέλησε να μεταθέσει τη συνάντηση για την Τετάρτη. Η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων έκανε δυνατή τη συνάντηση, αφού πρώτα τα ρολά ανεβοκατέβηκαν μερικές φορές. Η υπουργός περιορίστηκε τελικά στον καθορισμό μιας νέας συνάντησης σε ένα μήνα για να συζητηθεί μελέτη του υπουργείου για τον ΟΑΕΕ.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων «για άλλη μια φορά το υπουργείο δε δεσμεύτηκε για τίποτα». Και προσθέτει ότι «ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του Ασφαλιστικού είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με τους συναδέλφους ΕΒΕ και σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ είναι αποτέλεσμα της γνωστής ευρωενωσιακής πολιτικής, είτε εφαρμοζόταν από το ΠΑΣΟΚ πριν, είτε από τη ΝΔ σήμερα και που στόχο είχε και έχει την υποβάθμιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ανταποδοτική διαδικασία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Η Πανελλαδική Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες και στη ΓΣΕΒΕΕ επειδή «ανέχτηκε και τον τρόπο δημιουργίας του ΟΑΕΕ αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, όσο και από τη μεριά των κυβερνήσεων. Από τη στιγμή της διαπίστωσης του προβλήματος, δεν το αντιμετώπισε σε αγωνιστική - διεκδικητική βάση με όρους κινήματος. Ποτέ η κυβερνητική πολιτική δε βρήκε απέναντί της τους 850.000 ΕΒΕ. Συνεχίζει να προβάλλει το αποπροσανατολιστικό και αναποτελεσματικό αίτημα της επιχορήγησης του ΟΑΕΕ στο 0,60% επί του ΑΕΠ, που δε δίνει λύση στο πρόβλημα του Ταμείου μας».

Ακόμη και τώρα, μετά τη συνάντηση, η ΓΣΕΒΕΕ διά του προέδρου της, Δ. Ασημακόπουλου, και του γγ, Ν. Σκορίνη, μεταθέτει τις αντιδράσεις για το ...Σεπτέμβρη, ενώ έγιναν αναφορές μέχρι και για απεργίες ...πείνας, σε μια φραστική και ανέξοδη επίδειξη «οργής». Από την άλλη πλευρά, η Πανελλαδική Επιτροπή καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για το Ασφαλιστικό και την Υγεία, τη Δευτέρα 7 του Ιούλη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδέσμου Υδραυλικών (Κειριαδών 1 - Κ. Πετράλωνα). Επίσης, καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν μέσα στον Ιούλη σ' όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΤΑΣ
Ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει την καταστροφή!

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία που υφίστανται κάθε φορά οι μικρομεσαίοι αγρότες σχετικά με την καταβολή ακόμη και αυτών των πενιχρών και κουτσουρεμένων αποζημιώσεων στην παραγωγή τους, που έχει υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, είναι μια πάγια τακτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις και τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, καταγραφής και αποζημίωσης.

Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται για άλλη μια φορά στους πορτοκαλοπαραγωγούς της Αρτας. Παρόλο που η σοδειά τους υπέστη έως και 90% ακαρπία, λόγω του παγετού τον περασμένο Φλεβάρη, ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει τους παραγωγούς, υποστηρίζοντας πως οι ζημιές προκλήθηκαν προ της ανθοφορίας των δέντρων και αναζητά τα αίτια... Επιπλέον εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν καταβληθεί ακόμη αποζημιώσεις για δέντρα που επλήγησαν από τον παγετό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση. Καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αυτές οι συνειδητές μεθοδεύσεις, καθυστερήσεις και προφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που υποστηρίζουν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Ετσι και οι φυσικές καταστροφές στις καλλιέργειες αξιοποιούνται για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς όπως στην προκειμένη περίπτωση των πορτοκαλοπαραγωγών της Αρτας. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών στην Αρτα, με 180.000 περίπου τόνους πορτοκαλιών και εσπεριδοειδών παραγωγή το χρόνο, αλλά χωρίς παραγωγή φέτος, διεκδικούν άμεσα αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς, αφού δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα και οδηγούνται σε πλήρη καταστροφή, χωρίς εισόδημα.

Εξαγορά στη Ρωσία

Σε «δουλειές» στη Ρωσία ξανοίγεται και ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου με την εξαγορά του 80% της Uniasturm Bank αντί 371 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ρωσική τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1994, διαθέτει το 9ο κατά σειρά δίκτυο στη ρωσική αγορά με 222 καταστήματα. Η ρωσική τράπεζα δηλώνει ότι έχει περίπου 4.300 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, τα καταναλωτικά δάνεια στη Ρωσία αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 80% και τα επιχειρηματικά με 56%, δηλαδή με ρυθμούς πολλαπλάσιους σε σύγκριση με άλλες αγορές, γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει την κερδοφορία τους. Σημειώνουν ακόμη πως τα δάνεια στη Ρωσία φτάνουν στο 36% του ΑΕΠ (έναντι 115% στην Ευρωζώνη), γεγονός που, σύμφωνα με τους ίδιους, «υποδηλώνει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα»...

Κολεγιά Alpha Bank - Κατάρ

Εφαλτήριο παραπέρα επιχειρηματικής διείσδυσης για αραβικά και άλλα κεφάλαια αποτελεί το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο «επενδυτική εταιρεία» από το Κατάρ, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, εξαγόρασε το 4% της Alpha Bank αντί 296 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, οι δυο πλευρές θα «εξετάσουν από κοινού τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου». Η Alpha Bank στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο συνεταίρος της εκπροσωπεί τα συμφέροντα της... πλέον επιφανούς οικογένειας του Κατάρ.

ΕΕΤΤ
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε 8 εταιρείες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ «για παραβίαση της νομοθεσίας», στον ΟΤΕ και άλλες 7 εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Μετά από καταγγελίες συνδρομητών το τελευταίο 4μηνο, επιβλήθηκαν πρόστιμα στις εταιρείες:

  • ΟΤΕ ΑΕ (180.000 ευρώ)
  • «Vodafone» (160.000 ευρώ)
  • «On Telecoms» (150.000 ευρώ)
  • «Vivodi» (200.000 ευρώ)
  • «Teledome» (230.000 ευρώ)
  • «Forthnet» (290.000 ευρώ)
  • «Hellas on Line» (150.000 ευρώ)
  • «Tellas» (190.000 ευρώ).

Ειδικότερα, στις εταιρείες «Teledome», «Tellas» και «Vivodi» επιβλήθηκαν επιπλέον πρόστιμα (500.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα) για περιπτώσεις αυθαίρετης ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα και αυθαίρετης ακύρωσης αιτήσεων κατάργησης προεπιλογής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ