ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκή συγχορδία σε όλα τα μέτωπα

Από το Συνέδριο της «Capital Link»
Από το Συνέδριο της «Capital Link»
Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της δεύτερης λεγόμενης μεταμνημονιακής «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Γενάρη. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με αιχμή τη διάλυση του νομικού καθεστώτος που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, οι περαιτέρω «βελτιώσεις» στο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση κ.ά.

Στην κατεύθυνση αυτή έδειξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, Ντ. Κοστέλο, στο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece», που διοργανώθηκε χτες από την «Capital Link» στη Νέα Υόρκη, με θεματική την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφορικά με την «τύχη» του λεγόμενου νόμου Κατσέλη (έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους) δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «λύση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». Οπως είπε, «η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη, γι' αυτό χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά»....

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της 6μηνης παράτασης με την ταυτόχρονη κατακρεούργηση του ορίου προστασίας στην περιοχή των 80.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ που ξεκινά σήμερα με προσαύξηση έως τα 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του νοικοκυριού, σε συνδυασμό βέβαια με τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», αποκλείοντας χιλιάδες.

Αναφορικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση του προγράμματος που «τρέχει» η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Διαβεβαίωσε, επίσης, για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το καζίνο.

Οι γεωπολιτικές βλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων

Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια έρχονται οι βλέψεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με φόντο τις διακρατικές συμφωνίες και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ τα ζητήματα της Ενέργειας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των μεταμνημονιακών διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος, μιλώντας από το βήμα του επενδυτικού συνεδρίου στη Νέα Υόρκη (όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ) εστίασε στους παρακάτω άξονες:

-- «Η Ελλάδα να ενδυναμώσει τις στρατηγικές της σχέσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ».

-- «Να συνεχιστεί με επιτυχία η περιφερειακή εξισορρόπηση και να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, με τη μέγιστη πολιτική συγκατάθεση».

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ο Ε. Μυτιληναίος εστίασε στη «μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, προωθώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας πολλαπλές ενεργειακές οδούς και ενισχύοντας την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Επίσης, έκανε λόγο για «μείωση της στρατιωτικής εξάρτησης της ΕΕ από τις ΗΠΑ με τη δημιουργία ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα είναι έντιμος και ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ».

Συγχωνεύσεις - εξαγορές για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, σε «ειδικό δελτίο» που δημοσιοποίησε χτες επανέρχεται στο ζήτημα του «μικρού μεγέθους» των επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «η έξοδος από την κρίση φέρνει την ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τις διαρθρωτικές της αδυναμίες που είτε προϋπήρχαν της κρίσης είτε δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκειά της».

Ειδικότερα, οι «διαρθρωτικές αδυναμίες» που εντοπίζονται από τον ΣΕΒ αφορούν στο «πολύ μικρό επιχειρηματικό μέγεθος, την υπερχρέωση που οδηγεί σε περιορισμένη και ακριβή πίστωση, την απουσία επιχειρηματικής κουλτούρας μεγέθυνσης, συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, και τέλος το δύσκαμπτο και αναχρονιστικό ρυθμιστικό περιβάλλον που συντηρεί ακριβώς αυτές τις παθογένειες».

Την ίδια ώρα, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό βέβαια και με τις άλλες αναδιαρθρώσεις για τη λειτουργία των «αγορών» (π.χ. «εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ) οδηγούν σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, σε μια διεργασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους και άλλους «αδύναμους κρίκους».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ:

-- Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 44,9% έναντι 3,4% στην ΕΕ, καθηλώνοντας πολλές επιχειρήσεις στη ζώνη της υπερχρέωσης και της παραοικονομίας.

-- Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 9 εργαζόμενοι) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας (96,9% έναντι 93% στην ΕΕ). Ταυτόχρονα, οι ταξινομούμενες ως «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», από 10 έως 249 εργαζομένους, αποτελούν το 3,1% στην ελληνική οικονομία (έναντι 7% στην ΕΕ), «χάνοντας το παιχνίδι της διεθνούς ανταγωνιστικότητας».

-- Οι συγχωνεύσεις είναι περιορισμένες και χαμηλής αξίας (π.χ. στην παρόμοια οικονομία της Τσεχίας, οι συναλλαγές σε πλήθος και αξία κινούνται 4 - 6 φορές πιο πάνω), υποδηλώνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτικά κεφάλαια.

Μάλιστα, όπως λένε, «η δυναμική των εταιρικών μετασχηματισμών (συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές) συνδέεται ευθέως με την ικανότητα της οικονομίας να ξεπεράσει την κρίση και να υποστηρίζει στην πράξη την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων».

Στο «διά ταύτα», ο ΣΕΒ αξιώνει «ένα πλαίσιο κανόνων εταιρικής λειτουργίας και φορολογικών κινήτρων που θα διευκολύνει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, παράλληλα με την ουσιαστική μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών».

Οπως λένε, τα παραπάνω κίνητρα και οι παρεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο εξυγίανσης και μεγέθυνσης των επιχειρήσεων»...

Παράταση για εξωδικαστικό

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τη διαβούλευση της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» κλείδωσε η παράταση για 1 χρόνο (μέχρι 31/12/2019) της ρύθμισης για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», που αφορά σε επιχειρηματικά χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση «διευκόλυνσης» αφορά σε προβληματικές αλλά και ταυτόχρονα επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «βιώσιμες». Μάλιστα, ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον μιας κερδοφόρας χρήσης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, γεγονός βέβαια που αποβάλλει ευθύς εξαρχής τη συντριπτικά μεγαλύτερη μάζα από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέχρι αρχές Γενάρη η ιδιωτικοποίηση άλλων 10 μεγάλων λιμανιών

Εως τις αρχές του Γενάρη θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ιδιωτικοποίηση άλλων 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης, σε συνεντεύξεις του την περασμένη Κυριακή.

Πρόκειται για τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας, των οποίων η ιδιωτικοποίηση, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο των παραχωρήσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αξίωση που προβάλλει η εγχώρια αστική τάξη για να αναβαθμίσει το ρόλο και τα επιχειρηματικά της σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, όπου μαίνονται οι επικίνδυνοι για τους λαούς ανταγωνισμοί. Και αυτό γιατί το κάθε ένα από αυτά παίζει και έναν ξεχωριστό γεωστρατηγικό ρόλο στις συνδυασμένες μεταφορές, σε αγωγούς κ.λπ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο ήταν αφιερωμένο και το συνέδριο που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την ΓΑΙΟΣΕ, σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί, παίρνοντας το λόγο η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Κ. Νοτοπούλου, αναφερόμενη στη γεωστρατηγική σημασία που έχει για το κεφάλαιο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο με κάθε ευκαιρία δηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, δημιουργεί πλέον ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη θα παρακάμπτει τα Δαρδανέλια και θα καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα».

Σημείωσε ακόμη ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «κατέχει σημαντική θέση» στην «ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης και στο «νέο περιβάλλον» που δημιουργείται με την «ολοκλήρωση σχεδόν του αγωγού TAP, την πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατασκευής του IGB, την έναρξη συζητήσεων για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την πόλη των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην προετοιμασία εκκίνησης του EastMed, ενός φιλόδοξου έργου με μεγάλη στρατηγική σημασία για την περιοχή».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Θ. Σχίζας, κάνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι τα σχέδια για «αναβάθμιση» της αστικής τάξης πηγαίνουν χέρι - χέρι με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναφέρθηκε στις δομές υποστήριξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όπως η διαμόρφωση εμπορευματικού, αλλά και ενεργειακού κέντρου, εκτιμώντας ότι «η Αλεξανδρούπολη έχει υψηλότερη γεωστρατηγική σημασία από άλλες περιοχές της Τουρκίας. Το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται εκτός Βοσπόρου και Δαρδανελίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αν ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική Εγνατία η ίδια η Αλεξανδρούπολη αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους γείτονες». Φτάνοντας και στο διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την αύξηση των κερδών των ομίλων πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός της γραμμής Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, βάσει του οποίου το τρένο θα κάνει 6 - 8 ώρες, σαφέστατα είναι πολύ πιο γρήγορος και φθηνότερος ως προς το κομμάτι της θαλάσσιας μεταφοράς. Εμείς ήδη έχουμε κάνει μία τέτοια μελέτη κόστους - οφέλους, ποιο είναι καλύτερο η θαλάσσια οδός ή η σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά».

ΑΝΕΛ
Συνεδρίασε η ΚΟ για το Σκοπιανό

Συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, επαναβεβαιώνοντας την προηγούμενη απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και οι υπουργοί του να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, προκαλώντας ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να τη ρίξουν.

Τη θέση αυτή επανέλαβε λίγη ώρα αργότερα και κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Π. Καμμένος, λέγοντας ότι στο θέμα αυτό «θα συμπορευθούμε με τον κ. Λεβέντη» και καλώντας εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ «πριν κάνει τις παλικαριές του για την πρόταση μομφής, να δηλώσει δημόσια αν αποδέχεται ή όχι τον όρο "Βόρεια Μακεδονία" και, εάν ψηφιστεί από το λαό ως πρωθυπουργός, αν θα την καταργήσει σε περίπτωση που κυρωθεί από την παρούσα Βουλή».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα διαρρέονται, οι διαφωνίες στο εσωτερικό παραμένουν, με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Κατσίκη να εκφράζουν αντίθετες απόψεις. Ο πρώτος δηλώνει υπέρ της συμφωνίας, ο δεύτερος ζητά να ρίξουν την κυβέρνηση για να μην περάσει η συμφωνία. Οι διαφωνίες αναμένεται να απασχολήσουν την ΚΟ και το επόμενο διάστημα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Π. Καμμένος έθεσε εκ νέου ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Σημειωτέον, από την ΚΟ απουσίαζαν - «δικαιολογημένα», όπως λέγεται - οι Ελ. Κουντουρά και Κ. Ζουράρις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ