Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Δυσλειτουργία» η επέλαση του ιού στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία

Την απόσυρση της αντιεπιστημονικής οδηγίας για 5ήμερη καραντίνα απαιτούν η ΕΙΝΑΠ και σωματεία υγειονομικών

«

Δυσλειτουργίες θα υπάρχουν στο σύνολο του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, ακριβώς λόγω του ότι η μεταδοτικότητα της "Ομικρον" είναι μεγάλη, άρα τα σχολεία δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Και σε εργασιακούς χώρους θα έχουμε πρόβλημα, και στα νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν έχουμε πρόβλημα. Αντιστοίχως, και στα σχολεία είναι λογικό, όταν έχεις τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, να υπάρξουν δυσλειτουργίες. Αυτές θα αντιμετωπιστούν, όσον αφορά τους καθηγητές, με την παρουσία άλλου καθηγητή, τηλεκπαίδευση, και αν φτάσουμε στο σημείο να αφορούν και τους μαθητές, με τηλεκπαίδευση στο τμήμα που θα κλείνει. Επομένως υπάρχουν εναλλακτικές». Τα παραπάνω είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στα νοσοκομεία, όπου καθημερινά τίθενται σε καραντίνα εκατοντάδες εργαζόμενοι χωρίς να αντικαθίστανται, χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας και χωρίς να γίνεται ιχνηλάτηση. Ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν ξεπερνά τις 3.500 σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και το ελάχιστο, όπως μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Την ίδια ώρα το «Σισμανόγλειο» έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για COVID περιστατικά, ενώ τουλάχιστον 500 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει και έχουν μετατραπεί σε μονάδες COVID. Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση απαντά με το ίδιο «έργο», στη Βόρεια Ελλάδα όπου 180 ιδιώτες γιατροί θα ενταχθούν στα νοσοκομεία «θα είναι μία μερική επίταξη, υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Αρα θα παρέχουν εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ την άλλη βδομάδα «θα εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές». Είναι δε τέτοια η «στήριξη» του ιδιωτικού τομέα, που αφήνει δεκάδες ανθρώπους, ακόμη και διασωληνωμένους, στα Επείγοντα των νοσοκομείων, ενώ για κάθε περιστατικό που διαλέγει αποζημιώνεται διπλά από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΙΝΑΠ: Να αποσυρθεί η επικίνδυνη και αντιεπιστημονική οδηγία για μείωση της καραντίνας

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στα πρωτόκολλα - λάστιχο, με σωματεία υγειονομικών να απαιτούν την απόσυρση της επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής οδηγίας για μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά καταγγέλλει «την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την επιστροφή των νοσούντων από COVID υγειονομικών μετά από 5 μέρες καραντίνα, χωρίς αρνητικό τεστ, στην εργασία τους. Κάθε ασθενής είναι ιδιαίτερος και κάποιοι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένοι μετά τη νόσηση», όπως και «κάθε οργανισμός χρειάζεται τους δικούς του χρόνους για να επανέλθει». Η ΕΙΝΑΠ ζητάει την αναθεώρηση της επικίνδυνης αυτής οδηγίας και την επιστροφή των υγειονομικών στη θέση τους μόνο με επίδειξη αρνητικού τεστ, όπως πλέον προτείνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τις «τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς» καταγγέλλουν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και ΠΑΓΝΗ.

Οπως εξηγούν, με τη δικαιολογία ότι οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι «είχε σταματήσει κάθε προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των υγειονομικών για SARS-CoV-2, ακόμα και όσων εργάζονται σε τμήματα με ασθενείς ευπαθών ομάδων. Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που ίσχυε από 23/1/2021 έως 5/1/2022, δεν έμπαιναν σε καραντίνα οι υγειονομικοί που έρχονταν σε επαφή υψηλού κινδύνου και δεν προβλεπόταν ούτε εργαστηριακός έλεγχος, αλλά συστηνόταν "αυτοπαρακολούθηση"».

Επίσης, «δεν αναγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010.

Ακόμη και σήμερα, που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στους εργαζόμενους κάθε νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να γίνει προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, για να εντοπιστεί η πραγματική έκταση της ενδονοσοκομειακής διασποράς και να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία όπου καταγγέλλονται πιέσεις σε εργαζόμενους, με ύποπτη συμπτωματολογία, να μην προχωρήσουν σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας για 5ήμερη καραντίνα, συστηματικό προληπτικό δωρεάν έλεγχο των εργαζομένων και όλων των εισαγωγών ασθενών, εφαρμογή των μέτρων για την προστασία εργαζομένων και ασθενών που προβλέπονται στην ΕΟ 739/2020 και στο ΠΔ 102/2020, και ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με επείγουσες προσλήψεις και ανάκληση των αναστολών εργασίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων

Στο μεταξύ, αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, καθώς και χτες 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.559 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640, από τους οποίους 537 (83,91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16,09%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7,28%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 576 ασθενείς.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 32.694 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12.920 εντοπίστηκαν στην Αττική, 3.171 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 1.000 σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Λάρισα, ενώ 635 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.568.215 (ημερήσια μεταβολή +2,1%).

Τη βδομάδα 3 - 9 Γενάρη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν: +430% στο Ρέθυμνο, +242% στα Χανιά, +221% στην Ξάνθη, +142% στην Αλεξανδρούπολη, +83% στον Βόλο, +62% στη Θεσσαλονίκη, +59% στη Λάρισα, +20% στην Αττική, +18% στην Πάτρα, +10% στο Ηράκλειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ