ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά

Καλλιεργούν το έδαφος, με πρόσχημα τις «αβεβαιότητες» και την πτώση των ρυθμών οικονομικής δραστηριότητας

Νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και εισοδημάτων έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να τα εφαρμόσει με τη σύμφωνη γνώμη και τις άνωθεν παροτρύνσεις από την ΕΕ.

Η δημιουργία κλίματος σε αυτή την κατεύθυνση συντηρείται με καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Με κάθε τρόπο προβάλλουν τις «αβεβαιότητες» που καταγράφονται στη σημερινή διεθνή οικονομική συγκυρία και που μεταφράζονται σε σκλήρυνση της πολιτικής τους, ακόμη και με αύξηση των φόρων κατανάλωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως «έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς, να επεξεργαστούν μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς οικονομίες». Είναι, δηλαδή, φανερό ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν διπλά και τριπλά τα όποια φαινόμενα ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο ζήτημα επανήλθε χτες και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε πρωθυπουργό και Κυβερνητική Επιτροπή για τις πρόσφατες συζητήσεις στα αρμόδια όργανα της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ), για να δηλώσει στη συνέχεια ότι «υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και για επιτάχυνση του πληθωρισμού».

Η συνταγή της ΕΕ για την «αντιμετώπιση» της διαμορφούμενης κατάστασης και η εξειδίκευσή της από τις κυβερνήσεις κινείται σε ρότα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων «με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς»...

Ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Μ. Γκλος, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική» για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων τη συμφωνία ΟΤΕ και «Deutshe Telekom». «Ελπίζουμε οι γερμανικές εταιρείες να συνεχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός παράγοντας.

Βέβαια, οι στρατηγικές συμφωνίες σε συγκεντρωμένους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, είναι προς το συμφέρον αποκλειστικά και μόνον των μεγαλομετόχων τους και των στρατηγικών επιλογών της πλουτοκρατίας.

  • Φαινόμενα ύφεσης σε ορισμένα κράτη της ΕΕ καταγράφουν τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία που κοινοποίησε χτες η Γιούροστατ. Στο α` τετράμηνο του 2008, πτώση του ΑΕΠ εμφανίζεται στην Ιρλανδία (-1,5%) και τη Δανία (-0,6%). Στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση 2,1% και στο σύνολο των κρατών της ΕΕ αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2,5% που προέβλεπαν στις εκτιμήσεις τους.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Ξεπέρασε και τα 110 δισ. ευρώ στο τέλος Μάη

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς πάνω από 1,4 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζουν και συσσωρεύονται τα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, γεγονός που καταμαρτυρά τις αυξανόμενες δυσκολίες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στο τέλος Μάη του 2008 τα χρωστούμενα των νοικοκυριών (για στεγαστικά και κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια) εκτινάχτηκαν πάνω και από τα 110 δισ. ευρώ σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει παραπέρα τα σημερινά και τα μελλοντικά εισοδήματα. Καλύτερο λίπασμα της πραμάτειας των τραπεζών είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική, η καθήλωση μισθών και συντάξεων, η ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης.

Μαζί με αυτά στέκονται και οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες και εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της κερδοφορίας των τραπεζών.

Μαζί με το δανεισμό αυξάνουν και τα δάνεια που οι τράπεζες βγάζουν καθημερινά στο «κόκκινο». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες βρίσκεται το 6% από τα καταναλωτικά και το 3,6% από τα στεγαστικά.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένοι. Εκτός από την καταλήστευση των δανειοληπτών - τζιράρουν τόσο με τις καταθέσεις όσο και με τις «τιτλοποιήσεις» δανείων. Δηλαδή, με τα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία μεταβιβάζουν σε τρίτους, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη ρευστότητα με ευνοϊκά για τους ίδιους επιτόκια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «τιτλοποιήσεις» στα δάνεια των νοικοκυριών στο τέλος του Μάη έφτασαν σε 11,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10,2% της συνολικής μάζας του δανεισμού των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία για το τέλος του μήνα Μάη 2008 της Τράπεζας της Ελλάδας εμφανίζουν και τα εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των δανείων διογκώθηκαν σε 110,04 δισ. ευρώ (από 92,88 δισ. ευρώ τον Μάη του 2007). Το ποσοστό μεταβολής, αφού ληφθούν υπόψη οι «τιτλοποιήσεις» και λογιστικές διαγραφές δανείων, φτάνει σε 19,3%. Σε αυτά τα μεγέθη ο δανεισμός των νοικοκυριών αυξάνεται πάνω από 1,4 δισ. ευρώ το μήνα. Τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζονται στα 73 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή 17,8%) και τα κάθε είδους καταναλωτικά στα 34,2 δισ. ευρώ με αύξηση 21,5%.
  • Επιχειρήσεις: Χρωστούσαν 98,7 δισ. ευρώ εμφανίζοντας ρυθμό μεταβολής - μετά τις λογιστικές διαγραφές - 20,7%. Μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ο δανεισμός των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 120,6 δισ. ευρώ.
  • Το σύνολο των χρεών στις τράπεζες (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) διαμορφώνεται σε 208,7 δισ. ευρώ.
ΕΣΥΕ
Αύξηση 8,5% στις αφίξεις αλλοδαπών το 2007

Αύξηση κατά 8,5% στις αφίξεις αλλοδαπών στην Ελλάδα σημειώθηκε το 2007 έναντι του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Συνολικά, 18.754.593 αλλοδαποί ήρθαν στη χώρα το 2007. Οι 1,23 εκατ. εισήλθαν μέσω οργανωμένων κρουαζιερών. Το 2006 οι συνολικές αφίξεις ανήλθαν σε 17.283.910.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αφίξεις από την Ευρώπη καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (92,7%) και αυξήθηκαν κατά 9,9%. Οι αφίξεις από κράτη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20%, λόγω της εισόδου σε αυτήν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο της ΕΕ, οι περισσότεροι αλλοδαποί προέρχονται από τη Βρετανία (15%), τη Γερμανία (12,9%) και την Ιταλία (6,6%). Στις υπόλοιπες ηπείρους, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις από όλα τα κράτη της Αμερικής (12,9%) και μειώσεις στις αφίξεις από την Ασία (6,1%), την Αφρική (9,3%) και την Ωκεανία (6,1%). Αύξηση 2,6% εμφάνισαν οι αφίξεις μέσω πτήσεων «τσάρτερ» (απευθείας πτήση με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Υψηλότερα τα επιτόκια

Υψηλότερα επιτόκια πληρώνει το Δημόσιο σε τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές που απομυζούν το κρατικό χρέος της χώρας. Η εξέλιξη έχει να κάνει και με την πρόσφατη αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέσο επιτόκιο της χτεσινής δημοπρασίας 3ετών κρατικών ομολόγων ανέβηκε στο 4,84% από 4,33% φέτος τον Απρίλη. Το ύψος του νέου δανείου έφτασε σε 1,92 δισ. ευρώ, με το σύνολο του φετινού δανεισμού να έχει ήδη ξεπεράσει τα 34 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ