Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Στον «Προκρούστη» της επιχειρηματικότητας

Στη μέγκενη της «αξιολόγησης» οι δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών φορέων, ΟΤΑ. Μέσα στο καλοκαίρι κατατίθεται νομοσχέδιο, που προβλέπει τη σύνταξη επιχειρηματικών πλάνων από κάθε φορέα

Την παραπέρα προσαρμογή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - νοσοκομεία, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και των κατευθύνσεων από την ΕΕ, δρομολογεί η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Ακόμη, δρομολογούν περιστολή κρατικών κονδυλίων στους παραπάνω φορείς. Πρόσχημα η διαφάνεια των λογαριασμών, στη βάση συγκεκριμένης κάθε φορά αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα απαιτούν από όλους τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα τη σύνταξη επιχειρηματικών πλάνων - ανάλογων με αυτών που ισχύουν και για τις πρώην ΔΕΚΟ - στη βάση των οποίων θα αξιολογούνται, προκειμένου στη συνέχεια να επιδοτηθούν από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ζήτημα αυτό, καθώς και η ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό συζητήθηκε χτες σε επίπεδο Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το θέμα αφορά στη «διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής, η οποία - σύμφωνα με τον υπουργό - θα «ελέγχει τους προϋπολογισμούς, αλλά και την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων, κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται:

  • Η υποχρέωση νοσοκομείων, ΟΤΑ και ασφαλιστικών φορέων να συντάσσουν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα περνούν για έγκριση από τη διυπουργική Επιτροπή (υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εσωτερικών και Απασχόλησης). Είναι, δηλαδή, φανερό πως τα μη αρεστά έργα και δράσεις από την πλευρά των φορέων θα είναι εξ ορισμού κομμένα.
  • Οι κρατικές παροχές - μετά την πάροδο μικρής περιόδου προσαρμογής - θα κόβονται, εφόσον οι διοικήσεις των φορέων δεν έχουν συμμορφωθεί με τις νέες ρυθμίσεις.
  • Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα συσταθεί ειδική γραμματεία παρακολούθησης στο μοντέλο αυτής που ήδη έχει συσταθεί για τις πρώην ΔΕΚΟ.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε την ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό, που, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, θα ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο. Πρόκειται για περίπου 130 τέτοιους λογαριασμούς, αλλά ακόμη είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι από αυτούς θα συμπεριληφούν τελικά στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας» και επίσης για την «επίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα επιτόκια, κυρίως τα ευρωπαϊκά». Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο υπουργός, όπως προφανώς η κυοφορούμενη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ