Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
10 εργάτες για 300 χιλιόμετρα δασικού δικτύου!

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λακωνίας

Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των δασών καθώς και τις απογυμνωμένες από προσωπικό και μέσα αρμόδιες υπηρεσίες στη Λακωνία, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Λακωνίας, η οποία καταγγέλλει ως κύριο υπεύθυνο την κυβέρνηση χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες ευθύνες των τοπικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δασαρχείο Σπάρτης που έχει την ευθύνη των ορεινών όγκων του Πάρνωνα και του Ανατολικού Ταϋγέτου υπηρετούν, τρεις δασολόγοι αντί για έξι (όπως προβλέπει το οργανόγραμμα), τέσσερις τεχνολόγοι δασοπόνοι αντί για εφτά, τέσσερις δασοφύλακες αντί για εννιά. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα δασαρχεία του νομού. Επίσης, η έγκριση για απασχόληση προσωπικού καθαρισμού αντιπυρικών λωρίδων και δασόδρομων δόθηκε την 1η Ιούλη, για μόλις 10 άτομα (δεν έχουν προσληφθεί ακόμη) σε ένα δασικό δίκτυο που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα. Αν υποθέσουμε ότι ξεκινήσουν σήμερα ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα δε θα έχει καθαριστεί το δασικό δίκτυο σύμφωνα με δασολόγους του νομού.

Την ίδια στιγμή, τεράστιες είναι οι ελλείψεις των Πυροσβεστικών υπηρεσιών παρά το γεγονός ότι πέρσι μεγάλο τμήμα του Πάρνωνα κάηκε λόγω και των απογυμνωμένων από προσωπικό υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:

  • Στην υπηρεσία της Σπάρτης υπάρχουν 15 κενές θέσεις στις 34 που προβλέπονται.
  • Στο Γύθειο 15 στις 35.
  • Στην Αρεόπολη 14 στις 28.
  • Στο Κλιμάκιο Νεάπολης - Μολάων 13 στις 17.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει και φέτος το απαράδεκτο καθεστώς που ουσιαστικά απαγορεύει τη νυχτερινή απασχόληση των εποχικών πυροσβεστών καθώς δεν προβλέπεται η πληρωμή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί κανένα πυροφυλάκιο (παρατηρητήριο) και καμιά περίπολος τη νύχτα.

«Τα στοιχεία - επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Λακωνίας - δείχνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά, η οποία ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για το Νομό σε καλλιέργειες - γεωργικές υποδομές - σπίτια και το χειρότερο σε ανθρώπινες ζωές. Είναι φανερό πως αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να καταστραφεί το οικοσύστημα και ν' αλλάξει χρήση».

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - οχυρωμένη πίσω από το πρόσχημα ότι υπεύθυνη για τα της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν κάνει απολύτως τίποτα για το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών. Σε σχετική ερώτησή μας στο ν' αναλάβει η ΝΑ τη συγκρότηση ομάδων περιπολίας για το επικίνδυνο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος, η απάντηση ήταν ότι δεν εγκρίνει τη δαπάνη ο Επίτροπος».

Καταλήγοντας, καλεί τους Λάκωνες «να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία των περιουσιών τους, των δασών και δασικών εκτάσεων. Να οργανωθούν γύρω από τοπικούς φορείς - συλλόγους - συνεταιρισμούς - Συντονιστικές Επιτροπές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ