Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9 ΤΟΥ ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Ανειρήνευτη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

Πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και νεολαίων τίμησαν το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως τη μεγάλη επέτειο, κόντρα στους μύθους περί του "τέλους της ιστορίας"

Ηταν εκεί κι αυτή τη χρονιά. Κόντρα στους μύθους περί του "τέλους της ιστορίας". Κόντρα σε αυτούς, που, όπως σχολίασε σε δήλωσή του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,όχι μόνο διαστρεβλώνουν την ιστορία, αλλά γράφουν την αντί - ιστορία. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες τους, γιόρτασαν το περασμένο Σάββατο, στις 9 του Μάη, στο Πεδίον του Αρεως, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ηταν εκεί, κόντρα και στη βροχή, που, όμως, δεν πτόησε τα νιάτα που κρύβει μέσα της αυτή η γενιά. Μαζί τους, και οι νεολαίοι που ακολουθούν τα αγωνιστικά τους χνάρια. Που παλεύουν για να δικαιωθούν οι αγώνες και το αίμα της Εθνικής Αντίστασης. Με κόκκινες σημαίες μπροστά από την εξέδρα - προσφορά του Δήμου Πετρούπολης - με το πανό να γράφει "Ζήτω η 9 Μάη".

Με την παρουσία του, όλος αυτός ο κόσμος στο Πεδίον του Αρεως - λίγο πιο κάτω από τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που έχουν ακόμη πάνω τους τις τρύπες από τις σφαίρες του Δεκέμβρη του '44, στο κέντρο μιας Αθήνας που η δημοτική αρχή δε "βρίσκει" κανένα λόγο να τιμήσει τη μέρα της ήττας του φασισμού - δεν απέδειξε μόνο την επικαιρότητα των μηνυμάτων εκείνης της μέρας, αλλά και την αναγκαιότητα, ο επόμενος γιορτασμός να είναι μαζικότερος.

Η νεολαία παίρνει τη σκυτάλη

Την εκδήλωση παρουσίασε ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης,ο οποίος χαρακτήρισε την 9η του Μάη, "μέρα μνήμης και περισυλλογής, οργής και λύτρωσης". Στο χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΝΕ, η Γιάννα Στρεβίνα,από το Γραφείο Τύπου της Οργάνωσης, υπογράμμισε πως, "γιορτάζοντας σήμερα τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν που σήκωσε το κύριο βάρος αυτού του πολέμου, μετέτρεψε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του σε αντιφασιστικό - απελευθερωτικό, οι μάχες που έγιναν στο έδαφός της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου".

Χαρακτήρισε την Εθνική Αντίσταση "από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας". "Απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός μας δεν υποτάσσεται, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τον εαυτό του, να προχωράει ανυπόταχτος στο δρόμο για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη". Υπογράμμισε ότι βασικός κορμός της Εθνικής Αντίστασης ήταν το ΕΑΜ, "ενώ εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και βασικός αιμοδότης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ήταν το τιμημένο ΚΚΕ".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης για να μην γνωρίσει η νεολαία αυτή την ιστορία, με σκοπό να την οδηγήσουν στο δρόμο του συμβιβασμού. "Οι κνίτες και οι κνίτισσες αισθάνονται περήφανοι, όταν τους αποκαλούν απογόνους της ΕΠΟΝ και της ΟΚΝΕ, αισθάνονται περήφανοι για την ιστορία του ΚΚΕ". Αναφέρθηκε και στις σημερινές εξελίξεις, με την αντιλαϊκή επίθεση των πολυεθνικών μέσω της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη ΝΑΤΟική προσπάθεια κυριαρχίας στα Βαλκάνια που απειλεί την ειρήνη. Τέλος, τόνισε ότι το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης μένει ζωντανό και η νεολαία "θα συναντηθεί με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης".

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εθνικής Αντίστασης Γρηγόρης Ζουγκλίδης.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης.Ο ομιλητής ξεκίνησε από ένα σύντομο χρονικό της παράδοσης των ναζί, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στο Βερολίνο μετά από 1.418 μέρες συνεχών μαχών, μέχρι τις 30 Απρίλη, που οι Σοβιετικοί έμπαιναν στο κτίριο του Ράιχσταγκ, την 1η του Μάη, που η σημαία με το σφυροδρέπανο καρφωνόταν στη σκεπή του και την 9η του Μάη, που οι ναζί παραδόθηκαν άνευ όρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τίμημα, σε νεκρούς, του πολέμου και στην ιδιαίτερη προσφορά της Ελλάδας στη νίκη κατά του φασισμού, από το Αλβανικό Μέτωπο, μέχρι τη μεγαλειώδη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον δημιουργό αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ και τους χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν το αίμα τους σ' αυτόν.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι "η 9η του Μάη, ύστερα από απαίτηση των Γερμανών, καθιερώνεται να γιορτάζεται επίσημα, όχι σαν Μέρα συντριβής του φασισμού και του τερματισμού του πολέμου, αλλά σαν Μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" για να πει: "Αν κάποιοι έχουν λόγους που να θέλουν να ξεχαστεί η εποχή εκείνη, εμείς, οι αγωνιστές της Αντίστασης, ο λαός μας που ξεσηκώθηκε, πολέμησε, μάτωσε και μαρτύρησε από τις θηριωδίες των Γερμανών, όχι μόνο δε θέλουμε να ξεχαστεί, αλλά η αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης να διδάσκεται στις μελλοντικές γενιές, ώστε οι νέοι να εμπνέονται και να παραδειγματίζονται, γιατί η γενιά μας έκανε το χρέος της στα χρόνια της Κατοχής".

Πρόσθεσε ότι "είναι ντροπή μέσα στα επίσημα έγγραφα τα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις να αναφέρονται οι χιλιάδες σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Κάνδανο, στην Καισαριανή ως "οι θιγέντες υπό των εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων", λες και οι δολοφόνοι δεν ήταν Γερμανοί, αλλά αγνώστου εθνικότητας. Είναι ντροπή να μην τολμάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν με σθένος τα 14 τρισεκατομμύρια που μας οφείλουν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις".

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στη νέα κατοχή που γνώρισε ο λαός μας από τους Αγγλους, τη νομιμοποίηση αυτής της κατοχής από τους ντόπιους αστούς πολιτικούς, με προεξέχοντα τον Γ. Παπανδρέου, στη συνεργασία των Αγγλων με τους Γερμανούς πίσω από τις πλάτες της ΕΣΣΔ και των λαών της Ευρώπης και τις απόπειρες κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Κατέληξε, τονίζοντας πως η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό συνεχίζεται.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το σύλλογο "Φαρακλάδων", η "Εύγερος Κεφαλλονιάς".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη,ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο ηθοποιός Τίτος Βανδής,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του ΚΣ Ν. Σοφιανό,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ν. Τερζόγλου,ο Λεων. Αυδής,υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ, ο Ν. Καραντηνός εκ μέρους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, μαζικών φορέων, οργανώσεων και σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ