ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΗ
Ληστρική επιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά

Η κυβέρνηση υποκλίνεται στους ξένους και ντόπιους βαρόνους της ηλεκτρικής ενέργειας με μια ακόμα «γενναία» αύξηση των τιμολογίων και έπεται συνέχεια

ICON

Βάναυσο χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά αποτελούν οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφού οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ξεπερνούν το 8%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται κλιμακωτά τα πάγια έως και 30% για δεύτερη φορά επί διακυβέρνησης ΝΔ! Μέχρι 10% είναι οι αυξήσεις στα βιομηχανικά και επαγγελματικά τιμολόγια, κατά 7% αυξάνονται τα αγροτικά. Η κυβέρνηση όχι μόνο επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στην εργατική οικογένεια σε καιρούς όξυνσης της ακρίβειας, αλλά αιφνιδιάζει με αυξήσεις που ξεπερνούν το μεσοσταθμικό 7%, το οποίο υποστήριζε μέχρι την τελευταία στιγμή, μιλώντας αποκλειστικά για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λες και μπορείς να αγοράσεις το ρεύμα και να μην πληρώσεις το πάγιο. Πρόκειται για αυξήσεις που υπηρετούν τις αξιώσεις των ιδιωτών παραγωγών, ξένων και ντόπιων και των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ, που για να «δεήσουν» να βγάλουν λεφτά στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν εξασφαλισμένα υπερκέρδη. Σε έξι μήνες θα προστεθεί νέο χαράτσι, πλέον του 5% από την επιβολή της ρήτρας καυσίμων και λίγο αργότερα τα τιμολόγια θα διαμορφωθούν έτσι ώστε οι «επενδυτές» δε θα βάζουν ουσιαστικά ούτε ένα λεπτό από την τσέπη τους για τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίζουν. Η ανατίμηση των τιμολογίων σηματοδοτεί και ένα νέο κύμα ακρίβειας με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οι διαδοχικές αυξήσεις ξεπερνούν το 20% μόνο για το διάστημα από τις αρχές του 2007.

Προκειμένου να μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ασκεί ...κοινωνική πολιτική, τα τιμολόγια με κατανάλωση μέχρι 800kWh μένουν ως έχουν, όπως και των πολυτέκνων. Με την εξασφάλιση αυτού του ισχνού άλλοθι, σταματούν και τα «αστεία». Οι υπόλοιπες κατηγορίες οικιακών τιμολογίων «σφάζονται», με τις χαμηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις να εντοπίζονται στις τεράστιες καταναλώσεις των πλουσιόσπιτων. Ειδικότερα:

  • Για καταναλώσεις από 801kWh έως 1.600kWh το πάγιο αυξάνεται κατά 30% στις μονοφασικές συνδέσεις (από 8,80 ευρώ στα 11,44 ευρώ) και το ρεύμα κατά 6,9%. Στις τριφασικές, το πάγιο αυξάνεται επίσης κατά 30% (από 17,76 ευρώ στα 23,08 ευρώ) και το ρεύμα κατά 5,9%.
  • Για καταναλώσεις από 1.601kWh έως 2.000kWh το πάγιο αυξάνεται κατά 15% στις μονοφασικές συνδέσεις (από 13,20 ευρώ στα 15,18 ευρώ) και το ρεύμα κατά 6,9%. Στις τριφασικές, επίσης 15% αύξηση παγίου (από 32,32 ευρώ στα 38,20 ευρώ) και το ρεύμα κατά 5,9%.
  • Για καταναλώσεις από 2.001kWh έως 3.000kWh το πάγιο αυξάνεται επίσης κατά 15% στις μονοφασικές συνδέσεις (από 40,34 ευρώ στα 46,38 ευρώ) και το ρεύμα κατά 5,85%. Στις τριφασικές το πάγιο αυξάνεται 15% (από 56,04 ευρώ στα 64,44 ευρώ) και το ρεύμα κατά 5,85%.
  • Η επόμενη κατηγορία ενοποιεί τις καταναλώσεις από 3.001kWh και άνω. Το μονοφασικό πάγιο αυξάνεται κατά 3,4% στα 46,38 ευρώ και το τριφασικό κατά 18,5% στα 66,44 ευρώ. Ετσι, οι πολύ μεγάλες καταναλώσεις ευνοούνται περισσότερο, ενώ για το μονοφασικό πάγιο σημειώνεται και μείωση παγίου για τις καταναλώσεις από 4.401kWh και πάνω! Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα γι' αυτές τις καταναλώσεις κινούνται κοντά στο 5%.
  • Το χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά ολοκληρώνεται με τη νέα αύξηση του νυχτερινού ρεύματος κατά 8%, ύστερα από την αύξηση του 5% που είχε γίνει τον Απρίλη του 2007.

Στα τιμολόγια μέσης τάσης οι αυξήσεις είναι 9,5% για το βιομηχανικό ρεύμα, 8% για το εμπορικό και δημόσιας χρήσης και 7% για όλες τις άλλες κατηγορίες. Το τιμολόγιο γενικής χρήσης τύπου Γ21 αυξάνεται κατά 5,8% στο σκέλος παγίου και στο σκέλος ενέργειας. Επίσης, το βιομηχανικό τιμολόγιο Γ22Β αυξάνεται κατά 9% στο πάγιο, την ενέργεια και την ισχύ. Το τιμολόγιο Γ23Β αυξάνεται κατά 10% στο πάγιο και στην ενέργεια. Τέλος, τα υπόλοιπα τιμολόγια χαμηλής τάσης πάσης φύσεως, στα οποία εντάσσονται και αγροτικά τιμολόγια, αυξάνονται κατά 7%!

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας βάζει επίσης σε εφαρμογή ένα ακόμη κυβερνητικό κόλπο, όπου το «κρέας βαφτίζεται ψάρι». Χαρακτηρίζει το οικιακό τιμολόγιο έως 800kWh ως «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» για τις «ενεργειακά ευπαθείς ομάδες καταναλωτών». Οι όροι χρήσης, τα κριτήρια και οι διαδικασίες θα αποσαφηνιστούν με εισήγηση της ΡΑΕ και απόφαση του υπουργείου. Εξετάζεται ωστόσο η εξαίρεση από την κατηγορία αυτή των δεύτερων και εξοχικών κατοικιών. Με απλά λόγια, περικόπτεται η ...κοινωνική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, με περίπου 1 εκατ. συνδέσεις από τις 2,3 εκατ. έως 800kWh να εξαιρούνται από τη μη αύξηση των τιμών.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η νέα αύξηση δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο και θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Στον «Προκρούστη» της επιχειρηματικότητας

Στη μέγκενη της «αξιολόγησης» οι δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών φορέων, ΟΤΑ. Μέσα στο καλοκαίρι κατατίθεται νομοσχέδιο, που προβλέπει τη σύνταξη επιχειρηματικών πλάνων από κάθε φορέα

Την παραπέρα προσαρμογή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - νοσοκομεία, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και των κατευθύνσεων από την ΕΕ, δρομολογεί η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Ακόμη, δρομολογούν περιστολή κρατικών κονδυλίων στους παραπάνω φορείς. Πρόσχημα η διαφάνεια των λογαριασμών, στη βάση συγκεκριμένης κάθε φορά αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα απαιτούν από όλους τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα τη σύνταξη επιχειρηματικών πλάνων - ανάλογων με αυτών που ισχύουν και για τις πρώην ΔΕΚΟ - στη βάση των οποίων θα αξιολογούνται, προκειμένου στη συνέχεια να επιδοτηθούν από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ζήτημα αυτό, καθώς και η ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό συζητήθηκε χτες σε επίπεδο Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το θέμα αφορά στη «διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής, η οποία - σύμφωνα με τον υπουργό - θα «ελέγχει τους προϋπολογισμούς, αλλά και την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων, κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται:

  • Η υποχρέωση νοσοκομείων, ΟΤΑ και ασφαλιστικών φορέων να συντάσσουν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα περνούν για έγκριση από τη διυπουργική Επιτροπή (υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εσωτερικών και Απασχόλησης). Είναι, δηλαδή, φανερό πως τα μη αρεστά έργα και δράσεις από την πλευρά των φορέων θα είναι εξ ορισμού κομμένα.
  • Οι κρατικές παροχές - μετά την πάροδο μικρής περιόδου προσαρμογής - θα κόβονται, εφόσον οι διοικήσεις των φορέων δεν έχουν συμμορφωθεί με τις νέες ρυθμίσεις.
  • Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα συσταθεί ειδική γραμματεία παρακολούθησης στο μοντέλο αυτής που ήδη έχει συσταθεί για τις πρώην ΔΕΚΟ.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε την ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό, που, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, θα ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο. Πρόκειται για περίπου 130 τέτοιους λογαριασμούς, αλλά ακόμη είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι από αυτούς θα συμπεριληφούν τελικά στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας» και επίσης για την «επίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα επιτόκια, κυρίως τα ευρωπαϊκά». Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο υπουργός, όπως προφανώς η κυοφορούμενη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΚΚΕ
Να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου

Με αφορμή τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο: «Οι προκλητικές αυξήσεις στη ΔΕΗ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το λαϊκό συμφέρον επιβάλλει και το ΚΚΕ απαιτεί μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια τώρα.

Καθημερινά, γίνεται φανερό ότι, για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, πρέπει να συνδέσουν τα άμεσα αιτήματα με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του "ευρωμονόδρομου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ