Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για τις μπίζνες των μεγάλων ομίλων

Ο αναβαθμισμένος ρόλος που διεκδικεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης και στην προκειμένη περίπτωση των εφοπλιστών, στην προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή από την Αφρική έως τη Μ. Ανατολή, είναι το διακύβευμα τριών ακόμα συμβάσεων που επικυρώθηκαν χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι δύο πρώτες αφορούν τη συμφωνία Ελλάδας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη «θεσμική συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές» και Τυνησίας για «τις θαλάσσιες μεταφορές». Η τρίτη συμφωνία, η οποία συζητήθηκε σε ξεχωριστή συνεδρίαση στην Επιτροπή, είναι μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και αφορά «το Υποπεριφερειακό Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο».

Οπως ήταν φυσικό, οι συμφωνίες, ειδικά η πρώτη και η τρίτη, έγιναν δεκτές με χαρά από ΣΥΡΙΖΑ - παρά κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις για τυπικά θέματα - αφού είναι αυτός που ως κυβέρνηση τις υπέγραψε το 2018 και τώρα η ΝΔ τις φέρνει προς επικύρωση στη Βουλή, δείχνοντας, όπως σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ότι και εδώ «το κράτος έχει συνέχεια».

Οσον αφορά την πρώτη συμφωνία με τα ΗΑΕ, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ επισήμανε ότι στόχος είναι η πιο στενή αμερικανοΝΑΤΟική επιτήρηση και η δημιουργία ισχυρών συμμαχικών αναχωμάτων απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, σε μία περιοχή όπου διακινείται το 1/5 των εξαγωγών αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί τμήμα και του σημαντικότερου μέχρι σήμερα διαύλου για το παγκόσμιο εμπόριο. Αποτελεί επίσης σταυροδρόμι για τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού για την Κίνα. Στο ίδιο πλαίσιο, η τριμερής διευκρίνιζε την ανάγκη για δυνάμωμα της συνεργασίας των χωρών σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια. Ωστόσο, πίσω από τα παχιά λόγια κρύβονται οι επικίνδυνοι πολεμικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί στην περιοχή, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου.

Αντίστοιχη είναι και η συμφωνία με την Τυνησία. Οπως σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, εκφράζει το ενδιαφέρον της αστικής τάξης και κυρίως των εφοπλιστών να παίξουν «μεγαλύτερο ρόλο στην επόμενη μέρα της οικονομικής ανοικοδόμησης της Τυνησίας». Υπενθύμισε ότι η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης στη χώρα αυτή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών πριν 4 μήνες, όπου και παρέδωσε 100 χιλιάδες εμβόλια ως «μήνυμα αλληλεγγύης στον τυνησιακό λαό». Ομως ο στόχος ήταν «μέσα από αυτή τη φιλανθρωπία του κεφαλαίου η επιχειρηματική διείσδυση», για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφερόμενη στην τρίτη συμφωνία, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι αυτή είναι ενταγμένη στην ατζέντα των τριμερών συναντήσεων και συμφωνιών του 2018, στο πλαίσιο των οποίων προωθούνταν και οι ενέργειες για τη δημιουργία του αγωγού «East Med», ο οποίος φαίνεται ότι τελικά μένει στα χαρτιά.

Οπως τόνισε, πρόκειται για περαιτέρω εμπλοκή σε νέα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, ενώ φαίνεται η προσήλωση των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ υπογράφηκε η συμφωνία και ψηφίζεται επί ΝΔ. Επισήμανε ότι μια τέτοια συμφωνία αφορά ζητήματα όπως της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και της αιγιαλίτιδας ζώνης, ανοίγοντας έτσι «ζητήματα με την Τουρκία, σε μια περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας». Ειδικά για τη συμφωνία ανέφερε ότι εξάλλου δεν περιλαμβάνει μέτρα ολοκληρωμένου προληπτικού χαρακτήρα, την ώρα που υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προστασία των θαλασσών με πρόληψη για να μειωθούν οι ρύποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ