ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενθρόνιση με υποσχέσεις και προειδοποιήσεις
  • Εγινε το περασμένο Σάββατο η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή του
  • Το δικαίωμα ενός ευρύτερου πολιτικού - εθνικού ρόλου στη ζωή του τόπου, πέραν του ποιμαντικού - πνευματικού ρόλου του στην Εκκλησία, διεκδικεί ο κ. Χριστόδουλος

Με διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις για αποκατάσταση της επαφής της Εκκλησίας με την κοινωνία και για παρεμβάσεις στα κοινωνικά προβλήματα, έγινε το Σάββατο η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλου, ενώ με σχετικές αναφορές που έκανε στην ενθρονιστήρια ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος διεκδίκησε, ουσιαστικά, το δικαίωμα ενός ευρύτερου πολιτικού - εθνικού ρόλου στη ζωή του τόπου - πέραν του ποιμαντικού -πνευματικού ρόλου του στην Εκκλησία.

Ο κ. Χριστόδουλος στην ομιλία του υποστήριξε ότι "για την Ελλάδα η Ορθοδοξία είναι όρος επιβίωσης και κεντρικός άξονας πολιτισμικής και κοινωνικής συνοχής", για να προβάλει με νόημα πως "κάθε απόπειρα αποσύνδεσης Ορθοδοξίας και Ελληνισμού συνιστά απειλή για την ενότητα του Εθνους" (!) υπερθεματίζοντας στο "αξεχώριστο" κράτους και Εκκλησίας. Ομως, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε πως "η Ορθόδοξη Εκκλησία παντού, και στην Ελλάδα, ουδέποτε διεκδίκησε το ρόλο κράτους εν κράτει". Διεκδίκησε, όμως, το δικαίωμα λόγου και άποψης "επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Παραλλήλως, όμως, δε χαρίζουμε σε κανένα το ακριβό μας προνόμιο να έχουμε άποψη επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης αυτού του τόπου" - ενώ, βεβαίως, λόγος γίνεται για την αποφυγή άσκησης πολιτικής από την ηγετική θέση του Αρχιεπισκόπου.

Δίνοντας, παρακάτω, δείγματα του πώς εννοεί το δικαίωμα λόγου, ο νέος Αρχιεπίσκοπος τόνισε συγκεκριμένα: "Ως Εκκλησία στηρίζουμε τις προσπάθειες του λαού μας, της κυβέρνησής του και της ηγεσίας του για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει απάρνηση της ταυτότητάς μας ή της Ελληνορθοδοξίας μας"...

Κατά τα άλλα, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αναφέρθηκε και στα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα της νεολαίας, τα ναρκωτικά, το ΕΪΤΖ, τη βία, την ανεργία κλπ., λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η Εκκλησία έχει τα μέσα, θεία και ανθρώπινα, για να επιληφθεί και να επιτύχει".

Αντιφατικές αντιδράσεις

Προηγουμένως, στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,υπογράμμισε "τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και πολιτείας" λέγοντας ότι "η πολιτεία σεβάστηκε απολύτως το διακριτό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", για να τονίσει: "Γι' αυτό δε νομίζω ότι θα υπάρξουν φωνές ή τουλάχιστον δε θα ακουστούν μέσα στην Ελληνική Εκκλησία, οι οποίες θα επιχειρήσουν την υπέρβαση αυτών των ορίων με σκοπό την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Εκκλησίας σε πεδία άσχετα με τα πνευματικά και ποιμαντικά της έργα". Μάλιστα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τονίζοντας: "Αναδείχτηκε μέσα από ανώμαλες συνθήκες. Αλλά οδήγησε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επί είκοσι πέντε έτη σεβόμενος το θεμελιώδη νόμο της χώρας, με διακριτό από την πολιτική και τα κόμματα ρόλο, χωρίς πειρασμούς και χωρίς ανιστόρητες πρωτοβουλίες".

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,χτες, αφού προσπάθησε να αποσυνδέσει το γεγονός της μη παρουσίας του πρωθυπουργού στην τελετή της ενθρόνισης, το Σάββατο, από τις προθέσεις που διαφάνηκαν για ανάμειξη του νέου Αρχιεπισκόπου στα της πολιτείας, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, τονίζοντας πως "είναι οριοθετημένες οι σχέσεις και τα καθήκοντα των ηγητόρων σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής... Πιστεύω και ελπίζω, πρόσθεσε, ότι η συνεργασία της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Εκκλησίας, όπως μέχρι τώρα ήταν σε άριστο επίπεδο, το ίδιο και στο μέλλον, θα κινείται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, αρμονικής συνεννόησης και συνεργασίας".

Οσον αφορά τη σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,διευκρίνισε ότι "η πρώτη αυτή συνάντηση θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και θα δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό και τον μακαριότατο να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία. Δεν πρέπει να δίνεται οποιαδήποτε άλλη προέκταση", είπε.

Ωστόσο, είναι φανερή η "αμηχανία" που διακατέχει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Παρεμβαίνοντας χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,εμμέσως πλην σαφώς, έκανε κριτική στον Πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας, εκτός των άλλων, πως "θα έπρεπε να σταθεί σε έναν τυπικό χαιρετισμό". Από κει και πέρα, επικαλέστηκε "το καθαρό μυαλό του Αρχιεπισκόπου", εκφράζοντας την... πίστη "ότι δε θα επιχειρήσει να κάνει πολιτική"...

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος,τέλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό διευκρίνιζε πως "ο μακαριότατος θα κινηθεί στα όρια του πνευματικού του έργου και, αν και όπου χρειαστεί, και του εθνικού έργου"...

ΣΥΝ
Αθλιες "κεντροαριστερές" συναλλαγές

Στελέχη του ΣΥΝ "ψαρεύουν σε θολά νερά" με την υποψηφιότητα Λογοθέτη, ενώ από άλλα στελέχη του καταγγέλλονται συνεργασίες συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ

Μείζονα προβλήματα και τριβές, τόσο σε κεντρικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, προκαλεί η τακτική της ουράς, της κεντροαριστερής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και στη βάση της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που επιλέγει, κάθε φορά, η ηγεσία του ΣΥΝ ερήμην, μάλιστα, των μελών και οπαδών της.

Η περίπτωση του Λογοθέτη στον Πειραιά, βεβαίως, υπογραμμίζει τις ευθύνες του ΣΥΝ για τη στήριξη που του παρείχε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως γράφει η προχτεσινή "Αυγή", "σε ό,τι αφορά το Συνασπισμό, δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η υπόθεση Λογοθέτη δεν τον "ακουμπά". Είναι αναμφισβήτητα σαρξ εκ της σαρκός του και μόνο για την περίοδο μετά την καταγγελία της δημοτικής του αρχής και την αποχώρηση από την πλειοψηφία το 1996 δε φέρει ευθύνες. Δύο χρόνια στην πολιτική, όμως, δεν είναι πολλά. Και ίσως αυτό δικαιολογεί τη σιωπή που υπήρξε στο χώρο τις πρώτες δύο μέρες μετά την προφυλάκιση Λογοθέτη".

Οι ευθύνες αυτές είναι ακόμα περισσότερες αφού, όπως αναφέρει σε παρέμβασή του στο ίδιο φύλλο της "Αυγής" ο - και προαλειφόμενος υποψήφιός του για τις ερχόμενες εκλογές στον Πειραιά - Νίκος Μπελαβίλας, "δυστυχώς η υπεξαίρεση 1 δισεκατομμυρίου δραχμών δεν είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον Πειραιά την τελευταία περίοδο. Τα χειρότερα συμβαίνουν επί 8 χρόνια (που ο ΣΥΝ στήριζε ως εκλεκτό του τον Σ. Λογοθέτη... ) και κανείς εισαγγελέας δε θα τα χρεώσει. Η άγρια αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης, στο όνομα της ανάπτυξης της ταχύτητας του εξωραϊσμού δε συνιστά ποινικό αδίκημα" κλπ.

Αλλά, το πρόβλημα για το ΣΥΝ δεν είναι μόνον η αναζήτηση ευθυνών μεταξύ των στελεχών του για τη στάση υποστήριξης που παρείχαν στον Λογοθέτη. Είναι, όπως φαίνεται, πρόβλημα διαφαινόμενων σεναρίων αξιοποίησης "του φαινομένου Λογοθέτη" άμεσα ή έμμεσα και από στελέχη του χώρου του ΣΥΝ, σε συνεργασία με στελέχη του "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" και του ΔΗΚΚΙ που φαίνεται να "ποντάρουν στην ομίχλη"! "Είναι εκείνοι, αναφέρεται, που υποστηρίζουν ότι η προφυλάκιση Λογοθέτη μπορεί να γίνει "μπούμερανγκ" για την κυβέρνηση. Και ψιθυρίζουν ότι μέρος του ΠΑΣΟΚ με το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ, σε συνδυασμό με υπόγεια συμφωνία για "απόσυρση Λογοθέτη", θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Δήμο"... Αυτή, βεβαίως, είναι η μια πλευρά της πολιτικής της συναλλαγής ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Η άλλη αναδείχνεται τόσο με την κεντροαριστερή συνεργασία στην Αθήνα, που επιβλήθηκε με τις γνωστές μεθοδεύσεις κατά των μελών του, αλλά και με το αλισβερίσι που γίνεται σ' όλη την Ελλάδα ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με στόχο το μοίρασμα δημοτικών και νομαρχιακών θέσεων στο όνομα της προώθησης της κεντροαριστερής συνεργασίας και στη βάση της στήριξης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Είναι γνωστές σχετικά, οι συζητήσεις που γίνονται ΚΕΝΤΡΙΚΑ και "εν κρυπτώ", ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για συνεργασίες σε δήμους και νομαρχίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής και Πανελλαδικά, στη βάση των ανταλλαγμάτων.

Το κλίμα αυτό της συναλλαγής προκύπτει χαρακτηριστικά στην περίπτωση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο νομό Χίου. Οπως καταγγέλλει ο Γ. Γεωργίτσης στέλεχος του ΣΥΝ στο νησί, με επιστολή του προς τη ΝΕ Χίου του ΣΥΝ: "Προχωρήσατε σε μια πολιτική συμφωνία χωρίς ούτε να ενημερώσετε τα μέλη του Συνασπισμού, ούτε να πάρετε τη γνώμη τους. Αποφασίσατε εσείς ερήμην των μελών (στο όνομα... των τοπικών κοινωνιών που επικαλείται ο ΣΥΝ... )". Και προσθέτει: "Στην ουσία, ο ΣΥΝ σύρεται να στηρίξει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (κ. Μπουμπάρης) και στο Δήμο Χίου (κ. Βαρκάρης, τον οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάγγειλαν διά στόματος του ίδιου του Γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ και απέσυραν την εμπιστοσύνη του οι σύμβουλοι του ΣΥΝ!). Αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η όλη συμφωνία γίνεται με το ΠΑΣΟΚ, για να πάρει ο ΣΥΝ ως ανταλλαγή τη στήριξη στο Δήμο Ομηρούπολης".

Αυτά λέγονται, όπως αποκαλύπτει η "ΑΛΗΘΕΙΑ" της Χίου, από το στέλεχος του ΣΥΝ, το οποίο και αποκαλύπτει την πολιτική ουσία αυτών των συμφωνιών και αναρωτιέται: "Η Αριστερά, όμως, τι όφελος και ποιο ηθικό δικαίωμα έχει να στηρίζει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που ξεθεμελιώνει κάθε εργατική προστασία και δικαίωμα;".

Ανοιχτές επιστολές σκοπιμότητας

Με "ανοιχτή επιστολή" του προς τους δημοσιογράφους - μέλη της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρός της, Αρ. Μανωλάκος, καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις εκλογές που γίνονται στο διήμερο 19 - 20 Μάη για την εκλογή αντιπροσώπων - εκλεκτόρων για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, όπως και για άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, οικονομικό απολογισμό, προϋπολογισμό κλπ. Ως εδώ καλά, αν και η έκκληση θα έπρεπε να είναι ανακοίνωση - αξίωση του ΔΣ της Ενωσης και όχι απλώς του προέδρου της. Ομως, στην ίδια επιστολή του ο πρόεδρος αναφέρεται στην τελευταία συνέλευση της Ενωσης για να κάνει λόγο για τοποθέτηση συναδέλφων που, τάχα, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας, αυτορρυθμιστικών κανόνων στη λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που θα συντείνουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειάς μας, παρουσιαζόμενος ο ίδιος να υπερασπίζεται την υπερψήφιση των κανόνων δεοντολογίας που, τάχα, άλλοι συνάδελφοι θέτουν υπό αμφισβήτηση. Εντελώς αυθαίρετα, λοιπόν, ο πρόεδρος παρουσιάζει ως διαδικαστικά τερτίπια περίπου, τους όποιους προβληματισμούς συναδέλφων πως χρειάζεται να γίνει συζήτηση επί του συγκεκριμένου τελικού κειμένου πριν ψηφιστούν οι κώδικες κι ότι αυτό πρέπει να γίνει με την προβλεπόμενη τροποποίηση του καταστατικού της Ενωσης... Επειδή, λοιπόν, οι κώδικες δεοντολογίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, τα περί συναδέλφων που αρνούνται μάλλον άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούν ενόψει των εκλογών στην ΠΟΕΣΥ και καλό θα ήταν να έλειπαν, γιατί τουλάχιστον τέτοιες "ανοιχτές επιστολές" όπως του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αρ. Μανωλάκου, δεν προσθέτουν κύρος και αξιοπιστία, αλλά, αντίθετα, εντείνουν την αναξιοπιστία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ