Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Στον πάγκο» ξανά χιλιάδες μαθητές

«Με βάση την εικόνα της πρώτης ημέρας ένας αριθμός εκπαιδευτικών που ξεπερνά τις 5.500 νοσεί ή είναι στενή επαφή και έλειπε από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού (...) Τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη Δευτεροβάθμια (...) Την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων πάνω από 15.500 μαθητές απουσίασαν λόγω νόσησης ή επαφής, ενώ ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ένα ποσοστό 20% με 30% δεν προσήλθε στα σχολεία γενικότερα».

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου σωματείων εκπαιδευτικών στην Αθήνα και αφορούν την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα απουσίαζαν περισσότεροι από 20.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, που είτε νοσούσαν από πριν, είτε αποτελούν επαφή κρούσματος, είτε δεν προσήλθαν από ανασφάλεια εξαιτίας της έλλειψης μέτρων, είτε ανήκαν στους 15.500 περίπου που διαγνώστηκαν θετικοί μέσω των self tests την Κυριακή. Χτες, δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων, από τα τεστ διαγνώστηκαν θετικοί επιπλέον 9.688 μαθητές και εκπαιδευτικοί - οι οποίοι τη Δευτέρα ήταν κανονικά στις τάξεις...

***

Η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για «διασφάλιση του εκπαιδευτικού έργου» ενώ δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων, είτε νοσεί εκπαιδευτικός είτε μαθητής, ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία. Στο ...«και πέντε», το απόγευμα της Δευτέρας, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών (οι περισσότερες τρίμηνες), που δεν πρόκειται να έχουν προχωρήσει πριν από την ερχόμενη βδομάδα. Επομένως, κι άλλες ώρες χαμένες, μετά το περσινό βάσανο της τηλεκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών: Σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, μόνο στον Σύλλογο «Γ. Σεφέρη» στα 48 από τα 83 σχολεία έλειπαν 40 εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα. Στον Σύλλογο ΠΕ «Δ. Γληνός», από το 50% των σχολείων απουσίαζαν λόγω νόσησης 36 εκπαιδευτικοί. Στην Δ' Αθήνας 80 εκπαιδευτικοί, στην Γ' Αθήνας 42, στον Σύλλογο «Ρόζα Ιμβριώτη» 31, στον Σύλλογο Ηλιούπολης «Παπαμαύρος» 16 εκπαιδευτικοί και 3 καθαρίστριες. Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στον Πειραιά απουσίαζαν τη Δευτέρα 110 εκπαιδευτικοί που νοσούν, στην Α' Δυτικής Αττικής 39 και στην Α' Αθήνας 130.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα η πρώτη βδομάδα να κυλάει για χιλιάδες μαθητές είτε με ελλείψεις είτε χωρίς καθόλου μάθημα.

***

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι συγχωνεύσεις και το εν γένει στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, βάσει νόμων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για τμήματα - σαρδελοκούτια, στο όνομα της «εξοικονόμησης» σχολείων και εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να ευνοούν την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού.

Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία: Στον νομό Λάρισας 83 τμήματα Δημοτικών, 46 Νηπιαγωγείων, 190 Γυμνασίων και 168 Λυκείων έχουν πάνω από 22 μαθητές το καθένα, κάποια μάλιστα έχουν έως και 29 μαθητές! Στον δήμο Βόλου, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχουν πάνω από 20 μαθητές, ενώ στη Δευτεροβάθμια υπάρχουν πάνω από 120 τμήματα με 23 - 25 ή μέχρι και 27 μαθητές. Στον νομό Τρικάλων εν μέσω πανδημίας έγιναν συγχωνεύσεως τμημάτων σε 4 σχολικές μονάδες, δημιουργώντας τμήματα των 27 και 28 μαθητών, ενώ και στον νομό Καρδίτσας καταγράφονται τμήματα με 28 μαθητές. Παράλληλα, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις στέγασης μαθητών, ακόμα και προνηπίων, σε κοντέινερ!

***

Την απάντηση σ' αυτήν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση τη δίνουν εδώ και δύο χρόνια γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, παλεύοντας για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Κι αυτό σημαίνει τα απολύτως αυτονόητα: Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, κατάργηση των συγχωνεύσεων, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού στην καθαριότητα, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, πλήρης κάλυψη με μέσα ατομικής προστασίας και υλικά υγιεινής και καθαριότητας.

Ολα αυτά δηλαδή που το κράτος θεωρεί «πολυτέλεια» και «κόστος», βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, θυσιάζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα.


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ