ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «κόκκινο» η κρίση στην Ευρωζώνη

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες

Από τη χτεσινή συνάντηση Κάμερον - Ολαντ στο Λονδίνο
Από τη χτεσινή συνάντηση Κάμερον - Ολαντ στο Λονδίνο
Τη σκιά τους πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία ρίχνουν οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στα περισσότερα κράτη - μέλη του, με την Ιταλία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, προβλέπεται επίσης επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε μεγάλες αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ακόμη, προβλέπεται οικονομική δραστηριότητα χαμηλότερη του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους για τις οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο σχετικός δείκτης για την Ιταλία, εμφανίζει μια ισχυρότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ για την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι δείκτες καταγράφουν διατήρηση της δυναμικής, μολονότι παραμένουν χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, από το Πεκίνο ανακοινώθηκε χτες ότι οι κινεζικές εξαγωγές καταγράφουν ισχυρή επιβράδυνση. Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυσή τους έπεσε στο 11,3% τον Ιούνη, από 15,3% το Μάη, προκαλώντας ανησυχίες για την κινέζικη οικονομία, που στηρίζεται εν πολλοίς στις εξαγωγές προϊόντων.

Τα στοιχεία για την κρίση που βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί που μαίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, κάνουν τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, να ομολογεί σε άρθρο του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen» ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους, αλλά και αναφορικά με τη διασφάλιση της συνέχισης του ευρώ».

Μεγαλώνουν τα ζόρια στην Ιταλία

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, παραδέχτηκε χτες ότι «θα ήταν επικίνδυνο να πούμε πως η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το μηχανισμό διάσωσης», προαναγγέλλοντας σχετικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον. Η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κρίση και το δημόσιο χρέος της υπερβαίνει τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ (121% του ΑΕΠ).

Τα ζόρια της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης υπογραμμίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περιοδική αναφορά του για την Ιταλία. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η χώρα παραμένει «ευάλωτη στην εξάπλωση της κρίσης», χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την «αντιμετώπιση δομικών κενών» στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, ενώ το τραπεζικό σύστημα «εξακολουθεί να βασίζεται πολύ στην ΕΚΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια». Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της τάξης του 2% για την Ιταλία το 2012, ενώ αναμένει την έναρξη μίας αναιμικής ανάκαμψης στις αρχές του 2013.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ προέβλεψε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της, αλλά «λίγο πιο χαμηλή» λόγω μείωσης των εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Ινδονησία, η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει ως παράδειγμα τη χώρα αυτή, η οποία κατάφερε να μειώσει το χρέος της από το 82% του ΑΕΠ το 2002, στο 25%, χωρίς βέβαια να κάνει την παραμικρή αναφορά στο άθλιες συνθήκες ζωής του λαού της Ινδονησίας.

Στο μεταξύ, με την επίκληση του κινδύνου περί «απρόβλεπτων συνεπειών» για τη γερμανική οικονομία ιδιαίτερα και για την Ευρωζώνη γενικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσπάθησε να πείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να μην καθυστερήσει την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, κατά την προφορική ακρόαση ενώπιον των δικαστών. Το Δικαστήριο εξετάζει τις θέσεις της κυβέρνησης και όσων προσέφυγαν κατά των νόμων για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή.

Συνάντηση Κάμερον - Ολάντ

Χτες, τέλος, συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ. Καθόλου τυχαία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκαν μεταξύ άλλων και στη μεταξύ τους συνεργασία στην υπόθεση της Συρίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ευρώπης και της κρίσης, ο Κάμερον επανέλαβε ότι θα προασπίσει «τα βρετανικά συμφέροντα έναντι όποιων αναγκαίων μέτρων υιοθετηθούν από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Βρετανία δεν είναι «ευχαριστημένη» από τη σχέση της με την ΕΕ, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η συμμετοχή της σε αυτή. Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί αλλαγές στη σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών, που θα πρέπει να τεθούν στους πολίτες προς έγκριση. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πως η ΕΕ δε θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι «πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Κάμερον έχει απορρίψει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, έχει κάνει λόγο για ανάγκη «λιγότερης Ευρώπης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Εχει τονίσει ακόμα ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην ευρωζώνη, θα γίνουν δεκτές μόνο αν διαφυλάσσονται τα συμφέροντα της Βρετανίας και του Σίτι.

ΣΥΡΙΖΑ
Συμπολίτευση στην ενσωμάτωση του λαού

Καταγγέλλει την κυβέρνηση για χειρισμούς στο χαράτσι και τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να αμφισβητεί την ουσία τους

Για μια ακόμα φορά, με αφορμή το χαράτσι της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τα άλλα αστικά κόμματα, επειδή κάνουν ό,τι ακριβώς και ο ίδιος. Κοροϊδεύουν όλοι μαζί το λαό. Χτες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να σχολιάσει την αποσύνδεση του χαρατσιού απ' την παροχή ρεύματος, καταγγέλλει ότι δε γίνεται καμία κουβέντα για την «κατάργηση του άδικου και αντισυνταγματικού χαρατσιού, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά».

Δεν πάνε δύο βδομάδες, όμως, που ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε τη ΔΕΗ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της. Αμέσως μετά έκανε δηλώσεις όπου όχι μόνο «παρέλειψε» οποιαδήποτε αναφορά στην κατάργηση του χαρατσιού, αλλά οι δηλώσεις του ισοδυναμούν με ένα μεγαλοπρεπές «ναι» στο χαράτσι. Είχε ζητήσει να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος μόνο για «τα κομμάτια του πληθυσμού» που αδυνατούν να πληρώσουν και παρέπεμψε στη Βουλή την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει γίνει.

Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στο λαό που στενάζει από τη φορολεηλασία και συνειδητά αποφασίζει να μην πληρώσει το συγκεκριμένο τέλος, παλεύοντας να καταργηθεί, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξουν «τα κατάλληλα στοιχεία», για να επιλέξει η ΔΕΗ «αντικειμενικά ποια νοικοκυριά βρίσκονται πράγματι κάτω από τα όρια της φτώχειας και ποια άλλα έχουν τη δυνατότητα». Ο ίδιος προσφέρθηκε να συμβάλει «ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική δυνατότητα διαχωρισμού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, κάτω από τα όρια της φτώχειας» και μόνο γι' αυτούς να μην ισχύσει το βάρβαρο μέτρο της διακοπής του ρεύματος!

Δεν είναι όμως μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ, μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Εκ του ασφαλούς βγαίνει στα κεραμίδια, προσάπτοντας «οικονομικό και πολιτικό έγκλημα» στην κυβέρνηση για να καρπωθεί τη λαϊκή οργή, την ίδια ώρα όμως διαβεβαιώνει την πλουτοκρατία ότι ο ίδιος στην κυβέρνηση και ιδιωτικοποιήσεις θα κάνει, τις οποίες βαφτίζει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και δεν πρόκειται να τους αμφισβητήσει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης όσων επιχειρήσεων έχουν ως τότε ιδιωτικοποιηθεί.

Χτες στον «ΦΛΑΣ» ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης ήταν σαφής επ' αυτού: «Υπάρχουν ανεπίστρεπτες ζημιές που γίνονται και τις οποίες δεν μπορείς να αποκαταστήσεις και υπάρχουν και πωλήσεις ή εκποιήσεις τις οποίες μπορείς να αποκαταστήσεις. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να ξέρουμε συγκεκριμένα για κάθε έναν τομέα αλλά π.χ. τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει περίπτωση να τα αφήσουμε να είναι σε χέρια ιδιωτών. (...) Από 'κεί και πέρα βέβαια είναι δύσκολη και η οικονομική κατάσταση της χώρας και γι' αυτό δεν είναι εύκολο να πεις ότι θα πατάς ένα κουμπί και όλα θα ξανάρχονται στο Δημόσιο».

Λαϊκό γλέντι στον Πειραιά

Λαϊκό γλέντι με τη ρεμπέτικη κομπανία από το «Ανηφόρι» διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Α' Πειραιά του ΚΚΕ αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Δηλαβέρη.

Σύσκεψη Ηπειρωτών

Σύσκεψη Ηπειρωτών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, σε αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πλατεία Κοτζιά), στις 7 μ.μ. με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ