ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα

Ενώ η ινδική κυβέρνηση συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ...

Associated Press

Ενώ η ινδική κυβέρνηση συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ...
Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την ινδική κυβέρνηση για υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας «μη στρατιωτικής χρήσης», όπως παρουσιάζεται, μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Μια συμφωνία στην οποία αντιτίθενται έντονα και αντιδρούν με συνεχείς κινητοποιήσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό). Η έντονη αντίδραση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), με την προειδοποίηση ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υπογραφή της θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έχει φέρει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Η τελευταία συνάντηση των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, την Τετάρτη, με τους κομμουνιστές να ορθώνουν για ακόμα μία φορά το ανάστημά τους και να αντιτίθενται στη συμφωνία, αποτρέποντας έναν «συμβιβασμό», που θα έχει συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο λαό της Ινδίας, σε περίπτωση υπογραφής, όσο και στην ινδική εξωτερική της πολιτική.

H κυβέρνηση πιέζει και επιμένει να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία θα αφορά μόνο «πολιτικούς» τομείς χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και υπόσχεται «δικλείδες ασφαλείας», που όπως ισχυρίζεται εγγυώνται ότι οι ΗΠΑ δε θα εισχωρήσουν σε βαθύτερα ζητήματα πολιτικής της χώρας, χωρίς τελικά να πείθουν κανένα. Ενώ ανήγγειλε νέα συνάντηση των ηγετών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, χωρίς να ορίζει ημερομηνία...

Η κυβέρνηση παραπληροφορεί το λαό

Το ζήτημα προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση ως μία ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα ενεργειακή επάρκεια, με χαμηλότερο κόστος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αν γίνει κάτι τέτοιο η πυρηνική εξωτερική πολιτική της Ινδίας τίθεται υπό αμερικανική κηδεμονία. Η ινδική κυβέρνηση, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, για άμεση υπογραφή, καθώς όπως τόνισαν το παιχνίδι βρίσκεται ήδη στην «παράταση», διεξάγει μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης, για να πετύχει τελικά σύσφιξη των στρατηγικών δεσμών της με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο η μερίδα του λέοντος, άνω του 50%, της πετρελαϊκής κατανάλωσης στην Ινδία, αφορά τον τομέα των μεταφορών και το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται σε πετρελαιοχημικά παράγωγα και λιπάσματα. Η πυρηνική ενέργεια δε σχετίζεται με το πετρέλαιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατό του...

Σύμφωνα με μελετητές, ακόμα και αν υπογραφόταν άμεσα η συμφωνία, χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή αντιδραστήρων, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική, καταρρίπτοντας το μύθο των βραχυπρόθεσμων λύσεων του ενεργειακού κόστους. Το δε κόστος εγκατάστασης είναι τεράστιο, όπως ακολούθως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουράνιου.

Βάσει δε των πιο αισιόδοξων σεναρίων, η πυρηνική ενέργεια θα καλύψει μόνο το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και του 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ η ασφαλέστερη επιλογή της Ινδίας για την οποία η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται σημαντική είναι να βασιστεί σε δική της τεχνολογία και δικές της πηγές, αν πραγματικά θέλει να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια άνευ εκβιασμών.

Επομένως, προφανώς και η προπαγάνδα της κυβέρνησης που προωθεί τη συμφωνία δεν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το γεγονός αυτό τονίζεται σε όλες τις ανακοινώσεις και το υλικό της εκστρατείας ενημέρωσης που διεξάγουν εδώ και μήνες τα ΚΚ της χώρας, που καλούν την κυβέρνηση με ανακοινώσεις τους «να μην προχωρήσει με την υπογραφή της συμφωνίας».

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και τα άλλα κόμματα της αριστεράς, υπογραμμίζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα ινδικά συμφέροντα ή τον ινδικό λαό. Δεν είναι μια αυτοτελής συμφωνία, αλλά μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας που θα μετατρέψει την Ινδία σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ασία. Η κυβέρνηση έχει συνάψει και άλλες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της βιομηχανίας, με εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ινδικού λαού και ήδη η εξωτερική πολιτική βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της επικείμενης συμφωνίας.

Το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) ξεκαθαρίζει ότι όταν, σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αριστεράς, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, προσχωρώντας στο συνασπισμό, έκαναν σαφές ότι η στήριξή τους αφορά ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα και αυτό δεν αναφέρει πουθενά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, αντίθετα ως βασικό τονίζεται το σημείο που αναφέρεται στην «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική»...

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ινδίας, το ΚΚ Ινδίας καλεί το λαό να απορρίψει τη συμφωνία, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μην την υπογράψει και να εφαρμοστεί το Κοινό Ελάχιστο Πρόγραμμα.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Χρεοκοπημένο σύστημα

Οταν τα βασικά εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας ρυθμίζονται σύμφωνα με τις κάθε λογής ντιρεκτίβες, υποδείξεις, εντολές και νουθεσίες μιας φαινομενικά αφανούς, αόρατης εξωγενούς εξουσίας, τότε η εσωτερική της πολιτική γίνεται το σαμάρι κάθε επιβήτορα. Οταν η εξωτερική της πολιτική στήνεται στο λεόντειο παιχνίδι πότε δώθε και πότε κείθε του Ατλαντικού τότε η υπουργός που την ασκεί γίνεται εφιάλτης.

Οταν η κυβέρνηση μιας χώρας μοιάζει με τυφλοπόντικα που κινείται ανάλογα με τις κλοτσιές που τρώει στα πισινά της τότε είναι καταδικασμένη στον Καιάδα που δε θέλει να γνωρίζει ή καμώνεται έτσι. Οταν η αξιωματική της αντιπολίτευση έχει αποτινάξει από πάνω της ακόμη και τα ψήγματα που θυμίζουν το ασυμβίβαστο μιας αρχικής χρονικής στιγμής τότε αυτοκαταδικάζεται στον ίδιο Καιάδα της πάση θυσία συντήρησης ενός χρεοκοπημένου συστήματος. Οταν οι αριστεροδέξιες πολιτικές εφεδρείες των λάθρα κατά φαντασία αρνητών προσδοκούν να τσοντάρουν ή και να σώσουν με «λελογισμένο» τρόπο ένα χρεοκοπημένο σύστημα τότε η πολιτική της χώρας γίνεται ένα τραγικό παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Τέλος, όταν η εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας, η αστική τάξη, γίνεται μεταφορέας και συμμέτοχος κάθε ιμπεριαλιστικής βρωμιάς της φαινομενικά αόρατης αφανούς εξουσίας προς ίδιον όφελος, όταν έχει δέσει χειροπόδαρα τη χώρα και την έχει αφιερώσει ως τιμάριο του δικού της εταιρικού δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής, τότε η χώρα αυτή, το έθνος αυτό, ο λαός αυτός είναι καταδικασμένος στην τύχη μιας νέας επικείμενης ρωμαϊκής κατάρρευσης. Τότε ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας αυτού του λαού είναι να επιλέξει την κοινωνική τάξη ως την επικεφαλής δύναμη και να οδεύσει στη νικηφόρα απαλλαγή του κοινωνικού σώματος από τις κάθε λογής προαιώνιες βδέλλες.

Κύριοι της επίσημης, της παράπλευρης και της «από κοντά» εξουσίας, αυτή είναι η ευρωενωσίτικη Ελλάδα που οικοδομήσατε και υποστηρίζετε. Αυτή είναι η τελευταία πράξη του μακάβριου έργου σας. Απομένει μόνο το γκρέμισμα της σκηνής. Μην ψάξετε να βρείτε υποκινητές, μην επιδοθείτε στο κυνήγι μαγισσών. Το μέλλον σας είναι προδιαγεγραμμένο και μοιραίο όπως στις αρχαίες μοίρες. Μην οδηγήσετε, τουλάχιστον, τους Ελληνες σε αίμα και ωδίνες όπως οι προκάτοχοί σας. Η ομαλή αποχώρησή σας θα είναι το ύστατο χρέος προς το έθνος και το λαό των Ελλήνων. Μην κάνετε το ύστατο λάθος. Μην παρασύρεστε από την ιστορικά προσωρινή πτώση του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ενωσης. Δείτε μόνο ότι η ιστορικά σύντομη εβδομηντάχρονη παρουσία του ήταν γεμάτη ωδίνες πολέμων, αποκλεισμών και ψυχρού πολέμου. Τα θανατηφόρα λάθη που έβλαψαν τον εαυτό του γίνονται βρόχος στο λαιμό του διεθνούς καπιταλισμού. Η νέα επαναστατική πλημμυρίδα παίρνει σιγά αλλά σταθερά τη θέση της αντεπαναστατικής αμπώτιδας. Τα συσσωρευμένα βαρίδια του παρελθόντος φεύγουν από τα πόδια του προλεταριάτου και της πολιτικής του πρωτοπορίας. Είναι μια θεϊκή νομοτέλεια αυτό που εκπορεύεται από το θρόνο του Ολύμπου. Είναι η σταυρωμένη αλήθεια του Χριστού. Είναι η γνώριμη απελευθερωτική κραυγή των Ελλήνων: Ελληνες Λακεδαιμόνιοι, γρηγορείτε.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ