Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νεροκουβαλητής της κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση έχει εναποθέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και τις... ελπίδες της η ηγεσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της αντιλαϊκής λαίλαπας, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του νεροκουβαλητή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει και πιέζει την κυβέρνηση για ένα σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ - κατέθεσε ήδη σχετική πρόταση νόμου - και τις τράπεζες, ευνοεί το ξεπούλημα της Ιονικής, Εμπορικής αλλά και Εθνικής, αλλά και για άλλες νεοφιλελεύθερες "τομές", όπως η θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ, που επανέλαβε προχτές ο Κ. Καραμανλής.

Την ίδια στιγμή αποφεύγει συστηματικά και επίμονα να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας τα στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, που υποβάλλουν αυτό το αίτημα, ότι ρίχνουν σωσίβιο στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη συνεχίζει να προβάλλει, παρά την επίσημη απόρριψή της από την ηγεσία του κόμματος, με συνεντεύξεις την πρότασή της, "εγγράφοντας υποθήκες" για το παιχνίδι εξουσίας στη ΝΔ.

Παράλληλα, η Ρηγίλλης αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των συνεχιζόμενων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων με αφορμή την αντιπολιτευτική τακτική.

Προχτές το βράδυ έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάρθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για τις νομαρχίες, όπου η ηγεσία της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της ξεχωριστής πολιτικής τους σημασίας, ως προκρίματος για τις βουλευτικές εκλογές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση της λίστας των υποψηφίων νομαρχών που θα υποστηρίξει και, μάλλον, και των υποψηφίων δημάρχων στις 3 μεγαλύτερες πόλεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, εμμέσως πλην σαφώς, απέρριψε, σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή", την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για κεντρική συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, γιατί την πρώτη φορά ζήτησε "αντικαποδιστριακό μέτωπο" και τη δεύτερη "αντισημιτικό μπλοκ". "Η ΝΔ, είπε, επιδιώκει προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται στη βάση θέσεων και όχι "αντιθέσεων" που δημιουργούν τακτικές συμμαχίες, κενές περιεχομένου, άρα ληξιπρόθεσμες και όχι ωφέλιμες για τον τόπο".

  • "Σκληρή" γλώσσα εναντίον των διαπλεκομένων συμφερόντων και της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές και για την ηγεσία της ΝΔ, χρησιμοποίησε ο Μ. Εβερτ. Σε δήλωσή του διαπιστώνει ότι "η ανίερη διαπλοκή συμφερόντων τείνει να αιχμαλωτίσει τη λαϊκή βούληση και να ποδηγετήσει την πολιτική", καθώς και ότι "όλο και περισσότερο κυβερνούν τον τόπο τα διαπλεκόμενα", ενώ επικρίνει την κυβέρνηση γιατί αντλεί δύναμη από τα διαπλεκόμενα. Καταλήγοντας ζητά μέτωπο κατά των δυνάμεων της διαπλοκής και της διαφθοράς και υπογραμμίζει την ευθύνη της ηγεσίας της ΝΔ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ