ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με κάθε μορφή η πάλη για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Συγκέντρωση την Πέμπτη στην Ομόνοια (7 μ.μ.). Συνέντευξη Τύπου και διαμαρτυρία αύριο

Με συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην Ομόνοια, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κλιμακώνει την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιχειρούν την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, το πετσόκομμα των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων. Για την επιτυχία της συγκέντρωσης, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα με περιοδείες και συναντήσεις στους χώρους δουλειάς, με πλατύ άνοιγμα να απευθυνθούν στους εργαζόμενους και να τους καλέσουν να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση.

Στην ίδια κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ διοργανώνει αύριο, Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Απασχόλησης (Πειραιώς 40), ενώ λίγο νωρίτερα, στις 12 μ., η Εκτελεστική Γραμματεία θα δώσει συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα τα ΒΑΕ, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Σε μια άμεση, δυναμική και αποφασιστική τους αντίδραση, οι ταξικές δυνάμεις την περασμένη Παρασκευή μπλόκαραν τη συνεδρίαση της διορισμένης επιτροπής που υλοποιεί το κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση των ΒΑΕ. Δεκάδες συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος εισέβαλαν στο υπουργείο Απασχόλησης (στην οδό Σταδίου) όπου συνεδρίαζε η επιτροπή και κατέστησαν σαφές και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να αγγίξει τα ΒΑΕ. Ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης και θα συγκρουστεί αποφασιστικά με όλους όσοι επιχειρούν νέο χτύπημα στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Οπως υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σε σχετική του ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Πέμπτης, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια πολιτική που πετσοκόβει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, την ίδια της τη ζωή. Η αντεργατική πολιτική που επιχειρεί να πετάξει έξω από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων χιλιάδες εργαζόμενους πρέπει να καταδικαστεί και να πάρει μαζική απάντηση».


ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στη λαιμητόμο της εργοδοτικής κερδοφορίας

Το πόρισμα της διορισμένης από την κυβέρνηση Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η πολιτική απόφαση για την κατάργηση επί της ουσίας των ΒΑΕ στόχο έχει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απαλλαγή του κεφαλαίου από τις επιπλέον εισφορές

Ειδικότητες όπως οι υποδερματεργάτες πετιούνται εκτός της λίστας των ΒΑΕ
Ειδικότητες όπως οι υποδερματεργάτες πετιούνται εκτός της λίστας των ΒΑΕ
Η κατάργηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα 700.000 εργαζομένων, είναι ο στόχος της νέας επίθεσης που ξετυλίγει η κυβέρνηση, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στα αντιασφαλιστικά της σχέδια. Το πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη», που σύστησε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία: Από τη λίστα των ΒΑΕ εξοστρακίζονται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχουν και οι υπόλοιποι, αφού πλέον το ενιαίο καθεστώς «σπάει» και δημιουργούνται τέσσερις νέες κατηγορίες ΒΑΕ με διαφορετικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το πόρισμα, εκτός της λίστας των ΒΑΕ πετιούνται:

  • 43 χώροι εργασίας από τους 103 που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%).
  • Από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων, εξαιρούνται 61 (ποσοστό 49,2%).
  • Από τις 71 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, οι οποίες υπάγονται στο καθεστώς, εξαιρούνται οι 42, δηλαδή το 59,2% αυτών των ειδικοτήτων.
Στον αντεργατικό «Καιάδα»

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «βελτίωσης των συνθηκών εργασίας», που επιβάλλει δήθεν την αλλαγή στο καθεστώς των ΒΑΕ, τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που αποχαρακτηρίζονται δείχνουν καθαρά ότι πρόθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων δεν είναι άλλος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων και την απαλλαγή της εργοδοσίας από τις εισφορές στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή με παρέμβασή τους στην τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή με παρέμβασή τους στην τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή
Γιατί μόνο σαν τέτοιο μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι εκτός της λίστας προτείνεται να μείνουν ορισμένα από τα επαγγέλματα που αποδεδειγμένα ασκούνται σε επιβαρυμένο περιβάλλον και δύσκολες συνθήκες, απειλώντας την υγεία, ακόμα και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Οπως φαίνεται και από τον πίνακα που συνέταξε η Επιτροπή (βλέπε διπλανή σελίδα) στον αντεργατικό «Καιάδα» ρίχνονται ανάμεσα σε άλλους επαγγέλματα όπως:

  • Καπνεργάτες.
  • Εργαζόμενοι στο φάρμακο.
  • Στη βιομηχανία πλαστικών υλών και ειδών.
  • Στην παραγωγή ελαστικών.
  • Στη βιομηχανία απορρυπαντικών.
  • Στη σπορελαιουργία, σαπουνοποιία.
  • Στην υαλουργία.
  • Αρτεργάτες.
  • Μάγειροι και το προσωπικό κουζίνας.
  • Σερβιτόροι.
  • Υποδηματεργάτες.
Αύξηση ορίων μέσω της κατηγοριοποίησης

Για τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που παραμένουν στον Κανονισμό των ΒΑΕ, η Επιτροπή διαμορφώνει 4 κατηγορίες με διαφορετικούς όμως όρους συνταξιοδότησης για κάθε μια. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που διακινούνται και έχουν συζητηθεί στους κόλπους της Επιτροπής:

  • Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία θα υπάγονται Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως εργαζόμενοι σε μεταλλεία, ορυχεία, βαριά οικοδομή, θα συνταξιοδοτούνται 7 χρόνια νωρίτερα από το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης του ΙΚΑ που είναι τα 65 χρόνια.
  • Στη δεύτερη κατηγορία, οι κλάδοι και οι ειδικότητες που θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές θα συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα.
  • Στην τρίτη κατηγορία, 3 χρόνια νωρίτερα.
  • Στην τέταρτη κατηγορία, 1,5 χρόνο νωρίτερα.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματός τους από τα ΒΑΕ θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού χάνουν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια νωρίτερα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις -όσον αφορά μόνο τις λεπτομέρειες - που θα πάρει η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι στη μέγκενη των αναθεώρησης των ΒΑΕ μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Και μάλιστα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις πιο σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Το σίγουρο είναι επίσης ότι οι βιομήχανοι θα εξασφαλίσουν φτηνότερους εργάτες τουλάχιστον κατά 2,15%, όσο δηλαδή και το κόστος του επασφαλίστρου. Να, γιατί από το 1990 ακόμα, με την ψήφιση των πρώτων αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (νόμοι 1902 και 3029), με αλλεπάλληλα νομοθετήματα επιβουλεύονταν ανοιχτά το θεσμό των ΒΑΕ και «επεξεργάζονταν» σε αλλεπάλληλες επιτροπές την αναθεώρηση της λίστας.

Γι' αυτό επίσης δεν είναι περίεργο ότι από το λεγόμενο «πόρισμα» δεν υπάρχει ούτε κόκκος επιστημονικότητας. Χωρίς καμία συγκεκριμένη μελέτη ανά επάγγελμα, χωρίς την παραμικρή επιδημιολογική μελέτη, χωρίς υποδομές, χωρίς γιατρούς εργασίας, η Επιτροπή «έραψε και έκοψε» το κοστούμι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές. Η λίστα της ντροπής έγινε μεν με το χέρι της Επιτροπής, αλλά έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη. Σε αυτή οι εργαζόμενοι πρέπει να δούνε τον ιθύνοντα νου και να στρέψουν τα πυρά τους.

«Οχι» στους πλαστούς διαχωρισμούς

Μια ακόμα σημαντική πλευρά της «μεταρρύθμισης» της λίστας των ΒΑΕ είναι αυτή που σχετίζεται με το διαχωρισμό των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους». Η επιτροπή, επικαλούμενη έλλειψη επιστημονικών καταγραφών, φαίνεται να προτείνει την ισχύ του νέου καθεστώτος μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί μ' αυτό τον τρόπο να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αποτρέψει γενικευμένες αντιδράσεις. Ωστόσο, η ενιαία αγωνιστική απάντηση είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβεβλημένη. Κι αυτό επειδή το νέο καθεστώς θα θίξει εξίσου τους νέους και τους παλιούς.

Ενας σημερινός ασφαλισμένος στο καθεστώς των ΒΑΕ που σήμερα απολύεται - για παράδειγμα - στα 50 του χρόνια, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρει δουλειά σε μια αγορά που αυτονόητα θα αναζητά συναδέλφους του στην ίδια ειδικότητα που δε θα είναι όμως ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ. Η ίδια ακριβώς αιτία, η προσπάθεια δηλαδή των εργοδοτών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, είναι δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει μαζικές απολύσεις σε κλάδους και επαγγέλματα που αποχαρακτηρίζονται, προκειμένου στη θέση των «παλιών» εργαζόμενων να προσλάβουν «νέους» και «φθηνότερους»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ