ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Τώρα σχεδιάζουν ... συμπληρωματικά μέτρα

Για την «πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών» στην οικονομία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας

Το σχεδιασμό συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της αντιμετώπισης της διεθνούς ύφεσης της οικονομίας, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κραδαίνοντας προς τους εργαζόμενους την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μιλώντας στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού του λεγόμενου Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως η κατάρτιση του νέου προγράμματος γίνεται «σε μια περίοδο, όπου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών». Και ακόμη ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και παράλληλα ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο». Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού, το οποίο για μια ακόμη φορά απειλεί την παγκόσμια οικονομία» (σ.σ.: Πρόκειται για κατάσταση στασιμότητας του ΑΕΠ ταυτόχρονα με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, όπως το αντιλαμβάνονται αστοί οικονομολόγοι).

Στο διά ταύτα ο υπουργός σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε τι επιπλέον πρέπει να γίνει». Η συνταγή της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η γνωστή αντιλαϊκή «στρατηγική της Λισαβόνας». Ο υπουργός δήλωσε ότι «δε χρειάζονται σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι υπάρχει «συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, το οποίο καθορίζεται και από τη στρατηγική της Λισαβόνας και από τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα θα ενταθεί και κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Για παράδειγμα, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέχρι το 2010, σε αυτή τη φάση, απομακρύνεται. Παρά τις όποιες πιθανότητες επαναδιευθέτησης των στόχων με την ΕΕ η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε πρόσθετα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης του «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων» για την περίοδο 2008-2010, προκειμένου να το υποβάλει μέχρι τις 15 του Οκτώβρη στην ΕΕ προς έγκριση.

Πρόκειται για τις κατευθύνσεις της δεύτερης τριετούς φάσης για την υλοποίηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας» (2005-2010) που έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα-επιχειρηματικότητα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Σε αυτή τη φάση του κύκλου θα οξύνουν παραπέρα την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, στην προσπάθειά τους να πιάσουν όλους τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί ήδη από το 2004. Είναι απόλυτα φανερό ότι η επίθεσή τους θα πάρει και νέα χαρακτηριστικά καθώς σε αυτή τη φάση εμφανίζονται και μέσα στην ΕΕ ακόμη και σημάδια ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας. Και βέβαια στόχος τους, για μια ακόμη φορά, είναι να φορτώσουν τα σπασμένα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Από την άλλη πλευρά η «στρατηγική της Λισαβόνας» και οι «εθνικές» ...εξειδικεύσεις στηρίζουν πολύπλευρα τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στη βάση των σημερινών αναγκών τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεραιότητες και δράσεις τους αφορούν σε κάθε πτυχή της ζωής. Ανάμεσα σε αυτές η πολιτική ενίσχυσης του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, η «εκπαίδευση - κατάρτιση» και η «διά βίου μάθηση», το «άνοιγμα των αγορών - ενίσχυση του ανταγωνισμού», οι υποδομές, οι μεταφορές, το περιβάλλον, κ.ά. Το επόμενο διάστημα όλα τα υπουργεία θα παραδώσουν τον απολογισμό τους για το κατά πόσο έπιασαν τους στόχους τους και επίσης τις προτάσεις τους για τις δράσεις τους μέχρι και το 2010.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Μεγαλώνει η αφαίμαξη των δανειοληπτών

Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,25% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την ένατη στη σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια εξέλιξη που έρχεται να αφαιμάξει με εντατικότερους ρυθμούς τα εισοδήματα των υπερδανεισμένων ή και καταχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών στρωμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε 4,25% από 4% μέχρι προχτές και 2% στα τέλη του 2005, όταν ξεκίνησε ο κύκλος των αυξήσεων.

Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Το σύνολο σχεδόν των διαφόρων καταναλωτικών δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά της χώρας είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως σε κυμαινόμενο επιτόκιο είναι και η μεγάλη μάζα των στεγαστικών δανείων. Οι τραπεζίτες θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τις επόμενες μέρες θα περάσουν τις ανατιμήσεις στην πελατεία τους. Αυτόματα θα περάσουν οι ανατιμήσεις σε δάνεια που είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο της ευρω-τράπεζας είτε με τα διατραπεζικά επιτόκια.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο με διάρκεια 15 χρόνια και με επιτόκιο 5,10% το οποίο πλέον θα αυξηθεί σε 5,35%. Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση πριν από την τελευταία αύξηση ήταν στα 796 ευρώ. Στο εξής θα ανέβει στα 809 ευρώ, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 13 ευρώ το μήνα ή 156 ευρώ στο χρόνο.

Μεγάλες θα είναι και οι επιβαρύνσεις στο υπέρογκο δημόσιο χρέος και ειδικότερα στις νέες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων που θα διενεργεθούν στο εξής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε αύξηση του ευρωεπιτοκίου κατά 0,25 μονάδες ισοδυναμεί με επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με 70 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων έγινε με πρόσχημα τον έλεγχο πληθωριστικών πιέσεων. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ δήλωσε προκλητικά ότι η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να αποφευχθούν οι «εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις» και για να «εξουδετερωθούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών».

Τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που αφαιμάσσονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και πληρώνουν διπλά και τριπλά τόσο από την αύξηση των επιτοκίων όσο και από τις απανωτές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βάζει «χέρι» στα μνημεία ΞΕΝΙΑ

Απτόητο το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης από τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων για τα ΞΕΝΙΑ, ετοιμάζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να τα μετατρέψει με «πιλοτικές αποκαταστάσεις» σε «πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών» και να τα παραδώσει για εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Το Συμβούλιο ανακήρυξε μνημεία πέντε ΞΕΝΙΑ (Ηγουμενίτσας, Βυτίνας, Καλαμπάκας, Πλαταμώνα, Παλιουρίου Χαλκιδικής). Για το ΞΕΝΙΑ Βυτίνας έχει ήδη προκηρυχτεί διαγωνισμός και έχουν κατατεθεί προσφορές, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η διυπουργική επιτροπή.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης στην οποία έχουν περάσει τα ΞΕΝΙΑ ετοιμάζεται να παραδώσει το συγκεκριμένο για μακροχρόνια εκμίσθωση. Η διαφορά είναι ότι μετά την ανακήρυξή του σε μνημείο, οι όποιες παρεμβάσεις οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει ανάλογες αποκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε επισημανθεί ότι τα ΞΕΝΙΑ είχαν το χαρακτήρα του «μοτέλ» και απευθύνονταν σε μικρά και μεσαία εισοδήματα. Εάν οι «υψηλές προδιαγραφές» του υπουργείου παραπέμπουν σε πολυτελέστατα καταλύματα, όχι μόνο θα αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του ΞΕΝΙΑ, αλλά ο ιδιώτης θα βρεθεί να το εκμεταλλεύεται οικονομικά και με όρους μνημείου!

Σημαία «ευκαιρίας»

Την προθυμία τους να διοργανώνουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα εξέφρασαν σε σχετικό συνέδριο, οι εκπρόσωποι των 12 μεγαλύτερων εταιρειών διοργάνωσης κρουαζιερών, με την προϋπόθεση να μην τους θέτουν... προϋποθέσεις. Εχοντας στο πλευρό τους και τον Σύνδεσμο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), οι διεθνείς κολοσσοί της κρουαζιέρας απαιτούν ουσιαστικά να τους επιτραπεί να κάνουν κρουαζιέρες με σημείο εκκίνησης και κατάληξης κάποιο ελληνικό λιμάνι, όπως του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης, αλλά με συνθέσεις πληρωμάτων και σημαίες που θα ορίζουν οι ίδιοι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το καμποτάζ ισχύει ακόμη στην Ελλάδα, παρά τις βίαιες ανατροπές των προηγούμενων ετών.

Το τριτοκοσμικό μοντέλο της σημαίας «ευκαιρίας» που υποστηρίζουν, θέλησαν να το απαλύνουν με την επισήμανση ότι εάν τους επιτραπεί η δραστηριότητα θα προσλάβουν και ...κάποιο αριθμό Ελλήνων ναυτεργατών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών του συνεδρίου, υπήρξε θετική τοποθέτηση από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, στο ...«πρόβλημά» τους, κάτι που δείχνει ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξυπηρετήσει, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ