ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
Ο καλός σύμμαχος της ευρωπαϊκής πολιτικής

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ βρήκε έναν καλό σύμμαχο για να κόψει τις επιδοτήσεις από το 2010 σε περισσότερους από 200.000 Ελληνες αγρότες με μικρό κλήρο.

Στον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ προτείνεται να μη δίνονται επιδοτήσεις αν είναι κάτω από 250 ευρώ ή κάτω από 10 στρέμματα. Και ο Τζ. Καραμίχας βγήκε και δήλωσε σαν να μην τρέχει τίποτα ότι κάτι τέτοιο «δε θα έβρισκε αντίθετη την ΠΑΣΕΓΕΣ». Δηλαδή, με άλλα λόγια είπε, δεν πειράζει ας κοπούνε. Κι όπως φαίνεται, με τον πρόεδρο συμφωνεί ολόκληρη η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ομως όταν βγαίνει ο επικεφαλής του συνεταιριστικού κινήματος και κάνει τέτοιες δηλώσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι ο Καραμίχας είναι φανατικός υπέρμαχος της νέας ΚΑΠ του ΠΟΕ και εκπρόσωπος των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, όμως στις προηγούμενες συνεταιριστικές εκλογές τι είπε για να λάβει την ψήφο των μικρομεσαίων αγροτών και αυτός και οι παρατρεχάμενοί του; Υποσχέσεις υπεράσπισής τους. Αλλά αυτές δεν κοστίζουν να τις λες. Το ζήτημα είναι τι κάνεις. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα για να βλέπει η αγροτιά ποιοι υποτίθεται εκπροσωπούν τα συμφέροντά της.

«Ευχαριστώ» από το Ισραήλ...

Ασφαλώς και έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία η συνάντηση που έσπευσε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπάρακ σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ περισσότερο όταν έρχεται μετά από την πρόσφατη μεγάλη ισραηλινή άσκηση που έγινε στην Ελλάδα με ενεργό συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και είχε ως «στόχο» το Ιράν. Μπορεί η κυβέρνηση να προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για να μη διαταράξει και τις σχέσεις με το Ιράν και το μουσουλμανικό κόσμο, αλλά φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν. Ο επιτετραμμένος του Ιράν στη χώρα μας Μαχμούντ Φαζελί, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», αποδέχεται τις εξηγήσεις που έδωσε τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας που, όπως λέει, «διαβεβαίωσαν ότι η άσκηση δεν είχε επιθετικό χαρακτήρα και δε στρεφόταν κατά του Ιράν ή άλλου κράτους». Μπορεί ο Ιρανός διπλωμάτης να είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στις επίσημες διαβεβαιώσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτές δεν κρίνονται πειστικές, με δεδομένο και το βεβαρημένο παρελθόν της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο... Από την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι ο Καραμανλής θα ακούσει τις «ευχαριστίες» από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας...

Δεν τελείωσαν τα βάσανα

Αραιά και πού πληρώνονται εργαζόμενοι στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, οι συμβάσεις των οποίων έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου εδώ και ένα χρόνο. Η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), παρ' όλες τις παρεμβάσεις της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αρνείται να εντάξει τις μισθοδοσίες τους στα τακτικά έξοδα του δήμου. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή φέρει ως δικαιολογία για τη μη τακτική πληρωμή των εργαζομένων ότι δεν έχει χρήματα και ο μισθός τους θα καταβάλλεται όταν η χρηματοδότηση έρχεται από το υπουργείο. Ακόμα χειρότερα, ισχυρίζεται ότι τους αφήνει απλήρωτους για να πιέζει την κυβέρνηση και εντελώς ανερυθρίαστα ζητά τη συμπαράσταση των εργαζομένων σε αυτό!

Είναι φανερό ότι τα βάσανα των συμβασιούχων δεν τελειώνουν με τη μονιμοποίησή τους, για την οποία πρέπει πρώτα να περάσουν από χίλια κύματα, προκειμένου - οι πιο τυχεροί από αυτούς - να την κερδίσουν. Οι εργοδότες - δημοτικές αρχές του δικομματισμού συνεχίζουν να τους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο, παίζοντας το ρόλο του πρωτοπόρου φορέα στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Να γιατί το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους δεν μπορεί παρά να δένεται με την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, όπως και σ' αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η αντιλαϊκή πολιτική της διαφθοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ οι αναλύσεις για τις μίζες της «Ζήμενς» και τις σχέσεις της με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εχουμε εντυπωσιαστεί...

Υπάρχουν αυτοί που αναζητούν ποιοι τα έπαιρναν και αυτοί που αναζητούν ποιοι ...δεν τα έπαιρναν. Αναλόγως το πώς εκτιμούν την κατάσταση.

Επίσης έχουμε τους καταμετρητές του ...πόσο βαθιά πρέπει να μπει το «μαχαίρι στο κόκαλο», οι οποίοι και απαιτούν «κάθαρση» ή «αυτοκάθαρση» των δύο κομμάτων.

Φυσικά, διαθέτουμε και τους «μπλε» και «πράσινους» εκπροσώπους, οι οποίοι σκίζονται για να μας πείσουν ότι κάνουν το παν για «να χυθεί άπλετο φως» στην όλη ιστορία.

Ολοι αυτοί πάντως συμφωνούν στο εξής: Πρέπει να αναζητήσουμε (να καταγγείλουμε, να διαγράψουμε, να ερευνήσουμε, να εντοπίσουμε, να εξετάσουμε, να ανακρίνουμε κ.ο.κ.) πρόσωπα.

Σε καμία περίπτωση πολιτικές. Εδώ τα πάντα σταματούν και οι «αναλυτές» σφυρίζουν αδιάφορα.

Ελα όμως που για να φτάσει κανείς στις μίζες, πρέπει πρώτα και πριν από όλα να έχει αναγορεύσει τις πολυεθνικές (τύπου «Ζήμενς») σε προνομιακό του συνεργάτη για την ...ανάπτυξη της χώρας;

Αλλιώς τι νόημα έχουν οι μίζες; Κανείς δεν πληρώνει έτσι για πλάκα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχουν κι αυτοί που προσπαθούν να βρουν τις ...«διαδρομές του μαύρου χρήματος». Είναι - λένε - «κυκλικές» ή «υπόγειες» ή «ύποπτες» και τόσα άλλα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη διαδρομή δεν τη γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε από πού «πέρασε» όλο αυτό το χρήμα. Γνωρίζουμε όμως ...από πού δεν πέρασε.

Οι μισθωτοί ούτε που το είδαν, οι συνταξιούχοι δεν έχουν ιδέα, όπως και οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι οικονομικοί μετανάστες και γενικώς ο ελληνικός λαός.

Οταν όμως ακούνε για εκατομμύρια «μαύρου χρήματος», το μυαλό τους πάει αυτόματα στο ...μαύρο τους το χάλι. Και τότε τσαντίζονται πολύ...

Ανασυγκρότηση του κινήματος

Την οσμή των σκανδάλων που αναδίνεται τόσο έντονα επιχειρούν να αξιοποιήσουν ως υλικό στο πλαίσιο της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Μιλάνε πλέον ανοιχτά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) για ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού. Κοινός παρονομαστής η δήθεν ...εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, πράγμα ανέφικτο, αφού η ίδια του η φύση, ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας της εξουσίας των μονοπωλίων γεννάει σκάνδαλα. Προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη «λαϊκή εμπιστοσύνη» στο αστικό πολιτικό σύστημα. Βεβαίως, η δυσλειτουργία του προϋπήρχε των σκανδάλων, επειδή γιατί η χειροτέρευση της ζωής του λαού και η συνειδητοποίηση ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται πολιτικά δημιουργεί τους κραδασμούς του. Το σκάνδαλο το οξύνει. Φοβούνται μήπως αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην αμφισβήτηση συνολικά του συστήματος που μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη ρήξης. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης προσπαθούν να ανάγουν το όλο θέμα σε ζήτημα ηθικής τάξης.

«

Φταίνε κάποιοι πολιτικοί», λένε. Δε θέλουν, δηλαδή, να φανεί ότι τα σκάνδαλα και η διαφθορά, είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα που το υπηρετεί η πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, είναι μέρος της λειτουργίας του, τα παράγει η «ανταγωνιστικότητα», αλλά προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι αρκεί η κάθαρση των αστικών κομμάτων από τέτοιους πολιτικούς που τα «πιάνουν», «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αθωώνεται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα, αλλά αυτό είναι απότοκο της πολιτικής και της δράσης των κομμάτων τους και των ίδιων, αφού συνειδητά υπηρετούν ένα τέτοιο σύστημα που υπηρετεί τις επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους, τους αναθέτει δουλειές, ενώ γεννάει εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση.

Κάνοντας, λοιπόν, τα κέντρα εξουσίας την ανάγκη φιλοτιμία, προσπαθούν όλο αυτό το κλίμα, που αποτελεί ευθεία αντανάκλαση της ίδιας της σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος, να το εντάξουν στα σχέδιά τους. Να ενισχύσουν τις διεργασίες που συντελούνται, να εκτονώσουν την κρίση και να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα, προβάλλοντας την αναγκαιότητα της ανασύνταξης του πολιτικού σκηνικού. Κοινή προσπάθεια της αστικής τάξης και των κομμάτων της να μην κλονιστούν τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Από κει και πέρα, ακόμα και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί το σύστημα, είναι αναλώσιμο. Το πρόβλημα θα ήταν σχετικά πιο απλό, εάν αυτή η κρίση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δεν ήταν απόρροια της κρίσης της πολιτικής διαχείρισης τόσο των «νεοφιλελεύθερων» όσο και των «σοσιαλδημοκρατών».

Γίνεται, λοιπόν, όλο και περισσότερο φανερό ότι αυτό που χρεοκοπεί είναι όλες εκείνες οι αντιλαϊκές πολιτικές διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Ομως, το σύστημα δεν καταρρέει από μόνο του, ούτε υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες αυταπάτες. Αλλωστε, τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται. Εξάλλου, η ιστορία έχει δείξει ότι η άρχουσα τάξη, όπου η δύναμη του λαού δε βάζει εμπόδια στις επιλογές της, αξιοποιεί τα όποια προβλήματα υπέρ της εδραίωσης της εξουσίας της.

Είναι πλέον απαίτηση των καιρών η ανασύνταξη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος σε ταξική βάση. Ο μαζικός απεγκλωβισμός εργαζομένων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να εκφραστεί αυτό με συσπείρωση και πάλη για όλες τις λαϊκές ανάγκες σε ρότα ρήξης με το σάπιο πολιτικό σύστημα. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία είναι η διέξοδος.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ