ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Ενάντια στους λαούς της Μεσογείου

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την «Ενωση για τη Μεσόγειο»:

«Η εναρκτήρια Σύνοδος Κορυφής για την αναβάθμιση της "Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ενωση για τη Μεσόγειο", σηματοδοτεί ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους ενάντια στους λαούς της Λεκάνης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργεί νέο έδαφος για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή, για την εκμετάλλευση των λαών και τη λεηλασία των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Κεντρική επιδίωξη της ΕΕ παραμένει η ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου μέχρι το 2010, στην οποία σταδιακά εντάσσονται αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 5 Ιούνη 2008 τη δημιουργία της "Ενωσης για τη Μεσόγειο". Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας λευκό απέδειξε, για άλλη μια φορά, τη διπρόσωπη πολιτική του, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. απουσίασε. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε, καταψήφισε τη σχετική πρόταση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι οι λαοί μέσα από αυτήν τη διαδικασία μόνο δεινά έχουν να αντιμετωπίσουν».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επέτειος μνήμης ενός προμελετημένου εγκλήματος

34 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή

Ιστορική φωτογραφία από την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής
Ιστορική φωτογραφία από την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επέτειος μνήμης του πραξικοπήματος της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών στην Κύπρο χτες, που υπήρξε η αφορμή για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 34 χρόνια κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Στις τελετές μνήμης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους.

«Οι μέρες αυτές είναι μέρες θύμησης που αναστατώνουν την ψυχή κάθε έντιμου Κυπρίου, κάθε πατριώτη. Είναι μέρες τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν το ιερότερο πράγμα, τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τη νομιμότητα σε αυτόν τον τόπο. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη τους», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα βέβαια, είναι και ώρες αγανάκτησης γιατί τα 34 χρόνια που έχουν περάσει υπογραμμίζουν το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχθηκε στις 15 Ιουλίου και στις 20 Ιουλίου 1974. Ενα έγκλημα, του οποίου δυστυχώς οι πληγές που δημιούργησε είναι χαίνουσες ακόμη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη της μνήμης του εγκλήματος, για να αντλούνται διδάγματα, να σφυρηλατούνται η ενότητα και η αγωνιστικότητα και να εντείνονται οι προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και της απαράδεκτης κατάστασης, που παραβιάζει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού, μία κατάσταση η οποία σε περίπτωση που συνεχιστεί θα έχει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

Καταλήγοντας, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «εμείς από δικής μας πλευράς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε και πάντοτε κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας μιας ενωμένης, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδική συνεδρίαση για τη μαύρη επέτειο πραγματοποίησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την οποία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος του ΠΓ του Κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, τόνισε ότι «η μνήμη ζει και μας καθοδηγεί», καθώς «κάθε προσπάθεια λήθης και παραχάραξης της Ιστορίας, κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης και δικαίωσης του Γρίβα, της ΕΟΚΑ Β` και των πραξικοπηματιών, αποτελεί προσβολή για το λαό και υπονομεύει τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου».

Οπως υπογράμμισε, «ο Πενταδάκτυλος με τη σημαία του ψευδοκράτους χαραγμένη ως σφραγίδα κατοχής στις πλαγιές του, ο πόνος εκείνων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων μας που δεν έχει τέλος, οι κακουχίες των ηρωικών εγκλωβισμένων μας, η προσδοκία επιστροφής των προσφύγων μας, η αγωνία ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπροστά στην αβεβαιότητα του αύριο, είναι η ζοφερή πραγματικότητα που μας υποδεικνύει ότι το μαύρο '74 δεν είναι παρελθόν. Είναι τραγικό παρόν. Ενα τραγικό παρόν, που έχουμε χρέος να αλλάξουμε».

Και ο Ν. Κατσουρίδης τόνισε την προσδοκία ότι «σύντομα θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να περάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο ηγετών», σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Τουρκία και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας δυσκολεύουν τα πράγματα και στο Κυπριακό, «ωστόσο, οι ιθύνοντες στην Αγκυρα θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι μια λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και στη βάση αυτής της διαπίστωσης να πάρουν και τις ανάλογες αποφάσεις».

Ο Ν. Κατσουρίδης επισήμανε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στο Κυπριακό τους τελευταίους μήνες, επαναλαμβάνοντας το στόχο της «λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ», ενός κράτους «με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα», αναφέροντας πως «για ορισμένους όλα αυτά είναι αυτονόητα. Στο Κυπριακό όμως, η πικρή πείρα μάς δίδαξε ότι και για τα αυτονόητα πρέπει να δίνουμε μάχες. Και ο Πρόεδρος έδωσε μια μάχη με επιτυχία»...

Ανακοίνωση για την επέτειο του πραξικοπήματος εξέδωσε και η ΕΔΟΝ, στην οποία υπογραμμίζει ότι «το πραξικόπημα δεν ήταν στιγμιαία πράξη παραφρόνων, αλλά ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια, ενός εγκλήματος, στη σύλληψη, στην οργάνωση και τη διάπραξη του οποίου πήραν μέρος ιμπεριαλιστικά κέντρα αποφάσεων, η ελλαδική χούντα και η ΕΟΚΑ Β`».

Στο μεταξύ, νέες προκλήσεις σημειώνονται από την κατοχική κυβέρνηση, καθώς ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Τουργκάι Αβτζί χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για τερματισμό δρομολογίων από τα Κατεχόμενα προς τη Συρία ως έλλειψη καλής θέλησης, προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την ειρήνη και κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα».

Παράλληλα, χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των ΜΜΕ των Κατεχομένων στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στους «πανηγυρισμούς» με αφορμή την 34η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή, της 20ής Ιούλη, όπου σημειώνεται ότι «ενώ κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του ο κ. Ερντογάν έμενε στα Κατεχόμενα μία ημέρα, αυτή τη φορά θα μείνει τρεις», εκτιμώντας ότι «η παρατεταμένη παραμονή του στο νησί αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για τα εκτός Τουρκίας θέματα, αλλά και για να αποδείξει ότι δε συμπεριφέρεται ως ένας πρωθυπουργός του οποίου το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση στην επέτειο κατάρρευσης της χούντας

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μετά την προσέλευση στις 8 το απόγευμα: Στις 8.30 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 1974 Δημήτρης Πρωτοψάλτης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιλαμβάνει: Απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Νίκο Σίδερη. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ