ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Απελπισμένοι πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Τουρκία κολυμπώντας

Σκάφη εντοπίζουν ανθρώπους που με σωσίβια έπεσαν στη θάλασσα για να φτάσουν από τη Χίο στο Τσεσμέ...
Σκάφη εντοπίζουν ανθρώπους που με σωσίβια έπεσαν στη θάλασσα για να φτάσουν από τη Χίο στο Τσεσμέ...
Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αφού πλήρωσαν αδρά για να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και έχοντας εγκλωβιστεί στη Χίο, έπεσαν στη θάλασσα, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας. Το πρωί της Δευτέρας, τέσσερις άνθρωποι, με τη χρήση κουλούρας, επιχείρησαν να φτάσουν από τη Χίο στο Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί και δύο συνεργαζόμενα ιδιωτικά σκάφη, που έχουν ενταχθεί στο τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών έρευνας και διάσωσης, τους περισυνέλεξαν. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη, με δύο άλλους πρόσφυγες, που επίσης επιχείρησαν να φύγουν για την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας. Σύμφωνα με πηγές του Λιμεναρχείου, μερικοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, ενώ οι υπόλοιποι δεν άντεξαν την πολύχρονη αναμονή. Κάποιοι, δε, φοβούνται πως με την ένταξή τους στο πρόγραμμα επανεισδοχής στην Τουρκία, θα κρατούνται σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους.

Χαρακτηριστικά, η Αστυνομία καταγράφει τις αιτήσεις 120 προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η πολυήμερη αναμονή, η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κυρίως στο χώρο του hot spot της ΒΙΑΛ, οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην απόφαση της επιστροφής. Ηδη, στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχουν καταγραφεί 22 Αφγανοί και Σύροι, που δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι περίπου 100, που έχουν υποβάλει ανάλογες δηλώσεις και μένουν στην ΒΙΑΛ, αναζητούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί και γι' αυτούς η καταγραφή. Στη συνέχεια θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Τουρκία και η Frontex θα αναλάβει την προώθησή τους με τη συνήθη διαδικασία. Αρκετές, όμως, φορές έχουν εκδηλωθεί σχετικά αιτήματα από πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά την τελευταία στιγμή κάποιοι υπαναχωρούν.

Στο κέντρο προσφύγων στη Χίο, η κατάσταση είναι ασφυκτική. Εκτός από τη γεμάτη κλειστή δομή της ΒΙΑΛ, φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες σε δύο ανοιχτές δομές στην πόλη (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), με τις δημοτικές αρχές να αναζητούν νέους χώρους για τη μεταφορά τους. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στο hot spot της ΒΙΑΛ μένουν περί τα 1.500 άτομα, όταν η συνολική χωρητικότητα του κέντρου είναι 1.100 και μάλιστα - όταν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε - σε συνθήκες ολιγοήμερης (έως τρεις μέρες) παραμονής. Τώρα, υπάρχουν στο χώρο της ΒΙΑΛ άνθρωποι που συμπληρώνουν πάνω από δύο μήνες παραμονής. Για την αποσυμφόρηση των δομών, ο Δήμος Χίου προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του χώρου του παλιού ΧΑΔΑ (σ.σ. έκταση 400 στρεμμάτων), ώστε στο σημείο να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων με χρηματοδότηση του ΟΗΕ και κάτω από την ευθύνη του. Εξάλλου, σε προηγούμενη συνάντηση του Δήμου Χίου με την περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, η τελευταία αρνήθηκε προσχηματικά την παραχώρηση εκθεσιακού κέντρου το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια. Επίσης, δύο Αφγανοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με ομοεθνείς τους και μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο Χίου, σε καυγά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο hot spot της ΒΙΑΛ.

Τέλος, χτες, από την Ειδομένη, ξεκίνησε η εμβολιαστική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Οι εμβολιασμοί γίνονται σε παιδιά μέχρι 15 ετών και αφορούν ασθένειες όπως διφθερίτιδα, τέτανο, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονόκοκκο και γρίπη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενισχύεται ο αντιδραστικός κανονισμός του Δουβλίνου

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη «χώρα πρώτης υποδοχής» ενισχύεται από την ανακοίνωση της Επιτροπής για το νέο κανονισμό του Δουβλίνου και το λεγόμενο «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του αντιδραστικού κανονισμού του Δουβλίνου. Για το άσυλο υπερισχύει η ευθύνη της "χώρας πρώτης υποδοχής", όπως είναι η Ελλάδα, και σε αυτή πλέον και με τη βούλα θα εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι απάνθρωποι μηχανισμοί σας με τις ποσοστώσεις και τους κλειδάριθμους, η κατεύθυνσή σας για "αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης", η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες θρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών, δημιουργούν ζωή - κόλαση για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οποιος πρόσφυγας δεν συμμορφώνεται με τους αντιδραστικούς κανονισμούς σας απειλείται με συνέπειες και φαστ-τρακ απόρριψη του αιτήματος ασύλου του.

Ο λαός και οι πρόσφυγες από κοινού να παλέψουν για να απελευθερωθούν από τη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των συνθηκών και μηχανισμών της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής κατά την προσωρινή φιλοξενία τους στην Ελλάδα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τον κατασταλτικό ρόλο της Europol

Παρέμβαση στη συζήτηση για τον αναθεωρημένο κανονισμό που ενισχύει τις αρμοδιότητες της Europol έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, δίνοντας πληρωμένη απάντηση στην Επιτροπή και σε όσους ευρωβουλευτές έσπευσαν να παρουσιάσουν ότι δήθεν «η Europol δεν σχετίζεται με την καταστολή». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η Europol όχι μόνο ενισχύεται ως μηχανισμός καταστολής, αλλά βάζει και στο στόχαστρό της ακόμη περισσότερο την πολιτική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Με τον κανονισμό η Ευρωπόλ επανιδρύεται ως ευρωενωσιακό όργανο ενισχύοντας και διευρύνοντας στο έπακρο τον κατασταλτικό της ρόλο. Επεμβαίνει στα κράτη - μέλη με την ίδρυση "εθνικών κέντρων" διασύνδεσης με την Ευρωπόλ και το δικαίωμά της να απαιτεί από αυτά την κίνηση ποινικών διώξεων για ευρύτατη γκάμα αδικημάτων.

Με το βολικό πρόσχημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας γίνεται κέντρο φακελώματος τεράστιας έκτασης προσωπικών δεδομένων μέχρι και για τις κοινωνικές συναναστροφές. Γίνεται "κόμβος" ανταλλαγής τους με αρχές ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών και τρίτων χωρών - ιδίως των ΗΠΑ - ακόμη και με ιδιώτες όπως π.χ. με την παρακολούθηση του διαδικτύου σε διασύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Οι ισχυρισμοί σας για δήθεν "προστασία των δεδομένων" και "κοινοβουλευτική λογοδοσία" αποτελούν κοροϊδία και άλλοθι νομιμοποίησης της κατασταλτικής της δράσης.

Στο επίκεντρο του φακελώματος βρίσκεται η πολιτική και κοινωνική δράση με στόχο την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί, ενισχύοντας την πάλη του, να αντιμετωπίσει και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς θωράκισης της εξουσίας των μονοπωλίων, την οποία πρέπει να ανατρέψει».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συστάσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού. Παρά τις όποιες διαπιστώσεις, που μπορεί να έχουν βάση, είναι δεδομένο ότι οι αναφορές περί προστασίας των προσφύγων είναι υποκριτικές, δεδομένου ότι η ιμπεριαλιστική ΕΕ έχει ευθύνη για τον πόλεμο που είναι η αιτία για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ με την πολιτική του εγκλωβισμού έχει καταδικάσει αυτούς τους ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορους χώρους.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την Αστυνομία της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εντοπίζονται κενά στην προστασία των παιδιών, στις διαδικασίες ασύλου και την ανοικοδόμηση νέων δομών φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Προσφυγικό, Τόμας Μπότσεκ, που πραγματοποίησε την αποστολή σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις 7 με 11/3, εξήγησε στην έκθεσή του ότι στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιον τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την Αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε. Συνιστά στο Συμβούλιο να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ