ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
«Εγραψαν σελίδες δόξας και τιμής»

Εκδήλωση της Επιτροπής Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και πίστης ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό συνεχίζεται με περισσότερη πείρα, πατώντας στους μεγάλους αγώνες και τις θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στο Ηράκλειο, η εκδήλωση της Επιτροπής Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ με θέμα: «Η Εθνική Αντίσταση στο Ηράκλειο - ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ».

Απευθυνόμενος σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, νέους κομμουνιστές και παλιούς, ανθρώπους που θέλησαν να μάθουν την ιστορία στον τόπο τους έτσι όπως γράφτηκε από το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος, η γνώση της αγωνιστικής Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη. Παρακαταθήκη γραμμένη με το αίμα των ηρώων, με τους αγώνες, τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις φυλακές. Μέσα από τις ιδέες, που τόσο γερά θεμέλια έβαλαν στην ιστορία αυτού του τόπου».

Συνεχίζοντας θα πει: «Η ίδρυση του ΕΑΜ δε βρήκε τον κρητικό λαό ψυχολογικά απροετοίμαστο. Μετά την κατάρρευση του μετώπου πολλοί εξόριστοι κομμουνιστές του Μεταξά από τη Φολέγανδρο, τη Γαύδο και άλλα κοντινά νησιά δραπέτευσαν και έφτασαν στην Κρήτη. Πολέμησαν στη μάχη της Κρήτης και αποτέλεσαν στη συνέχεια, μαζί με άλλους αγωνιστές, τον πυρήνα της αντίστασης του κρητικού λαού.

Η μάχη της Κρήτης, τα λίγα στρατευμένα παιδιά του λαού που βρέθηκαν στην Κρήτη, μαζί με τον κρητικό λαό, άνδρες γυναίκες και νέους, εξευτέλισαν τις πιο επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ και τους επέφεραν τεράστιες ζημιές. Ετσι στο προσκλητήριο σάλπισμα της ΚΕ του ΕΑΜ για πανεθνικό ξεσηκωμό, ο κρητικός λαός βρέθηκε προετοιμασμένος. Πύκνωσε γρήγορα τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και δημιούργησε τον ΕΛΑΣ με αρχηγούς στο χώρο μας τους γενναίους πατριώτες, Νίκο Σαμαρείτη, Γιάννη Ποδιά και άλλους καπετάνιους. Τον Γιώργη Σμπώκο στα Ανώγεια και άλλους στην υπόλοιπη Κρήτη, που έδωσαν τελικά και τη ζωή τους.

Η μαρτυρική Βιάννος, θα αναφέρει σε άλλο σημείο ο ομιλητής, δείχνει την έκταση των μεγάλων θυσιών του κρητικού λαού με τους 400 εκτελεσμένους και το κάψιμο των χωριών της. Τα ηρωικά Ανώγεια, η Κάνδανος κ.ά. έγιναν ολοκαύτωμα στον αγώνα για τη λευτεριά. Η εκτέλεση των 62 μαρτύρων και άλλων ομαδικών εκτελέσεων στο νομό μας, στο Σωτήρα, τη Δαμάστα, τη Γέργερη, τις Μοίρες, στου Σάρχου Καμαράκι και αλλού δείχνουν τη λύσσα του κατακτητή ενάντια στον ανυπότακτο κρητικό λαό, που δεν μπόρεσαν να τον δαμάσουν.

Τέλος, αναφερόμενος στη δράση του ΔΣΕ στην Κρήτη σημείωσε ότι η πολιτική της συμφιλίωσης στην Κρήτη έτυχε εγκάρδιας και μεγάλης αποδοχής από το λαό. Οι προβοκατόρικες και αντιλαϊκές ενέργειες των παρακρατικών, όμως, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ξεπέρασαν κάθε ανεκτό όριο. Οι διώξεις, οι βασανισμοί, οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις και οι εξορίες των στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη που δε συνεργαζόταν στις βάρβαρες επιλογές και πράξεις των παρακρατικών ομάδων του Μπαντουβά, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Κρήτη, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ολα αυτά, οδήγησαν το λαό να ξαναπάρει τα τιμημένα όπλα και να αντισταθεί με τον ηρωικό ΔΣΕ, που έγραψε νέες σελίδες δόξας.

Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις στελεχών οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Αυλώνος διοργανώνει σύσκεψη στο Αυλωνάρι για τον «Καποδίστρια Β» με ομιλητή τον Γ. Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας.

-- Σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στην Μακρακώμη διοργανώνεται σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β» με ομιλητή τον Λ. Ψαρογιάννη, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.

-- Σήμερα Παρασκευή συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ» θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στη Ν. Φώκαια Χαλκιδικής. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στον Αγιο Σεραφείμ σε σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β» θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας.

-- Αύριο Σάββατο η ΚΟ Νέας Περάμου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία της με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για την ΕΕ. Θα μιλήσει ο Χρ. Κολοβός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Σάββατο η ΚΟ Οινοφύτων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Δηλεσίου, στις 8 μ.μ.. Θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας και ο Λ. Παυλόπουλος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Την Κυριακή 20/7 πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Μεσολόγγι στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη.

--Την Κυριακή 20/7 η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στον Ποταμό της Λευκκίμης στις 8.30 μ.μ.με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 21/7, στις 10.30 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος θα περιοδεύσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Μάνδρας, όπου θα έχει συζήτηση με τη διεύθυνση για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.

-- Τη Δευτέρα 21/7 στις 9 μ.μ. η ΚΟΒ Νέας Αρτάκης διοργανώνει συγκέντρωση στο δημαρχείο με ομιλήτρια τη Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Τετάρτη 23/7 η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την αντισεισμική θωράκιση, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Τ. Χρονάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Τετάρτη 23/7 η ΚΟ Μεγάρων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λυτάρα. Θα μιλήσει ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Περιοδεία στη Δράμα

Τη Δράμα επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιλαμβάνει:

-- 9:30 Επίσκεψη στο Δασαρχείο.

-- 11:00 Συνάντηση με τη διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας.

-- 11:30 Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας.

-- 13:00 Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ.

-- 14:00 Συνάντηση με το προεδρείο του Σωματείου «Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου ΑΕ».

-- 17:30 Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φωτολίβους.

-- 20:30 Κεντρική Ομιλία στην Πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση στην επέτειο κατάρρευσης της χούντας

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μετά την προσέλευση στις 8 το απόγευμα: Στις 8.30 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 Δημήτρης Πρωτοψάλτης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιλαμβάνει: Απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Νίκο Σίδερη. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ