ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΣΕ
Ακάθεκτη η κυβέρνηση στα αντεργατικά της μέτρα

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε στην ουσία ο υπουργός Μεταφορών, μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και αργότερα με αντιπροσωπεία της ΠΟΣ

Την άμεση προώθηση μέτρων ενάντια στους σιδηροδρομικούς και τον ελληνικό σιδηρόδρομο επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Αιχμή των αντεργατικών μέτρων στον ΟΣΕ, που θα ανακοινώσει ο υπουργός μέχρι τις 15 Αυγούστου 2008, είναι:

  • Η δραστική μείωση του προσωπικού.
  • Περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.
  • Σημαντικές περικοπές στα δρομολόγια στο περιφερειακό δίκτυο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, η κυβέρνηση σχεδιάζει σε πρώτη φάση την είσοδο ιδιωτών στον προαστιακό σιδηρόδρομο, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις επεκτάσεις του συγκοινωνιακού μέσου. Σε επόμενη φάση το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και την είσοδο ιδιωτών στο σύνολο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης της σιδηροδρομικής αγοράς από το 2011. Σε ιδιώτες, τέλος, σκοπεύει η κυβέρνηση να εκχωρήσει και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε χτες στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΠΟΣ ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για μείωση του προσωπικού, μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Στόχος της κυβέρνησης, με τη δραστική περικοπή μόνιμων θέσεων εργασίας στον ΟΣΕ και την αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, είναι να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για τους ιδιώτες που καραδοκούν να αρπάξουν τα «φιλέτα» του ΟΣΕ. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ο υπουργός δεν είχε πρόβλημα να ξεκαθαρίσει στους συνδικαλιστές ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη νέων εργαζομένων που ...θα κοστίζουν φθηνά!

Στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής προπαγάνδας για τα δήθεν μισθολογικά ρετιρέ των ΔΕΚΟ, ο υπουργός πρόβαλε έναν νέο προκλητικό ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για πολλά δρομολόγια στον ΟΣΕ που αποφέρουν 130 ευρώ το μήνα, όταν «μόνο οι αμοιβές των δύο μηχανοδηγών μπορεί να ξεπερνούν, το μήνα, τις είκοσι χιλιάδες ευρώ».

Κρατικό χρήμα στα μονοπώλια πληροφορικής

Πριν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σιδηροδρομικών, ο Κ. Χατζηδάκης είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης με οπτικές ίνες (Fiber To the Home - FTTH) σε 2.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας» και πως το έργο αυτό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013», θα υλοποιηθεί μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Κεντρική φιλοσοφία στην «Ψηφιακή Στρατηγική» είναι ότι το κράτος είναι ο βασικός χρηματοδότης για τη δημιουργία των υλικών όρων και προϋποθέσεων (υποδομές) για τη διάχυση των νέων τεχνολογιών (πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ), ώστε πάνω σ' αυτές τις υποδομές να ...ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ανοίγει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης

Ενα ...ΠΑΣΟΚικό όνειρο για τον τουρισμό προωθεί η κυβέρνηση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη 29 του Ιούλη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος για τις προδιαγραφές των θεματικών πάρκων. Οι προδιαγραφές είναι απαραίτητες, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδυτές σε θεματικά πάρκα, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», στον οποίο υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Πριν από μερικά χρόνια ήταν η τότε επίτροπος της ΕΕ Α. Διαμαντοπούλου που καλούσε στην ανάπτυξη θεματικών πάρκων, βάζοντας μάλιστα και την ιδέα για ένα από αυτά στους πρόποδες του Ολύμπου με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και τους Θεούς της!!!

Η απόφαση δε δείχνει μόνο την ταύτιση των απόψεων των δύο κομμάτων για το τι σημαίνει τουρισμός, πώς αναπτύσσεται και από ποιον, αλλά και για το ποιος υποστηρίζεται. Οι μεγάλες επενδύσεις που συνεπάγονται τα θεματικά πάρκα (με πλήθος δραστηριοτήτων, εκτεταμένες εγκαταστάσεις και μεγάλες εκτάσεις), «φωτογραφίζουν» μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη αναπτύσσουν παρόμοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της ψυχαγωγίας, πολλές φορές ενταγμένες στα υπό σχεδίαση υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα.

Το ίδιο το υπουργείο στη σχετική απόφαση παραδέχεται ότι ο ορισμός των θεματικών πάρκων «είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθούν πολλές και διαφορετικής θεματολογίας επιχειρήσεις», αλλά και ότι «αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος», κάτι που δείχνει ότι οι ...«πελάτες» είναι έτοιμοι. Με την απόφαση καθορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των πάρκων, οι προδιαγραφές για την επιλογή της θέσης και τα χωροταξικά κριτήρια, η διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης, οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις, οι υποχρεωτικές λειτουργικές απαιτήσεις και η απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους αναμένεται παχυλή καθώς χαρακτηρίζονται ως ειδικές τουριστικές υποδομές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τέλος στην έρευνα για τα τραπεζικά χαράτσια

Ανέπαφο διατηρείται το καθεστώς χαρατσώματος που επιβάλλουν οι τραπεζίτες στους πελάτες τους με τις διάφορες προμήθειες και άλλα «καπέλα» σε συναλλαγές που γίνονται είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ), κλπ. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού - που είχε κινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες DIAS ATM, DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER - δέχτηκε τις προτάσεις των τραπεζών και έθεσε τέλος στην έρευνά της, μετά από μια ανούσια υποχώρηση των τραπεζιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι τράπεζες δεσμεύονται για περιορισμό των μεταξύ τους χρεώσεων και ανάλογη μείωση για τους χρήστες, προκειμένου να μείνει ανέγγιχτη η κερδοσκοπική τους δραστηριότητα. Μέσα σε τρεις μήνες, μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν κατά 50% και πλέον τις μεταξύ τους προμήθειες με ανάλογη ελάφρυνση των πελατών τους. Εννοείται πως οι κάθε άλλου είδους προμήθειες θα συνεχίσουν να επιβάλλονται - όπως μέχρι σήμερα - με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής για τον ...ανταγωνισμό!

Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών της ΑΣΠΙΣ

Ανεστάλη από χτες, προσωρινά, η διαπραγμάτευση των μετοχών ΑΣΠΙΣ, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία συνδέεται με την απόφαση, της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΕΠΙΑ). Η τελευταία αποφάσισε να απαγορεύσει την ελεύθερη διάθεση του συνόλου των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών «Commercial Value AAE», «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» και «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ», μετά το χρηματοοικονομικό έλεγχο στην «Commercial Value», με βάση τα άρθρα 17γ παρ. 3 έως 5 και 9 παρ. 2 και 3ΝΔ 400/70.

Η ΑΣΠΙΣ ανακοίνωσε ότι μετά από οδηγίες της Επιτροπής, η «Commercial Value» θα προχωρήσει σε δύο μήνες σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 90 εκατ. ευρώ.

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ισχνή αύξηση 0,6% στο 5μηνο

Σημάδια χειροτέρευσης του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που καταγράφουν διαχρονικά την πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Σε μέσα επίπεδα 5μηνου (σύγκριση περιόδου Γενάρη - Μάη 2008 με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο), ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εμφανίζει οριακή ενίσχυση 0,6%. Τη μερίδα του λέοντος την καρπώθηκαν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα πολυκαταστήματα, για τα οποία ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 2,8%. Αντίθετα, αισθητή υποχώρηση καταγράφηκε στα «τρόφιμα - ποτά - καπνό» (5,3%), στην «ένδυση - υπόδηση» (2,2%) και στα «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακό εξοπλισμό» (2%).

Συμπράξεις με ιδιώτες

Σε ιδιωτικά κεφάλαια με τη μέθοδο των συμπράξεων ανάμεσα σε Δημόσιο και ιδιωτικά κεφάλαια (ΣΔΙΤ) παραδίδει η κυβέρνηση την υλοποίηση και νέων κρατικών έργων. Η διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ αναμένεται να συνεδριάσει προς τα τέλη Αυγούστου και να εντάξει στις ΣΔΙΤ επιπλέον έργα, αρχικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Ηδη μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί έργα ύψους 4 δισ. ευρώ.

ΕΦΕΤ
Ανακαλεί μουχλιασμένα τορτελίνια της MISKO

Μουχλιασμένα τορτελίνια της εταιρείας MISKO ΑΕ εντόπισε, μετά από καταγγελία καταναλωτή, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ. Η παρτίδα που εντοπίστηκε φέρει την επωνυμία «Τορτελίνι με κρέας» με ημερομηνία ανάλωσης 26-03-2009 και αριθμό παρτίδας 64868Χ, σε συσκευασία των 250 γρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η ποσότητα που διακινήθηκε στην Ελλάδα ήταν 2,5 τόνοι και απαιτήθηκε η άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου της από τις επιχειρήσεις διάθεσης και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ