Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ολα τα αλέθει» ο μύλος της σοσιαλδημοκρατίας

Ολα τα «αλέθει» ο μύλος της σοσιαλδημοκρατίας, αρκεί να προχωράνε τα σχέδια του κεφαλαίου και να εξασφαλίζεται η «συναίνεση» του λαού σε αυτά, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του, χτες στον «Alpha», όπου επιχείρησε να δικαιώσει το διαχρονικό αντιλαϊκό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και έκανε σαφές ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό από το κόμμα του.

Το στίγμα που επιχείρησε να δώσει για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, με συνεχείς παραπομπές και στην πείρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ήταν η διεκδίκηση της συμμετοχής σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει τη ΝΔ «με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και μείωση των ανισοτήτων», αφήνοντας ανοιχτό το ποιοι και πόσοι χωράνε να συνεργαστούν μέσα σε αυτήν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δυσκολευτεί να «τσοντάρει» από όποια θέση τού ζητηθεί σε μια μελλοντική αντιλαϊκή διακυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και το «μείγμα» από προτάσεις που παρουσίασε, ακροβατώντας ανάμεσα σε προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση «πατώντας γερά» στο κοινό έδαφος όλων τους, τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Σε σχέση με την οικονομία, π.χ., μίλησε για «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα» με ολίγη από «αύξηση του κατώτατου μισθού» (με τα απαραίτητα δωράκια στους επιχειρηματίες και μόνο εφόσον το επιτρέπει η «δημοσιονομική πραγματικότητα»), προτάσεις για «μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα», μέτρο που προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση, εξαπατώντας τον λαό με μέτρα - ασπιρίνες σε συγκεκριμένα μόνο είδη. Οσο για τα μακροπρόθεσμα, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή το υπερμνημόνιο της ΕΕ, κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που προϋποθέτει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων. Και πρότεινε να κατευθυνθούν κονδύλια στις ενεργειακές κοινότητες και στα φωτοβολταϊκά.

Σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι έπρεπε να υπάρχουν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και τηλεκπαίδευση, χωρίς να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοεί, ενώ για τα τεστ - PCR και rapid - υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πουθενά το δωρεάν» και ότι έπρεπε να υπάρχει ένα «μεικτό» σύστημα, με σημεία για δωρεάν τεστ και άλλα επί πληρωμή, χωρίς και πάλι να διευκρινίσει τι εννοεί. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρχει χαμηλότερο πλαφόν, ενώ για τα πανεπιστήμια επανέφερε πρόταση παλαιάς κοπής από τη ΝΔ και το ...παλιό ΠΑΣΟΚ περί security στα πανεπιστήμια που θα ειδοποιούν την αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ