Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Πυξίδα» πολέμων και επεμβάσεων για την επόμενη δεκαετία

Μια σειρά στρατηγικά κείμενα - «οδηγοί» για τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις της «επόμενης μέρας» συζητιούνται από σήμερα σε συνεδριάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης γύρω από την Ουκρανία και ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική, αλλά και με την Κίνα στη ζώνη της Αφρικής και του Ινδο-Ειρηνικού, συνεδριάζουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες μια σειρά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δρομολογώντας νέα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο συνεδριάζουν «άτυπα» στη Βρέστη της Γαλλίας (έχει την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) οι υπουργοί Αμυνας της Ενωσης, υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, παρουσία και του γγ του ΝΑΤΟ, καθώς και του αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ αρμόδιου για τις λεγόμενες ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Στα σχετικά κείμενα της γαλλικής προεδρίας η συνάντηση παρουσιάζεται ως ευκαιρία για τους υπουργούς Αμυνας «να προτείνουν κατευθύνσεις για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)» και «σημαντική ευκαιρία στη γαλλική προεδρία να καταστήσει τη Στρατηγική Πυξίδα σημαντική κινητήρια δύναμη της δεδηλωμένης φιλοδοξίας σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Η «Στρατηγική Πυξίδα», κείμενο - δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, θα καθορίσει τη στρατηγική και τις δράσεις της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στον προγραμματισμό τους, όλη αυτή η δουλειά που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, υπό την τότε γερμανική προεδρία, πρέπει να οριστικοποιηθεί έως τον Μάρτη του 2022, προκειμένου να εγκριθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μάρτη, και να λειτουργήσει ως μια «μελλοντική Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Αμυνα».

Οι Γάλλοι τονίζουν μάλιστα ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ θα αναπτύξει μια Λευκή Βίβλο που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για την ασφάλεια και την άμυνα έως το 2030. Με βάση μια κοινή ανάλυση απειλών, θα καθορίσει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: Διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων, ανθεκτικότητα και συνεργασίες».

Σηματοδοτώντας άλλωστε την κλιμάκωση των ανταγωνισμών, σημειώνουν ότι «από το 2017 έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή άμυνα με την έναρξη πρωτοβουλιών όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Βασιζόμενη σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόοδο, η γαλλική προεδρία πρέπει να συμβάλει στην εδραίωση των ήδη υφιστάμενων πρωτοβουλιών και στην έναρξη νέων σχεδίων» με στόχο «να δοθεί η δυνατότητα στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν ένα συνεχώς επιδεινούμενο στρατηγικό περιβάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται πολλές συζητήσεις, με τους Γάλλους διοργανωτές να ξεχωρίζουν π.χ. το δείπνο εργασίας με τον γγ του ΝΑΤΟ, αλλά και μια «συνεδρίαση εργασίας για διαφιλονικούμενες στρατηγικές περιοχές, ιδίως στον τομέα του Διαστήματος».

Διόλου τυχαία, σήμερα ολοκληρώνεται - υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας - φόρουμ αφιερωμένο στην ασφάλεια στη θάλασσα, ως «μέρος μιας προσέγγισης που υπογραμμίζει τα ευρωπαϊκά θαλάσσια ζητήματα», καθώς «η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου στοχεύει να αρχίσει την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Στρατηγικής Πυξίδας».

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, αύριο Πέμπτη ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί μεταβαίνουν στα ναυπηγεία της «Group Naval» στο Λοριάν, όπου προγραμματίζεται να ναυπηγηθούν οι 3 γαλλικές φρεγάτες που παρήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για απτή απόδειξη της διμερούς «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», στην πραγματικότητα της βαθύτερης εμπλοκής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα σχέδια του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ρωσία, Κίνα και Αφρική στο «μενού» των υπουργών Εξωτερικών

Επίσης αύριο Πέμπτη, οι υπουργοί Αμυνας θα συνεδριάσουν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν ξεχωριστά και την επομένη, Παρασκευή.

Στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου των ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι η «Στρατηγική Πυξίδα», την οποία θα συζητήσουν με τους ομολόγους τους της Αμυνας, θα «επιτρέψει στα κράτη - μέλη να καθορίσουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία», καθώς «θα συνδυάζει έναν ευρωπαϊκό ορισμό των απειλών, την ανάπτυξη ευρωπαϊκών επιχειρησιακών και βιομηχανικών ικανοτήτων, και την υπεράσπιση των συμφερόντων και της ελευθερίας δράσης της ΕΕ σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως οι θάλασσες και οι ωκεανοί, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και οι πληροφορίες».

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα των ΥΠΕΞ μπαίνει - με το βλέμμα στη Ρωσία - «Μια Ανανεωμένη Πολιτική Ανατολικής Γειτονίας», συγκεκριμένα η συζήτηση για την «κατάσταση ασφάλειας» στην ανατολική γειτονία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε Ουκρανία και Λευκορωσία, προετοιμάζοντας για τα επόμενα βήματα παρέμβασης στα εσωτερικά των δύο χωρών.

Στη θεματολογία μπαίνει επίσης «μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Κίνα». Οι υπουργοί θα συζητήσουν «ιδίως τη στάση της Κίνας έναντι ορισμένων κρατών - μελών της Ενωσης που αντιμετωπίζουν μεγάλη πολιτική, οικονομική και εμπορική πίεση», όπως επίσης το «πώς η Κίνα προωθεί το μοντέλο της στο πολυμερές σύστημα και πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ».

Τέλος, θα συζητήσουν για «μια αναδιαμορφωμένη εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αφρικανικής Ενωσης». Η γαλλική προεδρία προγραμματίζει σύνοδο εργασίας όπου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης στις 17-18/2, οι υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, για τη Σύνοδο Κορυφής στόχος μπαίνει να δώσει «την ευκαιρία να αναθεωρηθεί η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων και να ενισχυθούν οι στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Αφρικανικής Ενωσης».

Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, προχωρούν προετοιμασίες και σε αμιγώς στρατιωτικό, καθώς σήμερα και αύριο συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του (MCCS).

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα συζητήσουν «θέματα στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία». Σήμερα στην ατζέντα είναι η «Στρατιωτική Στρατηγική Σκέψη» και ειδικότερα το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («NATO Warfighting Capstone Concept» - NWCC), ο «μπούσουλας» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια, που εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς «τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία» για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις τις οποίες διαβλέπουν.

Παράλληλα θα συζητηθεί η «Αντίληψη για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου», με τα σχετικά κείμενα να τονίζουν σχετικά ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων».

Η τελευταία συνεδρίαση της ημέρας θα επικεντρωθεί στη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ), που θα εγκριθεί στην φετινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη στη Μαδρίτη, αφού όπως λένε «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία», ενώ και «η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ