Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ανοίγει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης

Ενα ...ΠΑΣΟΚικό όνειρο για τον τουρισμό προωθεί η κυβέρνηση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη 29 του Ιούλη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος για τις προδιαγραφές των θεματικών πάρκων. Οι προδιαγραφές είναι απαραίτητες, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδυτές σε θεματικά πάρκα, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», στον οποίο υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Πριν από μερικά χρόνια ήταν η τότε επίτροπος της ΕΕ Α. Διαμαντοπούλου που καλούσε στην ανάπτυξη θεματικών πάρκων, βάζοντας μάλιστα και την ιδέα για ένα από αυτά στους πρόποδες του Ολύμπου με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και τους Θεούς της!!!

Η απόφαση δε δείχνει μόνο την ταύτιση των απόψεων των δύο κομμάτων για το τι σημαίνει τουρισμός, πώς αναπτύσσεται και από ποιον, αλλά και για το ποιος υποστηρίζεται. Οι μεγάλες επενδύσεις που συνεπάγονται τα θεματικά πάρκα (με πλήθος δραστηριοτήτων, εκτεταμένες εγκαταστάσεις και μεγάλες εκτάσεις), «φωτογραφίζουν» μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη αναπτύσσουν παρόμοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της ψυχαγωγίας, πολλές φορές ενταγμένες στα υπό σχεδίαση υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα.

Το ίδιο το υπουργείο στη σχετική απόφαση παραδέχεται ότι ο ορισμός των θεματικών πάρκων «είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθούν πολλές και διαφορετικής θεματολογίας επιχειρήσεις», αλλά και ότι «αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος», κάτι που δείχνει ότι οι ...«πελάτες» είναι έτοιμοι. Με την απόφαση καθορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των πάρκων, οι προδιαγραφές για την επιλογή της θέσης και τα χωροταξικά κριτήρια, η διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης, οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις, οι υποχρεωτικές λειτουργικές απαιτήσεις και η απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους αναμένεται παχυλή καθώς χαρακτηρίζονται ως ειδικές τουριστικές υποδομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ