ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΓΙΑΣΟΣ
Από τη φυλακή στην πλήρη εγκατάλειψη

Μόνοι τους, σε ακατάλληλο κτίριο και χωρίς καμιά φροντίδα δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες στην Αγιάσο Λέσβου

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγάνη Μυτιλήνης. Εκεί ήταν φυλακισμένοι μέχρι πρόσφατα οι ανήλικοι
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγάνη Μυτιλήνης. Εκεί ήταν φυλακισμένοι μέχρι πρόσφατα οι ανήλικοι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ.--

Χειρότερα κι από ζώα, κυριολεκτικά πεταμένοι στο Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ανιάτων (ΙΚΠΑ) «Θεομήτωρ» στην Αγιάσο Λέσβου, κτίριο που τα τελευταία 3 χρόνια δε λειτουργεί επειδή έχει κριθεί ακατάλληλο, βρίσκονται εδώ και 25 περίπου μέρες δεκάδες ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Σομαλία και το Ιράκ. Το υπουργείο Υγείας «φρόντισε» να βαφτίσει το κτίριο «Κέντρο Υποδοχής», όμως η φράση «πλήρης εγκατάλειψη» δεν αρκεί για να περιγράψει τις άθλιες συνθήκες όπου ζουν αυτά τα βασανισμένα παιδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται το απάνθρωπο πρόσωπο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα κι όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά. Και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο τραγική, όσο και ενδεικτική για το χαρακτήρα αυτών των πολιτικών. Πάνω από 100 παιδιά - 109 σύμφωνα με το δήμαρχο Αγιάσου, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη - μεταφέρθηκαν στο ΙΚΠΑ «Θεομήτωρ» στις 28/6/2008 από την περιοχή Παγανή στη Μυτιλήνη, όπου ήταν στοιβαγμένα και φυλακισμένα για μήνες. «Ούτε στο προαύλιο δεν τα άφηναν να βγουν», μας είπε χαρακτηριστικά. «Εκαναν απεργία πείνας απαιτώντας τη μεταφορά τους και την απελευθέρωσή τους κι έτσι τα έφεραν εδώ, φοβούμενοι - προφανώς - τις συνέπειες και την κατακραυγή», σημειώνει.

Με την άφιξή τους στην Αγιάσο τα περισσότερα έφυγαν αναζητώντας το καθένα την τύχη του, αφού γνώριζαν καλά τι τα περιμένει. Εμειναν 15, σήμερα στο ΙΚΠΑ «Θεομήτωρ» είναι γύρω στους 20, «αλλά ο αριθμός συνεχώς αλλάζει, έρχονται κι άλλοι, κάποιοι φεύγουν», μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αγιάσου. Σε αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, καμιά υποδομή και φροντίδα, καμιά οργανωμένη κρατική παρέμβαση.

Η εγκατάλειψη συνεχίζεται και για όσους ανήλικους παρέμειναν στο λεγόμενο «Κέντρο Υποδοχής». «Δεν είναι κέντρο υποδοχής. Αυτοί το ονόμασαν έτσι». Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το κτίριο δε λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, επειδή δεν έχει την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρασφάλειά του. Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση εκεί: Τα παιδιά είναι μόνα τους. Μόνο ένας σεκιούριτι βρίσκεται, ο οποίος φύλαγε και πριν το κτίριο. Τους πήγαν ένα μάγειρα, στον οποίο δεν παρέχουν - σύμφωνα με το δήμαρχο - ούτε τα απαραίτητα σκεύη, ούτε τρόφιμα, εκτός από φακές! «Ακόμα και χαρτί υγείας, σαπούνια και οινόπνευμα εμείς τους πήγαμε...», συμπληρώνει.

«Δεν πληροί σε καμιά περίπτωση τις προϋποθέσεις για άτομα που χρειάζονται ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, φροντίδα, πρόσβαση σε αγαθά και κατάλληλο προσωπικό ψυχικής υγείας. Μόλις δεις τα παιδιά καταλαβαίνεις ότι είναι τρομαγμένα ζητούν λύση, θέλουν στήριξη. Παρ' όλ' αυτά, είναι πολύ ευγενικά και συνεργάσιμα», τονίζει ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης. Οπως μας λέει, έχουν περάσει από το κτίριο κάποιοι εθελοντές, εκπρόσωποι ΜΚΟ, δικηγόροι της Υπατης Αρμοστείας και ένας γιατρός από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

«Δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά σε αυτό τον τομέα. Πάνε να τα φορτώσουν σε ΜΚΟ και στους δήμους, αντί να γίνεται όπως πρέπει και από το κράτος», λέει ο δήμαρχος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη του υπουργείου Υγείας, Γούλα Σωτηρίου, του είπε ότι θα αρχίσουν διαδικασίες για την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού, οι οποίες όμως είναι χρονοβόρες.

Ο δήμαρχος Αγιάσου έχει ζητήσει και εγγράφως από το διοικητή του Ιδρύματος, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, τη στελέχωσή του με ειδικό προσωπικό που θα βοηθήσει τους ανήλικους μετανάστες, και ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όλοι τους. Τέλος υπενθυμίζει ότι το κτίριο ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει ανίατους ασθενείς και θα επιθυμούσαν - αφού λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών - να λειτουργήσει γι' αυτό το σκοπό.

Το ΚΚΕ σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών στη χώρα μας καλεί Ελληνες και μετανάστες να διεκδικήσουν από κοινού τη δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Οι πρώην κρατικοί και σήμερα δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά Ελλήνων και μεταναστών να μη βρίσκουν θέση. Τα τροφεία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο επιβαρύνοντας τη λαϊκή οικογένεια. Το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ οι σχέσεις εργασίας των - νέων κυρίως γυναικών - εργαζομένων εντείνουν την ανασφάλεια και το άγχος. Πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα, αφού δε γίνεται έλεγχος για την ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα και η σίτιση είναι προβληματική και διευκολύνει την εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και στη διατροφή.

Ετσι έχει η κατάσταση σε γενικές γραμμές στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, η οποία επιδεινώθηκε όταν το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΣΥΝ αλλά και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταβίβασε την ευθύνη λειτουργίας τους στους Δήμους χωρίς να εξασφαλιστεί ούτε η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Αυτά τα ζητήματα αναδεικνύει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε κείμενο που θα κατατεθεί προς συζήτηση από τους τοπικούς Συλλόγους της στα δημοτικά συμβούλια. Ηδη, έχει ξεκινήσει μια δραστηριότητα για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος, σε δημοτικά συμβούλια και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Την ερχόμενη Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ θα βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για να καταθέσει τις προτάσεις της.

Οπως σημειώνεται - μεταξύ άλλων - στο κείμενο, «η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και το δικαίωμα του παιδιού στη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και αγωγή απαιτούν την ύπαρξη και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των νέων ζευγαριών».

Τονίζεται ακόμα ότι «το τελευταίο μέτρο της επιδότησης θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα για όλα τα παιδιά, αλλά ενισχύει την κερδοφορία των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό». Απαιτούν από τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν μέτρα που θα καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβρη, η ΟΓΕ ζητά:

  • Να γίνουν δημόσιοι και δωρεάν όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Να δημιουργηθούν τόσοι, όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων και άνεργων γονιών.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των stage και των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Εξασφάλιση υγιεινής διατροφής των παιδιών. Οχι στα ιδιωτικά catering.
  • Υγειονομική κάλυψη όλων των παιδιών.
  • Εντός του καλοκαιριού να γίνει κτιριακός έλεγχος για την ασφάλεια και την επάρκεια όλων των σταθμών.
  • Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και ένταξή της στο ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ