ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επικίνδυνη και ραγδαία η εξάπλωση της «Ομικρον»

Εκτιμήσεις ότι πάνω από το 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να προσβληθεί τους επόμενους δυο μήνες

Copyright 2021 The Associated

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να προσβληθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» του κορονοϊού τους επόμενους δυο μήνες με τον σημερινό ρυθμό εξάπλωσης, προειδοποίησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια στιγμή τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν «γονατίσει» για ακόμη μια φορά, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα εναντίον της διασποράς, αντίθετα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν ή εφαρμόζουν τη μείωση της καραντίνας για τους εργαζόμενους που είναι θετικοί, με κριτήριο τη διασφάλιση της «κανονικότητας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος «Ομικρον» «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί ή έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο Χ. Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει έως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατ. κρούσματα Covid-19 την πρώτη βδομάδα του 2022.

Οπως είπε αξιωματούχος του ΠΟΥ, η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα Υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες», παρότι το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Παράλληλα η Κ. Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η Covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά να εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της «Ομικρον» δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.

Στο μεταξύ, ωστόσο, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ισπανία ανακοίνωσε ήδη ότι προτίθεται να αλλάξει τη μέθοδο παρακολούθησης της πανδημίας, στα πρότυπα της γρίπης, χωρίς καταμέτρηση όλων των κρουσμάτων κ.λπ.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε τη Δευτέρα νέο αρνητικό ρεκόρ, με 1,35 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με υπολογισμούς του «Reuters». Το προηγούμενο ρεκόρ στις ΗΠΑ ήταν 1,03 εκατ. και καταγράφηκε στις 3 Γενάρη.

Ο μέσος όρος επτά ημερών έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο βδομάδες, για να ξεπεράσει τα 700.000 ημερήσια νέα κρούσματα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ καταγράφεται αριθμός ρεκόρ νοσηλειών, με διπλασιασμό τους σε διάστημα τριών βδομάδων. Περισσότεροι από 136.600 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 αυτήν τη στιγμή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 132.051 που είχε ανακοινωθεί πέρσι τον Γενάρη, όταν μόλις είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί.

Κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 1.700 θάνατοι. Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων προκαλεί προβλήματα και στα σχολεία, με πολλές απουσίες εκπαιδευτικών, προσωπικού και οδηγών λεωφορείων. Οι αρχές της πόλης του Σικάγο ακύρωσαν τα μαθήματα για τέταρτη συνεχή μέρα, καθώς δεν βρέθηκε συμβιβασμός με τους εκπαιδευτικούς για μέτρα προστασίας στα σχολεία.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανέστειλε τη λειτουργία τριών γραμμών του μετρό, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει ασθενήσει.

Γαλλία: Διαμαρτυρίες για τον «θάνατο του δημόσιου νοσοκομείου»

Ενός λεπτού σιγή για «τον προαναγγελθέντα θάνατο του δημόσιου νοσοκομείου» τήρησαν συμβολικά την Παρασκευή γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία της Γαλλίας, καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας, τις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και τις σοβαρές συνέπειες σε ασθενείς και υγειονομικούς.

Στο Στρασβούργο εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μέσα στο κρύο και έμειναν ακίνητοι και σιωπηλοί επί ένα λεπτό. «Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς μας παρά την εξάντλησή μας, παρά την έλλειψη κλινών, παρά τις περικοπές (...) αλλά δεν τα καταφέρνουμε», δήλωσε γιατρός στα επείγοντα. «Το δημόσιο νοσοκομείο πεθαίνει», πρόσθεσε.

«Παντού στη Γαλλία, ξεπεράσαμε πλέον το σημείο όπου δεν περιθάλπουμε καλά τους ασθενείς, τώρα δεν τους περιθάλπουμε καθόλου», σχολίασε γιατρός που μετείχε σε αντίστοιχη κινητοποίηση υγειονομικών στο Μπορντό. «Καμιά φορά περισσότεροι από 20 ασθενείς περιμένουν στον διάδρομο να τους δει ένας γιατρός για να μάθουν, τουλάχιστον, αν είναι σοβαρή η κατάστασή τους», εξήγησε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της Covid-19, όμως αυτό «είναι συνέπεια των επιλογών που έγιναν εδώ και 20 χρόνια», πρόσθεσε ο γιατρός.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Δυσλειτουργία» η επέλαση του ιού στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία

Την απόσυρση της αντιεπιστημονικής οδηγίας για 5ήμερη καραντίνα απαιτούν η ΕΙΝΑΠ και σωματεία υγειονομικών

«

Δυσλειτουργίες θα υπάρχουν στο σύνολο του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, ακριβώς λόγω του ότι η μεταδοτικότητα της "Ομικρον" είναι μεγάλη, άρα τα σχολεία δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Και σε εργασιακούς χώρους θα έχουμε πρόβλημα, και στα νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν έχουμε πρόβλημα. Αντιστοίχως, και στα σχολεία είναι λογικό, όταν έχεις τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, να υπάρξουν δυσλειτουργίες. Αυτές θα αντιμετωπιστούν, όσον αφορά τους καθηγητές, με την παρουσία άλλου καθηγητή, τηλεκπαίδευση, και αν φτάσουμε στο σημείο να αφορούν και τους μαθητές, με τηλεκπαίδευση στο τμήμα που θα κλείνει. Επομένως υπάρχουν εναλλακτικές». Τα παραπάνω είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στα νοσοκομεία, όπου καθημερινά τίθενται σε καραντίνα εκατοντάδες εργαζόμενοι χωρίς να αντικαθίστανται, χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας και χωρίς να γίνεται ιχνηλάτηση. Ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν ξεπερνά τις 3.500 σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και το ελάχιστο, όπως μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Την ίδια ώρα το «Σισμανόγλειο» έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για COVID περιστατικά, ενώ τουλάχιστον 500 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει και έχουν μετατραπεί σε μονάδες COVID. Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση απαντά με το ίδιο «έργο», στη Βόρεια Ελλάδα όπου 180 ιδιώτες γιατροί θα ενταχθούν στα νοσοκομεία «θα είναι μία μερική επίταξη, υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Αρα θα παρέχουν εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ την άλλη βδομάδα «θα εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές». Είναι δε τέτοια η «στήριξη» του ιδιωτικού τομέα, που αφήνει δεκάδες ανθρώπους, ακόμη και διασωληνωμένους, στα Επείγοντα των νοσοκομείων, ενώ για κάθε περιστατικό που διαλέγει αποζημιώνεται διπλά από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΙΝΑΠ: Να αποσυρθεί η επικίνδυνη και αντιεπιστημονική οδηγία για μείωση της καραντίνας

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στα πρωτόκολλα - λάστιχο, με σωματεία υγειονομικών να απαιτούν την απόσυρση της επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής οδηγίας για μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά καταγγέλλει «την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την επιστροφή των νοσούντων από COVID υγειονομικών μετά από 5 μέρες καραντίνα, χωρίς αρνητικό τεστ, στην εργασία τους. Κάθε ασθενής είναι ιδιαίτερος και κάποιοι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένοι μετά τη νόσηση», όπως και «κάθε οργανισμός χρειάζεται τους δικούς του χρόνους για να επανέλθει». Η ΕΙΝΑΠ ζητάει την αναθεώρηση της επικίνδυνης αυτής οδηγίας και την επιστροφή των υγειονομικών στη θέση τους μόνο με επίδειξη αρνητικού τεστ, όπως πλέον προτείνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τις «τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς» καταγγέλλουν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και ΠΑΓΝΗ.

Οπως εξηγούν, με τη δικαιολογία ότι οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι «είχε σταματήσει κάθε προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των υγειονομικών για SARS-CoV-2, ακόμα και όσων εργάζονται σε τμήματα με ασθενείς ευπαθών ομάδων. Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που ίσχυε από 23/1/2021 έως 5/1/2022, δεν έμπαιναν σε καραντίνα οι υγειονομικοί που έρχονταν σε επαφή υψηλού κινδύνου και δεν προβλεπόταν ούτε εργαστηριακός έλεγχος, αλλά συστηνόταν "αυτοπαρακολούθηση"».

Επίσης, «δεν αναγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010.

Ακόμη και σήμερα, που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στους εργαζόμενους κάθε νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να γίνει προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, για να εντοπιστεί η πραγματική έκταση της ενδονοσοκομειακής διασποράς και να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία όπου καταγγέλλονται πιέσεις σε εργαζόμενους, με ύποπτη συμπτωματολογία, να μην προχωρήσουν σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας για 5ήμερη καραντίνα, συστηματικό προληπτικό δωρεάν έλεγχο των εργαζομένων και όλων των εισαγωγών ασθενών, εφαρμογή των μέτρων για την προστασία εργαζομένων και ασθενών που προβλέπονται στην ΕΟ 739/2020 και στο ΠΔ 102/2020, και ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με επείγουσες προσλήψεις και ανάκληση των αναστολών εργασίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων

Στο μεταξύ, αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, καθώς και χτες 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.559 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640, από τους οποίους 537 (83,91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16,09%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7,28%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 576 ασθενείς.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 32.694 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12.920 εντοπίστηκαν στην Αττική, 3.171 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 1.000 σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Λάρισα, ενώ 635 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.568.215 (ημερήσια μεταβολή +2,1%).

Τη βδομάδα 3 - 9 Γενάρη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν: +430% στο Ρέθυμνο, +242% στα Χανιά, +221% στην Ξάνθη, +142% στην Αλεξανδρούπολη, +83% στον Βόλο, +62% στη Θεσσαλονίκη, +59% στη Λάρισα, +20% στην Αττική, +18% στην Πάτρα, +10% στο Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ