Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
«Ανταγωνιστικότητα» με τη στήριξη του κράτους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τους μεγαλοεξαγωγείς, να ξεπεράσουν τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν και στη σημερινή συγκυρία (υποχώρηση των ρυθμών της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ κλπ, με συνέπεια να είναι λιγότερο «ανταγωνιστικές» οι εξαγωγές), εξέφρασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο υπουργός έκανε, για μια ακόμη φορά, λόγο για «περίοδο αυξημένων διεθνών αβεβαιοτήτων», για «επιβράδυνση των επενδύσεων ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα», ακόμη και για «ενδεχόμενο ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες», στις οποίες, όπως είπε, «δε συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα»...

Ο υπουργός διαφημίζοντας τα μέτρα ενίσχυσης σε όφελος των μεγαλοεξαγωγέων έκανε ειδική αναφορά στην εξαίρεση από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για τους εποχιακά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων, οι οποίοι πλέον υπάγονται στον ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τη μείωση του «εργατικού κόστους», αυξάνουν την «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοεπιχειρηματιών και στις αγορές του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τις ισχυρές επιχειρήσεις και μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων. Αποτελέσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, φαίνεται να επιτυγχάνονται στους κλάδους των τροφίμων και των δομικών υλικών «όπου ο ΟΠΕ μαζί με τις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνδυασμένη παρουσία και στοχευμένες δράσεις σε αγορές - στόχους». Με τη στήριξη του κράτους, τη διαφημιστική προβολή στο εξωτερικό κ.α. οι εξαγωγές τροφίμων στο α' τετράμηνο του 2008 αυξήθηκαν 7,2% και των δομικών υλικών 7,5%. Ανάλογες κοινές δράσεις κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών υποσχέθηκε ο υπουργός και για άλλους κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ