ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Παρά τις αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση εμμένει στη χειραγώγησή της. Ως «αναγκαία τομή και μεταρρύθμιση», χαρακτηρίζει την τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τομή που δε συνιστά σε καμία περίπτωση προσχεδιασμένη προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, αλλά αποσκοπεί στον τερματισμό φαινομένων χαλαρότητας και πελατειακών σχέσεων, δημιουργίας φατριών και ομαδοποιήσεων, που εμφανίστηκαν στο χώρο, εξαιτίας του συστήματος που θεσπίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή των προϊσταμένων από τους υφισταμένους τους και με ψηφοφορίες και υποψηφιότητες προτίμησης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα «για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε οποιοσδήποτε διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις, ούτε μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Θεωρούμε ακατανόητη την αντίληψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι ώριμοι και ικανοί να αυτοδιοικούνται». Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Θεωρούμε ότι ο θεσμός του αυτοδιοίκητου και ειδικά η εκλογή των διοικήσεων από τους υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Κατά συνέπεια, κάθε προσπάθεια κατάργησης του θεσμού προσβάλλει αυτήν ακριβώς τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, καθώς επίσης και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διευθυνόντων».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας κάνει λόγο για «παρεμβατικές διαθέσεις στην εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης», ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε «κάθε προσπάθεια αλλοίωσης ή κατάργησης του αυτοδιοίκητου».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ
Κατασκευή από το κράτος κι όχι με ΣΔΙΤ

Η παράδοση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω των ΣΔΙΤ, στους επιχειρηματίες, καταγγέλθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης

Να αντιδράσουν στο ξεπούλημα της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα στο Δήμο Μίκρας, όπως και σ' όλη τη χώρα, ο Νίκος Ζώκας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη δημιουργία ογκολογικού και παιδιατρικού νοσοκομείου στο Δήμο με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στην ίδια εκδήλωση που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικής Υπαίθρου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Ηλίας Κονδύλης, γιατρός, στέλεχος του ΚΚΕ, ανέπτυξε τις προτάσεις του Κόμματος για την Υγεία.

Αναφερόμενος στην ανέγερση των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ στο Δήμο Μίκρας, σημείωσε ο Ν. Ζώκας: «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι τα δυο νοσοκομεία δε θα ανήκουν στο Δημόσιο. Ιδιοκτήτες θα είναι οι ιδιώτες -κατασκευαστές. Το δημόσιο σύστημα Υγείας θα νοικιάζει τις νέες υποδομές, πληρώνοντας στους ιδιώτες υπέρογκα ποσά για 30 χρόνια».

«Η προτεινόμενη παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα των 127 στρεμμάτων της δημοτικής έκτασης, συνέχισε, δεν υπηρετεί ούτε τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, μα ούτε τα συμφέροντα του λαού της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Αντί της λογικής της διεκδίκησης από το Δήμο και τους δημότες όλων των απαραίτητων υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς άμεση ή έμμεση επιβάρυνση, προωθεί ακόμη περισσότερο τη λογική της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή, θέλεις έργα και υπηρεσίες; Ξεπούλα την περιουσία σου, πλήρωσε και ξαναπλήρωσε για τα πάντα: για την υγεία, για τον αθλητισμό, για τη μόρφωση και την ψυχαγωγία. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά είναι επισφαλή και δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της παραχωρούμενης έκτασης».

Και ο ομιλητής κατέληξε: «Σε καμία περίπτωση βέβαια δε μας βρίσκει σύμφωνους η στάση ορισμένων δυνάμεων, που στη λογική της αντιπαροχής διαπραγματεύονται συμφερότερους όρους συνεργασίας με το μεγάλο κεφάλαιο, όπως την κατασκευή εμπορικών κέντρων κ.ά.».

ΟΣΕ
Κάνουν ελέγχους για τα οικονομικά σκάνδαλα

Ελεγχο στα κέντρα εμπορευματικών μεταφορών του ΟΣΕ σε Θριάσιο, Θήβα, Οινόη και Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα με λαθραίες μεταφορές που ζημίωσαν τον Οργανισμό.

Στόχος των ελεγκτών είναι να διαπιστωθεί το ύψος της οικονομικής ζημιάς του ΟΣΕ από τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον Οργανισμό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους συγκεκριμένους εμπορευματικούς σταθμούς, καθώς μέσω αυτών οι επιτήδειοι εκτελούσαν τις λαθραίες μεταφορές.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ επισημαίνουν ότι τόσο τα σκάνδαλα, όσο και τα συχνά σιδηροδρομικά ατυχήματα συνδέονται άμεσα με την πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ του τραπεζικού ομίλου MIG βρέθηκε απαγχονισμένο χτες στην Εκάλη. Το πτώμα του 48χρονου χρηματιστή βρέθηκε σε δέντρο της Εκάλης, στις 8.30 το πρωί, στην οδό Φωσιδέρη.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ενός ασθενούς που νοσηλευόταν στο Δρομοκαΐτειο βρέθηκε προχτές όπλο το οποίο είχε κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης. Οπως έγινε γνωστό, κατά την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα, την περασμένη Τετάρτη, ο δράστης αφαίρεσε από συρτάρι όπλο που ανήκε σε αστυνομικό που απουσίαζε με άδεια. Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ για τις ευθύνες των αστυνομικών διατάχθηκε ΕΔΕ.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ σημειώθηκαν μεταξύ Ιρανών, Αφγανών και Κούρδων σε πανσιόν στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Δεκάδες αλλοδαποί συνεπλάκησαν με ξύλα, ρόπαλα και μπουκάλια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην πανσιόν, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε προσόψεις πολυκατοικιών της Αγίου Μελετίου. Κατά τη συμπλοκή, τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο, ενώ συνελήφθησαν επτά και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 20.7.08 και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στη θέση Αγουρελίτσα - μεταξύ Χώρας Τριφυλίας και Αμπελόφυτου (Γέφυρα Μανούσου), όπου τον Ιούλη 1944 τμήματα του ΕΛΑΣ χτύπησαν γερμανική φάλαγγα στην οποία συμμετείχαν και ταγματασφαλίτες. Ο εχθρός έπαθε πανωλεθρία, αλλά βαριά ήταν και η απώλεια 17 γενναίων μαχητών του ΕΛΑΣ. Στα γεγονότα θα αναφερθεί η ΠΕΑΕΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι στέλεχος του ΚΚΕ, που ήταν η ψυχή και ο αιμοδότης της Αντίστασης.

Λεωφορείο για τον τόπο της εκδήλωσης θα ξεκινήσει το πρωί στις 8.30 από το Δημοτικό αναψυκτήριο Καλαμάτας, πίσω από το Δημαρχείο. Επίσης, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 6.30 π.μ. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ.: 2108831368 και 2108225407.

-- Μνημόσυνο για τους 54 μάρτυρες της Εθνικής Αντίστασης γίνεται, αύριο Κυριακή 20 Ιούλη, στις 10.30 π.μ. στο 19ο χιλιόμετρο της οδού Αθήνας - Ραφήνας, στο μνημείο των 54 απαγχονισθέντων Ελλήνων από τους Γερμανούς κατακτητές. Την εκδήλωση μνήμης - ευγνωμοσύνης στους μάρτυρες της Εθνικής Ανεξαρτησίας τελεί η Αδελφότητα Οικογενειών των 54 Ελλήνων, που απαγχονίστηκαν στις 21 Ιούλη 1944. Στο Μνημόσυνο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των δημοσίων αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης, κοινωνικοί φορείς και ΜΜΕ.

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης, την Κυριακή 27 Ιούλη 2008 και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Πλαταμώνα Καβάλας, για να τιμήσουν τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στην ομώνυμη μάχη, αγωνιζόμενοι ενάντια στις βουλγάρικες δυνάμεις κατοχής στις 29.7.1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ