Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Αθλιες "κεντροαριστερές" συναλλαγές

Στελέχη του ΣΥΝ "ψαρεύουν σε θολά νερά" με την υποψηφιότητα Λογοθέτη, ενώ από άλλα στελέχη του καταγγέλλονται συνεργασίες συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ

Μείζονα προβλήματα και τριβές, τόσο σε κεντρικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, προκαλεί η τακτική της ουράς, της κεντροαριστερής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και στη βάση της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που επιλέγει, κάθε φορά, η ηγεσία του ΣΥΝ ερήμην, μάλιστα, των μελών και οπαδών της.

Η περίπτωση του Λογοθέτη στον Πειραιά, βεβαίως, υπογραμμίζει τις ευθύνες του ΣΥΝ για τη στήριξη που του παρείχε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως γράφει η προχτεσινή "Αυγή", "σε ό,τι αφορά το Συνασπισμό, δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η υπόθεση Λογοθέτη δεν τον "ακουμπά". Είναι αναμφισβήτητα σαρξ εκ της σαρκός του και μόνο για την περίοδο μετά την καταγγελία της δημοτικής του αρχής και την αποχώρηση από την πλειοψηφία το 1996 δε φέρει ευθύνες. Δύο χρόνια στην πολιτική, όμως, δεν είναι πολλά. Και ίσως αυτό δικαιολογεί τη σιωπή που υπήρξε στο χώρο τις πρώτες δύο μέρες μετά την προφυλάκιση Λογοθέτη".

Οι ευθύνες αυτές είναι ακόμα περισσότερες αφού, όπως αναφέρει σε παρέμβασή του στο ίδιο φύλλο της "Αυγής" ο - και προαλειφόμενος υποψήφιός του για τις ερχόμενες εκλογές στον Πειραιά - Νίκος Μπελαβίλας, "δυστυχώς η υπεξαίρεση 1 δισεκατομμυρίου δραχμών δεν είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον Πειραιά την τελευταία περίοδο. Τα χειρότερα συμβαίνουν επί 8 χρόνια (που ο ΣΥΝ στήριζε ως εκλεκτό του τον Σ. Λογοθέτη... ) και κανείς εισαγγελέας δε θα τα χρεώσει. Η άγρια αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης, στο όνομα της ανάπτυξης της ταχύτητας του εξωραϊσμού δε συνιστά ποινικό αδίκημα" κλπ.

Αλλά, το πρόβλημα για το ΣΥΝ δεν είναι μόνον η αναζήτηση ευθυνών μεταξύ των στελεχών του για τη στάση υποστήριξης που παρείχαν στον Λογοθέτη. Είναι, όπως φαίνεται, πρόβλημα διαφαινόμενων σεναρίων αξιοποίησης "του φαινομένου Λογοθέτη" άμεσα ή έμμεσα και από στελέχη του χώρου του ΣΥΝ, σε συνεργασία με στελέχη του "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" και του ΔΗΚΚΙ που φαίνεται να "ποντάρουν στην ομίχλη"! "Είναι εκείνοι, αναφέρεται, που υποστηρίζουν ότι η προφυλάκιση Λογοθέτη μπορεί να γίνει "μπούμερανγκ" για την κυβέρνηση. Και ψιθυρίζουν ότι μέρος του ΠΑΣΟΚ με το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ, σε συνδυασμό με υπόγεια συμφωνία για "απόσυρση Λογοθέτη", θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Δήμο"... Αυτή, βεβαίως, είναι η μια πλευρά της πολιτικής της συναλλαγής ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Η άλλη αναδείχνεται τόσο με την κεντροαριστερή συνεργασία στην Αθήνα, που επιβλήθηκε με τις γνωστές μεθοδεύσεις κατά των μελών του, αλλά και με το αλισβερίσι που γίνεται σ' όλη την Ελλάδα ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με στόχο το μοίρασμα δημοτικών και νομαρχιακών θέσεων στο όνομα της προώθησης της κεντροαριστερής συνεργασίας και στη βάση της στήριξης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Είναι γνωστές σχετικά, οι συζητήσεις που γίνονται ΚΕΝΤΡΙΚΑ και "εν κρυπτώ", ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για συνεργασίες σε δήμους και νομαρχίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής και Πανελλαδικά, στη βάση των ανταλλαγμάτων.

Το κλίμα αυτό της συναλλαγής προκύπτει χαρακτηριστικά στην περίπτωση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο νομό Χίου. Οπως καταγγέλλει ο Γ. Γεωργίτσης στέλεχος του ΣΥΝ στο νησί, με επιστολή του προς τη ΝΕ Χίου του ΣΥΝ: "Προχωρήσατε σε μια πολιτική συμφωνία χωρίς ούτε να ενημερώσετε τα μέλη του Συνασπισμού, ούτε να πάρετε τη γνώμη τους. Αποφασίσατε εσείς ερήμην των μελών (στο όνομα... των τοπικών κοινωνιών που επικαλείται ο ΣΥΝ... )". Και προσθέτει: "Στην ουσία, ο ΣΥΝ σύρεται να στηρίξει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (κ. Μπουμπάρης) και στο Δήμο Χίου (κ. Βαρκάρης, τον οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάγγειλαν διά στόματος του ίδιου του Γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ και απέσυραν την εμπιστοσύνη του οι σύμβουλοι του ΣΥΝ!). Αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η όλη συμφωνία γίνεται με το ΠΑΣΟΚ, για να πάρει ο ΣΥΝ ως ανταλλαγή τη στήριξη στο Δήμο Ομηρούπολης".

Αυτά λέγονται, όπως αποκαλύπτει η "ΑΛΗΘΕΙΑ" της Χίου, από το στέλεχος του ΣΥΝ, το οποίο και αποκαλύπτει την πολιτική ουσία αυτών των συμφωνιών και αναρωτιέται: "Η Αριστερά, όμως, τι όφελος και ποιο ηθικό δικαίωμα έχει να στηρίζει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που ξεθεμελιώνει κάθε εργατική προστασία και δικαίωμα;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ