Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Προβλήματα από την επαναλειτουργία τους χωρίς κανένα μέτρο στην έξαρση της πανδημίας
  • Διεξαγωγή της εξεταστικής με φυσική παρουσία προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων
  • Σε κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Η αισιοδοξία που κυριάρχησε στα πανεπιστήμια τους τρεις μήνες πριν τις γιορτές για το άνοιγμά τους μετά από ενάμιση χρόνο, που η κυβέρνηση επέλεξε να τα κρατήσει κλειστά, εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα, με την επιλογή της να τα ξανανοίξει χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, παρά την επέλαση της νέας μετάλλαξης της πανδημίας. Αποτέλεσμα είναι τις προηγούμενες δυο μέρες πολλά ιδρύματα να παρουσιάζουν εικόνα... ερημιάς, ενώ από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζονται, έντονη είναι η ανησυχία γύρω από την εξεταστική που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ), το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών δεν λειτουργεί αυτή τη βδομάδα, καθώς ανάμεσα στους φοιτητές εντοπίστηκαν πάνω από 100 θετικά κρούσματα, ενώ στο ΑΠΘ η Πρυτανεία ανακοίνωσε πως τα «πρωτόγνωρα προβλήματα» που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, οδηγούν σε «παράταση του εκπαιδευτικού εξαμήνου κατά μία βδομάδα». Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 12 το μεσημέρι, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

«Η επανεκκίνηση και διεξαγωγή της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού εξαμήνου, είναι ιδιαίτερα προβληματική, δεδομένου ότι διδάσκοντες και διδασκόμενοι είναι πλέον πολύ πιθανόν να βρεθούν σε αναγκαστική αδυναμία, λόγω καραντίνας, να συμμετάσχουν», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΕΜΠ, ενώ σχετικά με την εξεταστική σημειώνει ότι «για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί».

Αντίστοιχα η Σύγκλητος του Παντείου, παράλληλα με τα αιτήματα για self και rapid test στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ζητά «να δοθεί η δυνατότητα διδασκαλίας εξ αποστάσεως ή υβριδικής» και «να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα».

Με θέμα την ασφάλεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων και τη διεξαγωγή της εξεταστικής συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο για την εξεταστική, που προβλέπει τη διεξαγωγή της με φυσική παρουσία και για όσους νοσήσουν σημειώνει ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα που απουσίαζαν λόγω νόσησης, σε άλλη ημερομηνία, που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

Φοιτητές πειραματόζωα σε κορονο-εξεταστική!

«Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εξεταστική είναι εγκληματική για τις σπουδές και την υγεία μας! Ουσιαστικά μας βάζει να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν θα κολλήσουμε κορονοϊό ή αν θα χάσουμε την εξεταστική!», σχολιάζει για την εγκύκλιο του υπουργείου η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και εξηγεί ότι χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας η εξεταστική θα εξελιχθεί σε... κορονοπάρτι! «Νοσούντες που δεν το γνωρίζουν (αφού οι εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ), ασυμπτωματικοί νοσούντες (οι οποίοι την 6η μέρα βγαίνουν από καραντίνα παρότι είναι ακόμα θετικοί και μεταδίδουν τον ιό), υπό διερεύνηση κρούσματα, ευπαθείς ομάδες, όλοι μαζί στο ίδιο αμφιθέατρο!

Οι φοιτητές που νοσούν - κάνοντας τεστ με δική τους ευθύνη και έξοδα - θα περιμένουν τον καθηγητή να τους εξετάσει σε άλλη ημερομηνία, χωρίς να ορίζεται το χρονικό διάστημα! Δηλαδή μπορεί να κληθούν να δώσουν το μάθημα ταυτόχρονα με άλλο μάθημα της εξεταστικής ή να περιμένουν ...την επαναληπτική του Σεπτέμβρη! Σε κάθε περίπτωση, η εναλλακτική ημερομηνία εξαρτάται από την καλή πρόθεση του κάθε διδάσκοντα», σημειώνει το ΜΑΣ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «αντί να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση διπλής εξεταστικής, πετάει το μπαλάκι στους φοιτητές και τους καθηγητές και το ρίχνει πάλι στην "ατομική ευθύνη"! Το μπάχαλο που συναντάμε στις σχολές μας είναι δική της ευθύνη».

Το ΜΑΣ καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/1 στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με τους μαθητές και μεταξύ άλλων διεκδικεί: Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για όλους, να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική, δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης, δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν, να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές, να χορηγούνται δωρεάν οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ