Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να παρέμβουμε δυναμικά

Το γεγονός ότι η ιμπεριαλιστική παρέμβαση του ΝΑΤΟ και άλλων δορυφορικών του "συνεταιρισμών" στα Βαλκάνια έχει ξεπεράσει κάθε όριο γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο. Δεν είναι μόνο η αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα, με τον πρώην τραπεζίτη Χόλμπρουκ να "οργώνει" κυριολεκτικά την περιοχή. Ολοι οι δυνατοί ιμάντες οικονομικοπολιτικής παρέμβασης, μέσω του ΝΑΤΟ, της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (που συνεδριάζει τις μέρες αυτές στη Ρόδο), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του "Συνασπισμού για την Ειρήνη", των σχεδιαζόμενων "Πολυεθνικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης", αλλά και στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, έχουν ενεργοποιηθεί. Ολα αυτά "πατάνε" πάνω στην, πολύτιμη για τους ιμπεριαλιστές, θλιβερή για τους λαούς, εμπειρία του διαμελισμού της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπου, στα πεδία των στημένων μαχών, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, "γεννήθηκε" απεριόριστος πόνος και οδύνη. Αυτά βέβαια, στο "χρηματιστήριο" των δήθεν προστατών της ανθρωπότητας, δεν έχουν μεγάλη σημασία. Αντίθετα, προσμετρούνται σαν ...θετική συμβολή, ότι, με την έγκαιρη αποστολή των ..."ειρηνευτικών" τους δυνάμεων, αποτράπηκαν τα χειρότερα...

*****

Τα διάφορα σενάρια για το δεύτερο γύρο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία δίνουν και παίρνουν και αναφέρονται στους τρόπους, που θα αποτελειώσουν τη διαίρεση αυτού που απέμεινε μετά το διαμελισμό του ενιαίου κράτους, που οι ίδιοι προξένησαν. Η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, αλλά και η επέμβαση στο εσωτερικό όλων των χωρών της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των σεναρίων για την προώθηση των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Ετσι, οι ΗΠΑ προωθούν άμεσα τη δυναμική παρέμβαση, με την "ανάπτυξη αξιόπιστης στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης, που θα διευρύνει την ασφάλεια των κρατών". Θέλουν τη μετατροπή ακόμα και αυτών των δήθεν ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με πρώτο βήμα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία. Οι Γερμανοί, παρ' όλο που δε φαίνεται να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, έχουν τις δικές τους βλέψεις στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και έχουν εξασφαλίσει πολλά ερείσματα από τον πρώτο γύρο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Η Αγγλία, ζητώντας, υποτίθεται, πιο μετριοπαθείς και εναλλακτικές προς τις αμερικανικές λύσεις, κινείται στην ίδια λογική της επέμβασης. Η Ιταλία παίζει με τα χαρτιά των ΗΠΑ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση της υποτέλειας διεκδικεί ένα ρόλο "μικρού ιμπεριαλιστή" και αναγνώρισης από τους "συμμάχους", εκθέτοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους, είτε ως θύμα είτε ως θύτη.

****

Παρά τις διαφορές τακτικής που παρουσιάζονται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ο στόχος της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζουν, είναι ένας: Να επιβάλουν την κυριαρχία τους, να καθυποτάξουν τους λαούς. Αυτό θέλουν να το πετύχουν, δημιουργώντας πρώτα εντάσεις, υποδαυλίζοντας συγκρούσεις και ερχόμενοι έπειτα ως "ειρηνευτές" και "προστάτες της τάξης". Οσο, όμως, αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο στους λαούς, τόσο τρέμουν για την κυριαρχία τους. Στις μέρες μας, επομένως, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να δυναμώσουν οι αντιδράσεις των λαών, το φιλειρηνικό κίνημα να παρέμβει δυναμικά, να μπει φραγμός στα εγκληματικά σχέδια των εμπόρων του πολέμου, να τα καταγγείλει και να τα ανατρέψει. Να, γιατί και η συμμετοχή στις πολύμορφες εκδηλώσεις του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης, που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα, και στη Μεγάλη Μαραθώνια Πορεία, την Κυριακή 17 Μάη, προς τιμήν του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ