ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
Παράνομη και καταχρηστική Δικαιοσύνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Παρασκευή, το δικαστήριο του Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν κηρύξει ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους ναυτεργάτες του «Παναγία Τήνου». Η απόφαση δεν εξέπληξε κανέναν, αφού η αποστολή και ο ρόλος της Δικαιοσύνης στο αστικό σύστημα είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα των εργοδοτών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Βεντούρης και το σύνολο των εφοπλιστών που εκπροσωπεί. Το νέο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος σωματείων και ομοσπονδιών, που κάνουν φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα κάθε απολογητή της «ανεξάρτητης» δήθεν και «αμερόληπτης» Δικαιοσύνης.

Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στο πρόσφατο παρελθόν. Τα επίσημα - και ενδεικτικά μόνο - στοιχεία λένε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, από το 1999 μέχρι και το Νοέμβρη του 2003, έκρινε 128 απεργίες παράνομες και μόνο 15 νόμιμες. Από τις 128, οι 81 κρίθηκαν και καταχρηστικές. Από το 1985 μέχρι το 2001, 104 απεργίες κρίθηκαν παράνομες και 17 νόμιμες. Η αναλογία ανάμεσα στις αθωωτικές και τις καταδικαστικές αποφάσεις δείχνει ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται η Δικαιοσύνη. Και να σκεφτεί κανείς ότι με τη ρύθμιση, που πρόσφατα νομοθέτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στενεύει ο κλοιός ακόμα και για τις ελάχιστες εκείνες δικαστικές αποφάσεις που ευνοούν τους απεργούς εργαζόμενους. Για να αισθάνεται το κεφάλαιο εντελώς σίγουρό ότι καμιά απεργία δε θα γλιτώσει από το δικαστικό απόσπασμα της εκάστοτε κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Σαπίλα μέχρι το κόκαλο

Η είδηση σοκάρει. Μια γυναίκα που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, παρέμεινε για 24 ώρες στην αίθουσα αναμονής νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, περιμένοντας να γίνει η εισαγωγή της για νοσηλεία. Ξαφνικά λιποθύμησε και έπεσε στο έδαφος. Επί μια ώρα, υπάλληλοι της υπηρεσίας φύλαξης του νοσοκομείου, άλλοι ασθενείς, νοσηλευτές, ακόμα και γιατροί, περνούσαν από την αίθουσα αναμονής, έβλεπαν την άτυχη γυναίκα σωριασμένη στο έδαφος και έφευγαν αδιάφοροι, χωρίς να της προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια! Η γυναίκα πέθανε μισή ώρα μετά τη λιποθυμία της και χρειάστηκε άλλη μισή ώρα για να διαπιστώσουν το θάνατό της και να μαζέψουν πλέον το πτώμα της.

Οι σκληρές αυτές εικόνες είναι βγαλμένες από ένα σύστημα Υγείας και μια κοινωνία δομημένη εξ ολοκλήρου πάνω στο καπιταλιστικό κέρδος. Σε μια χώρα που όποιος έχει να πληρώσει θεραπεύεται, ενώ οι φτωχοί πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι, η σαπίλα που διαμορφώνει η οικονομική πραγματικότητα έχει περάσει στη συνείδηση με τρόπο τέτοιο ώστε ακόμα και ένας κατάκοιτος στο έδαφος άνθρωπος να αποτελεί ένα αδιάφορο θέαμα, ακόμα και για εκείνους τους γιατρούς που υποτίθεται ότι ασκούν λειτούργημα και η δουλειά τους είναι να μεριμνούν για την υγεία όσων προστρέχουν στο νοσοκομείο.

Και το χειρότερο: Ανάμεσα στα «μέτρα» που πήρε το νοσοκομείο για την «αντιμετώπιση» ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, είναι να μην ξεπερνάει ο χρόνος αναμονής των ασθενών προς εισαγωγή τις 10 ώρες! Πάλι καλά που δεν επέβαλαν πρόστιμο στην άτυχη γυναίκα που έγινε αφορμή για να βγει στην επιφάνεια ακόμα μια φορά η δυσοσμία από ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι.

Επιβολή ναρκωκουλτούρας

Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Ο λόγος για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να... προστατεύσει δήθεν τους πολίτες της από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού. Ετσι, στα χνάρια κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προχωρά στην εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Οσο για τους πελάτες των αμέτρητων coffee shops, θα μπορούν να καπνίζουν την ποικιλία κάνναβης της αρεσκείας τους, αρκεί... να μην την αναμειγνύουν με καπνό.

Στο όνομα της «υγείας», εφαρμόζεται ξεδιάντροπα μια άρρωστη και υποκριτική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που: Οι αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας. Ο αριθμός των νεαρών χρηστών κάνναβης στην Ολλανδία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το 30% των νέων χρηστών αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης. (Ετήσια Εκθεση 2004, του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία»). Και φυσικά ο λόγος δεν είναι μόνο ότι τα ναρκωτικά αποτελούν ένα ισχυρό όπλο κοινωνικού ελέγχου, αλλά αποφέρουν τεράστια κέρδη. Η Ολλανδία έχει αναδειχτεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος, ο «ναρκωτουρισμός» δίνει και παίρνει, με τις πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς να αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια. Αν αυτό δεν είναι επιβολή της ναρκωκουλτούρας, ως βρώμικης αξίας που προβάλλει το σύστημα στο όνομα της προστασίας της υγείας από το κάπνισμα, τότε τι είναι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους λαούς για το σοσιαλισμό

Πρέσπες 1992, Ακτιο 1993, Στόμιο - Τύρναβος 1994, Αραξος 1995... Κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι σήμερα, η ΚΝΕ διοργανώνει το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Στήνει την κόκκινη νεανική κατασκήνωση και διαδηλώνει έξω από ΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία, πλοία, καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα εγκλήματά τους, παλεύει για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, τιμά τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Φέτος, που ο θεσμός μετρά 17 χρόνια «ζωής», επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε: Στις Πρέσπες. Ξαναφωνάζει: Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Το φιτίλι του πολέμου δεν έχει σβήσει στα Βαλκάνια. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριο του εθνικισμού προς τους λαούς, την ίδια ώρα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις αγορές. Οι δήθεν «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές αποδείχτηκε πια ότι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή κι όχι την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών. Ο λαοί όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Εξάλλου η ίδια η ιστορία των Βαλκανίων, στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έχει αποδείξει ότι οι λαοί μπορούν να ζουν μαζί, ειρηνικά, όταν οικοδομούν την κοινωνία που δε διαφεντεύεται από το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Γι' αυτή την κοινωνία, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, μεγαλούργησε πριν εξήντα χρόνια ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, εκεί που θα απλωθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, γύρω από την περιοχή των Πρεσπών. Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο Διήμερο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, θα έρθουν σε επαφή, θα γνωρίσουν και θα τιμήσουν αυτό το κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαού μας. Η πείρα του αγώνα του ΔΣΕ είναι οδηγός για το σήμερα. Γι' αυτό και οι νέοι της ΚΝΕ πάνε να διαδηλώσουν κρατώντας «στις αποσκευές τους» τα ιδανικά του ΔΣΕ, τη σιγουριά ότι στον ταξικό πόλεμο, που είναι διαρκής και συνεχίζεται, όποια μορφή κι αν παίρνει, νικητής θα είναι ο λαός, θα 'ναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Κι όσο κι αν πάλεψε μανιασμένα ο ιμπεριαλισμός, αυτή τη βεβαιότητα δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να τη διαγράψει.

Τρανό παράδειγμα η εμπειρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη χώρα μας που με την πίστη στις αρχές και τις αξίες τους, στάθηκαν ορθά στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης του κινήματος. Τότε, το 1992 που η ΚΝΕ ανέβηκε για πρώτη φορά στις Πρέσπες να διαδηλώσει για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, έκανε τα πρώτα, αλλά θαρραλέα και σίγουρα βήματα της ανασυγκρότησής της. Σήμερα, μετά από 16 χρόνια κι ενώ οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά από τις ίδιες τις εξελίξεις, την ίδια τη ζωή, επιστρέφει πιο γερή και μαζική, τιμώντας την Ιστορία του Κόμματός της και τη δική της. Επιστρέφει για να σχηματίσει μια πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών και να διατρανώσει το σύνθημα: «Με τους λαούς, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό». Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ