ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων

Δέσμη μέτρων ουσιαστικής ενίσχυσης στα εισοδήματα των μισθωτών - συνταξιούχων- αγροτών - ανέργων κλπ., ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Δρούτσας, με παρέμβαση που έκανε προχτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης στα λαϊκά νοικοκυριά υπογράμμισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του Κόμματος στα αντιλαϊκά σχέδια των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, που ετοιμάζονται να μετακυλίσουν στους εργαζόμενους και τα βάρη της οικονομικής κρίσης, την οποία τροφοδοτούν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές (με το φούσκωμα των τιμών που προκαλούν στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες κλπ.).

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - με την ευκαιρία της παρουσίασης του υπουργού Γεωργίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κύριου Μπαρνιέ των στόχων της Γαλλικής Προεδρίας για την αγροτική πολιτική - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο απλός εργαζόμενος έχει καθηλωμένες τις αποδοχές του κάτω από τον πληθωρισμό και ζει με τον καθημερινό εφιάλτη της ανατιμήσεως των τιμών διατροφής, οι 12 μεγαλύτερες βιομηχανίες στη χώρα τους είχαν κέρδη 278% το πρώτο τρίμηνο του 2008;

Πώς είναι δυνατόν η FAO να ισχυρίζεται ότι τα παραγόμενα τρόφιμα παγκοσμίως μπορούν να θρέψουν 12 δισεκατομμύρια ανθρώπους, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός κατοίκων του πλανητικού χωριού ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια και ταυτόχρονα να παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη τροφίμων;».

O ευρωβουλευτής του KKE συνέχισε:

«Επειδή πιστεύουμε ότι και η Γαλλική Προεδρία δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα, παρά μόνο η ολική ανατροπή της μέχρι σήμερα πολιτικής της ΕΕ, ερωτούμε τον κύριο υπουργό κατά πόσο η Γαλλική Προεδρία είναι διατεθειμένη άμεσα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των λαϊκών κινημάτων, δηλαδή την προώθηση λήψης μέτρων για την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα, την ουσιαστική αύξηση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας, την κατάργηση της παραγωγής βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες, την ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτών για αύξηση της αγροτικής παραγωγής, τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί αντίστασης στους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές εταιρείες».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα των οποίων έθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η ΝΑΣΘ

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα και άλυτα προβλήματά τους που επιδεινώθηκαν μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Ζητούν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις και αυξήσεις των τιμών για τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παραδίδουν στις εταιρείες, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα νοικοκυριά τους. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι εμπαίζονται από τις μονοπωλιακές εταιρείες στο θέμα του φρέσκου γάλακτος, το οποίο αγοράζουν από τον παραγωγό σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν σε τιμές έως τέσσερις φορές πάνω.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι πωλούν στις γαλακτοβιομηχανίες το αγελαδινό γάλα προς 40 - 42 λεπτά το κιλό κι αυτές, με τη σειρά τους, το πωλούν στον καταναλωτή από 1.40 έως και 1.80 ευρώ. Συνδέουν, μάλιστα, την ύπαρξη αυτής της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και το μεγαλέμπορο, με την ύπαρξη καρτέλ.

«Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης όπως και όλης της χώρας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να είναι εξευτελιστικές, ενώ παράλληλα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα έξοδα των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών μας. Δαπανούμε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα το 2008, σε σχέση με το 2007 για ζωοτροφές (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη), πληρώνουμε περισσότερα για ΔΕΗ, πετρέλαια, συντήρηση μηχανών, για το εργατικό κόστος. Παράλληλα, οι βιομηχανίες αγοράζουν το πρόβειο 75 - 83 λεπτά, το γίδινο 52 - 54 λεπτά και το αγελαδινό 40 - 42 λεπτά, τιμές με τις οποίες ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής, τονίζει ο Στ. Βογιατζής, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος κάνει γνωστό ότι «οι κτηνοτρόφοι του νομού ετοιμάζονται για σειρά νέων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα μας στηρίξει η κυβέρνηση, δηλώνει. Ούτε περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που είναι γνωστές οι ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η κτηνοτροφία».

Στο μεταξύ, το πρόβλημα που προκύπτει για τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές, απ' αυτή την πολιτική, έθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, δημιουργεί τα καρτέλ των βιομηχανιών γάλακτος στην αγορά, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που επιβάλλουν την απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ο Μιχ. Σπυριδάκης απέδωσε ευθύνες και στην πλειοψηφία της διοίκησης της Νομαρχίας για τη μη στήριξη των κτηνοτρόφων του Νομού.

ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
«Ανταγωνιστικότητα» με τη στήριξη του κράτους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τους μεγαλοεξαγωγείς, να ξεπεράσουν τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν και στη σημερινή συγκυρία (υποχώρηση των ρυθμών της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ κλπ, με συνέπεια να είναι λιγότερο «ανταγωνιστικές» οι εξαγωγές), εξέφρασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο υπουργός έκανε, για μια ακόμη φορά, λόγο για «περίοδο αυξημένων διεθνών αβεβαιοτήτων», για «επιβράδυνση των επενδύσεων ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα», ακόμη και για «ενδεχόμενο ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες», στις οποίες, όπως είπε, «δε συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα»...

Ο υπουργός διαφημίζοντας τα μέτρα ενίσχυσης σε όφελος των μεγαλοεξαγωγέων έκανε ειδική αναφορά στην εξαίρεση από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για τους εποχιακά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων, οι οποίοι πλέον υπάγονται στον ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τη μείωση του «εργατικού κόστους», αυξάνουν την «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοεπιχειρηματιών και στις αγορές του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τις ισχυρές επιχειρήσεις και μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων. Αποτελέσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, φαίνεται να επιτυγχάνονται στους κλάδους των τροφίμων και των δομικών υλικών «όπου ο ΟΠΕ μαζί με τις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνδυασμένη παρουσία και στοχευμένες δράσεις σε αγορές - στόχους». Με τη στήριξη του κράτους, τη διαφημιστική προβολή στο εξωτερικό κ.α. οι εξαγωγές τροφίμων στο α' τετράμηνο του 2008 αυξήθηκαν 7,2% και των δομικών υλικών 7,5%. Ανάλογες κοινές δράσεις κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών υποσχέθηκε ο υπουργός και για άλλους κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χαριστικές φορο-ρυθμίσεις... .

Στην ενεργοποίηση χαριστικών φορο-ρυθμίσεων σε όφελος των τραπεζών, που περιλαμβάνονται στο νόμο για την «εισοδηματική πολιτική του 2008», προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε χτες, προβλέπεται επί της ουσίας πως οι τόκοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που εισπράττουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, παραμένουν παντελώς αφορολόγητοι για ακόμη ένα χρόνο.

Στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας γίνεται η προβλεπόμενη παρακράτηση 10%, η οποία, στη συνέχεια, ειδικά για τις τράπεζες, εκπίπτει ολόκληρη από τα εισοδήματά τους. Η χαριστική ρύθμιση άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (έτος 2000). Από τότε, με διάφορα προσχήματα, παίρνει, συνεχείς και ανανεούμενες, κάθε χρόνο, παρατάσεις. Να σημειωθεί ότι ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης για τους 6 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους (στοιχεία 2007) διαμορφώνεται στο συμβολικό 8,2% επί των κερδών τους...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απειλεί να περικόψει γεωργικά κονδύλια

Με μείωση κατά 10% των πληρωμών προς την Ελλάδα, σε σχέση με τα μέτρα γεωργικών στρεμματικών ενισχύσεων και τα μέτρα ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης, λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων στο εθνικό σύστημα ελέγχου πληρωμών, απειλεί η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Μ.Φ. Μπόουλ. Η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταρτίσει το λεγόμενο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί διαδικασία περικοπών των κονδυλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ