Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ
Τιμή στον πρωτομάστορα της Ειρήνης

Το ποτάμι των φίλων της Ειρήνης άρχισε να φουσκώνει ξεκινώντας από τη φυσική του "πηγή", την Κερασίτσα και θα χυθεί ορμητικό, την ερχόμενη Κυριακή, στις "εκβολές" του, τον Μαραθώνα

Φιλειρηνιστές από όλη την Πελοπόννησο συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κερασίτσα και έδωσαν "όρκο στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί". Το πρωί έγινε μνημόσυνο και τρισάγιο στον τάφο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο οποίο παρευρέθηκαν η οικογένεια του, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι του κινήματος Ειρήνης.

Το απόγευμα το μελίσσι των φιλειρηνιστών από όλη την Πελοπόννησο συγκεντρώθηκε στην Κερασίτσα για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρωτομάρτυρα της Ειρήνης. Στο χώρο που θα ανεγερθεί το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κερασίτσας Χρήστος Μαλίρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Λαμπράκη και σημείωσε πως ο αγώνας για την ειρήνη είναι και σήμερα ακόμα πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Εντονη συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός εκπροσώπου των Κούρδων πολιτικών προσφύγων που ζουν στο Λουτράκι ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον Γρ. Λαμπράκη που έδωσε τη ζωή του "για να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι" και χαιρέτισε τους αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ποιήματος για τον Γρ. Λαμπράκη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν τα παιδιά του Γρηγόρης,Γιώργος και Δέσποινα,ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης Ευ. Μαχαίρας,αντιπροσωπείες των επιτροπών Ειρήνης της Πελοποννήσου,ο Δ. Αρβανιτάκης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, οι ΝΕ του ΚΚΕ από τους νομούς της Πελοποννήσου, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και απλοί αγωνιστές της Ειρήνης.

Στη συνέχεια, το καραβάνι της Ειρήνης που, συνεχώς μεγάλωνε, άρχισε την πορεία από την Κερασίτσα προς την Τρίπολη. Συμμετείχαν σ' αυτήν πολλοί φίλοι της Ειρήνης από κάθε ηλικία κι από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των ποδηλατοδρόμων Τ. Γκούζου, Γ. Καρακαϊδού, Μ. Νικόπουλου, Φ. Φωτόπουλου και Π. Ζερβάκου οι οποίοι για πέμπτη συνεχή φορά ξεκίνησαν με τα ποδήλατά τους από την Καλαμάτα και πορεύτηκαν από την Κερασίτσα με τα πόδια. Το δικό τους χρώμα και τον αγωνιστικό παλμό της νιότης έδιναν οι νέοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" που σε όλη τη διαδρομή δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα: "Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ" και "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" δίνοντας τον παλμό και στους υπόλοιπους. Ετσι μαχητικά και με ζωντάνια οι οδοιπόροι της Ειρήνης έφθασαν στην Τρίπολη και περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους, στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Εκεί απηύθυναν χαιρετισμό ο Νομάρχης Αρκαδίας, εκπρόσωπος του δημάρχου της Τρίπολης και ο πρόεδρος του ΕΚ Τρίπολης οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσφορά του Γρ. Λαμπράκη για την Ειρήνη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας ο οποίος "απάντησε" σε όλους εκείνους που λένε πως "μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου δε χρειάζεται το φιλειρηνικό κίνημα", τονίζοντας πως από τότε έχουν γίνει 10 τοπικοί πόλεμοι με εκατομμύρια νεκρούς και επίκεινται άλλοι τόσοι. Αναφέρθηκε στη στάση του ιμπεριαλισμού και του "ανώτατου σταδίου" του που είναι - όπως είπε- η νέα τάξη πραγμάτων. Ο Ευ. Μαχαίρας σημείωσε πως οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ξαναμοιράσουν τη γη αδιαφορώντας για το αίμα των λαών ενώ επιβάλλουν επιλεκτικά την "ειρήνη" τους, αδιαφορώντας για τη δίκαιη λύση των διεθνών προβλημάτων όπως το Κυπριακό. Ιδιαίτερα οξύς ήταν για το ρόλο του ΝΑΤΟ το οποίο χαρακτήρισε όργανο επιβολής των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού. Μάλιστα διάβασε αυτούσιο το πάντα επίκαιρο χρονογράφημα του Δ. Ψαθά που δημοσίευσε ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης με τίτλο "Ο ΝΑΤΟ επαγρυπνεί". Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ σημείωσε πως για όλα αυτά είναι σήμερα αναγκαίο το κίνημα Ειρήνης καθώς οι λαοί ενωμένοι μπορούν να συντρίψουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και κάλεσε όλους τους πατριώτες να στρατευτούν στο κίνημα Ειρήνης.

Στη συνέχεια οι κουρασμένοι σωματικά μα πάντα πρόθυμοι για αγώνες οδοιπόροι διασκέδασαν με τη συναυλία από το συγκρότημα του Μίλτου Πασχαλίδη και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ