Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Οι πρώην κρατικοί και σήμερα δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά Ελλήνων και μεταναστών να μη βρίσκουν θέση. Τα τροφεία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο επιβαρύνοντας τη λαϊκή οικογένεια. Το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ οι σχέσεις εργασίας των - νέων κυρίως γυναικών - εργαζομένων εντείνουν την ανασφάλεια και το άγχος. Πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα, αφού δε γίνεται έλεγχος για την ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα και η σίτιση είναι προβληματική και διευκολύνει την εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και στη διατροφή.

Ετσι έχει η κατάσταση σε γενικές γραμμές στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, η οποία επιδεινώθηκε όταν το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΣΥΝ αλλά και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταβίβασε την ευθύνη λειτουργίας τους στους Δήμους χωρίς να εξασφαλιστεί ούτε η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Αυτά τα ζητήματα αναδεικνύει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε κείμενο που θα κατατεθεί προς συζήτηση από τους τοπικούς Συλλόγους της στα δημοτικά συμβούλια. Ηδη, έχει ξεκινήσει μια δραστηριότητα για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος, σε δημοτικά συμβούλια και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Την ερχόμενη Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ θα βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για να καταθέσει τις προτάσεις της.

Οπως σημειώνεται - μεταξύ άλλων - στο κείμενο, «η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και το δικαίωμα του παιδιού στη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και αγωγή απαιτούν την ύπαρξη και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των νέων ζευγαριών».

Τονίζεται ακόμα ότι «το τελευταίο μέτρο της επιδότησης θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα για όλα τα παιδιά, αλλά ενισχύει την κερδοφορία των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό». Απαιτούν από τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν μέτρα που θα καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβρη, η ΟΓΕ ζητά:

  • Να γίνουν δημόσιοι και δωρεάν όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Να δημιουργηθούν τόσοι, όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων και άνεργων γονιών.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των stage και των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Εξασφάλιση υγιεινής διατροφής των παιδιών. Οχι στα ιδιωτικά catering.
  • Υγειονομική κάλυψη όλων των παιδιών.
  • Εντός του καλοκαιριού να γίνει κτιριακός έλεγχος για την ασφάλεια και την επάρκεια όλων των σταθμών.
  • Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και ένταξή της στο ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ