Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τον κατασταλτικό ρόλο της Europol

Παρέμβαση στη συζήτηση για τον αναθεωρημένο κανονισμό που ενισχύει τις αρμοδιότητες της Europol έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, δίνοντας πληρωμένη απάντηση στην Επιτροπή και σε όσους ευρωβουλευτές έσπευσαν να παρουσιάσουν ότι δήθεν «η Europol δεν σχετίζεται με την καταστολή». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η Europol όχι μόνο ενισχύεται ως μηχανισμός καταστολής, αλλά βάζει και στο στόχαστρό της ακόμη περισσότερο την πολιτική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Με τον κανονισμό η Ευρωπόλ επανιδρύεται ως ευρωενωσιακό όργανο ενισχύοντας και διευρύνοντας στο έπακρο τον κατασταλτικό της ρόλο. Επεμβαίνει στα κράτη - μέλη με την ίδρυση "εθνικών κέντρων" διασύνδεσης με την Ευρωπόλ και το δικαίωμά της να απαιτεί από αυτά την κίνηση ποινικών διώξεων για ευρύτατη γκάμα αδικημάτων.

Με το βολικό πρόσχημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας γίνεται κέντρο φακελώματος τεράστιας έκτασης προσωπικών δεδομένων μέχρι και για τις κοινωνικές συναναστροφές. Γίνεται "κόμβος" ανταλλαγής τους με αρχές ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών και τρίτων χωρών - ιδίως των ΗΠΑ - ακόμη και με ιδιώτες όπως π.χ. με την παρακολούθηση του διαδικτύου σε διασύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Οι ισχυρισμοί σας για δήθεν "προστασία των δεδομένων" και "κοινοβουλευτική λογοδοσία" αποτελούν κοροϊδία και άλλοθι νομιμοποίησης της κατασταλτικής της δράσης.

Στο επίκεντρο του φακελώματος βρίσκεται η πολιτική και κοινωνική δράση με στόχο την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί, ενισχύοντας την πάλη του, να αντιμετωπίσει και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς θωράκισης της εξουσίας των μονοπωλίων, την οποία πρέπει να ανατρέψει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ